2014-01-11 2486 瀏覽
其實好想試雲南人家好耐,奈何我家兩老非常奄尖,食野要坐得舒服,媽媽又怕食蟲,所以一直唔敢提要o黎呢度食。今次膽粗粗問媽媽可唔可以試,佢居然准奏,當然唔可以放過呢個難得機會啦~新蒲崗街道其實好易行,舖頭門面醒目都好易搵。舖頭比較細,所以我地都揀左下午茶時間先o黎,唔係真係會好逼。第一次食當然要試佢個招牌菜:「德勝豆花米線」、「雲南乳餅」及「酥炸蜂蛹」;另加「昆明紅燒牛腩米線」及「黃燜大腸」。「德勝豆花米線」- 老闆娘眼利知道我地第一次o黎,所以教我地要撈勻先食。第一啖入口就覺得個米線口感一流,好彈牙,軟硬適中。多得個豆花,令到炸醬肉碎、酸菜同蔥花掛到上個米線,令人每食一啖都可以食到好惹味0既醬汁;而就可能因為個醬汁太惹味,唔係太食得出豆香。「昆明紅燒牛腩米線」- 我們這一家反而覺得呢個米線仲好食。米線本身已經好食,個牛腩好好味。好味在於牛肉夠肥美,夠腍有油香;最憎o的牛腩瘦到死,o趙到牙都痛。「雲南乳餅」- 老闆娘好似好驚我地怕羶,一上菜就叫我地快o的食。我地好鍾意食芝士,所以一o的都唔覺羶,反而覺得淡左少少;勝在夠奶香。我反而覺得如果當佢好似mozzarella配番茄食應該唔錯。「酥炸
「酥炸蜂蛹」 - 為左食蟲而o黎o既我,反而對呢個菜有少少失望。可能先入為主,平時食開阿詩瑪那邊的蜂蛹,鍾意佢o個種帶杏仁0既香。雲南人家的炸得唔錯,但冇我鍾意0既杏仁味,略帶酸,同埋比較細隻冇阿詩瑪的蜂蛹肥美;但份量差唔多,一樣令我食得唔夠喉(其實係我貪吃0者)。
「黃燜大腸」- 明明叫大腸,點解呢度0既伙計係都要叫佢肥腸?因為佢真係好肥。就係因為佢夠肥先夠香,呢度又炆到o的大腸好入味,好好食。
呢一餐每人大概55蚊,有特色都算經濟。
2013-12-28