餐廳: 滿粥順德粥底海鮮火鍋
資訊:

2016-11-25 271 瀏覽
作為無飯夫婦,周圍搵食成為指定活動。遲左收工又唔想太夜食飯,就唯有在家附近搵食。上兩星期,留意到Mikiki對面又開新餐廳,依家有機會一試了。晚飯時段非常爆滿,岩岩好只剩下兩個位比我地。有心一試的朋友,最好還是先訂台較穩陣。店內都見到店主不少心思。晚飯只有一個set,$198全包。另外可以單點較貴的肉類同海鮮同飲品。一坐低店員已經遞上沙律同粥水。沙律可以開開胃。再來就是海鮮架,一架三層有7款時令海鮮。當中蝦係活蝦,仲識郁的。一一煮熟後原來鮑魚最好食,大大隻彈牙又唔至於咬唔開,而且鮮味亦十足。煮海鮮過後,湯底已經充滿鮮味,為之後的配料做好準備。配料有幾十款,可以自選五款。油炸鬼最有驚喜,香脆無油憶味,拍得住傳統粥店,配海鮮粥底一流。大食的我們永遠都唔會滿足於Set Lunch,單點一份手切肥牛,竟然係意外驚喜。肥牛牛味非常香濃,肥瘦又均勻,細份都唔少,夠二人食。完美所有火鍋料後就係精彩的海鮮粥,店員會將少量配菜同粥底一起加入海鮮湯底中。軟綿綿的粥,鮮味十足,完美句號。
一坐低店員已經遞上沙律同粥水。沙律可以開開胃。
再來就是海鮮架,一架三層有7款時令海鮮。
當中蝦係活蝦,仲識郁的。
2016-11-23
  • 手切肥牛