2017-10-27
早前睇左蘋果動.飲食男女介紹的九龍灣新興泰菜. 位於九龍灣德福廣場平台新張嘅(泰廚房子)星期六下午就即管同屋企人嚟品嘗下介紹嘅正宗泰菜喇.可能因為週末下午茶關係.都需要等位入座.店內睇落.人頭擁擁.心想肯定味道環境都唔錯終於有位被安排到一張靠近窗邊嘅梳發卡位.我地三人位置都較為滿意.於是我同屋企人分別都點左三份下午茶餐.包埋餐飲.價格都比較划算.點知.點知.問題就出現左啦..我地一坐就係20分鐘左右.然後有位黑色衫男侍應.埋嚟同我地講.我地落嘅三份下午茶有兩份已經賣曬.唔係嘛?個刻心態就係你地點解依家先通知話無.坐左咁耐無人理?都算.咁唯有轉第二樣啦.都等左咁耐.於是便改左一份(🐔海南雞飯)同埋(🐔雞中亦魚蛋河粉)呢d應該快d喇掛.於是又繼續.等.等.等爸爸當時已經有d不耐煩了.等左足足起碼成9個字.連一杯咖啡都未有.我媽咪都食曬啦.我地兩個餐都未有著落.d侍應全包圍曬係一舊.唔知道係度做乜野. 👿後面爸爸忍唔住終於就叫左個:著黑色西裝帶眼鏡嘅.應該係經理嘅人過嚟問距.究竟d野食有無落單?係咪漏左單?仲要等幾耐先有誰不知?個經理距話:唔好意思呀.先生.因為廚房單比較多.d野食要預番20
早前睇左蘋果動.飲食男女介紹的九龍灣新興泰菜.
位於九龍灣德福廣場平台新張嘅(泰廚房子)
都算.
咁唯有轉第二樣啦.都等左咁耐.於是便改左一份
(🐔海南雞飯)同埋(🐔雞中亦魚蛋河粉)
呢d應該快d喇掛.於是又繼續.等.等.等
d侍應全包圍曬係一舊.唔知道係度做乜野.
👿後面爸爸忍唔住終於就叫左個:
誰不知?個經理距話:唔好意思呀.先生.因為廚房單比較多.d野食要預番20分鐘左右先有我爸爸當時已經怒火沖天.就話:我地嚟左差唔多成個鐘.第一次落單d野食.等左20分鐘你地d伙計就話賣曬.OK無問題.我都非常理解你可能比較忙.但係依家你又同我講仲要等多20分鐘左右先有?我食個下午茶要個幾鐘先有野食?依家係咪連杯咖啡都要等一個鐘先有.你地d伙計有無幫我地去跟.有無理過.?
之後噶個經理就無聲出.個樣就已經黑左面.
我爸爸已經控制唔到情緒🙈🙈
就叫噶個所謂嘅經理話:叫你地話得到事嘅人過嚟同我講..後面再睇清楚個名牌原來噶個所謂經理係
主任黎嘅.仲要黑我地面.
我爸爸已經惱火中燒已經衝左去餐廳有條通道個位置度.後面黎左個光頭黑色衫嘅人.就一味同距講唔好意思.我爸爸就話我唔係要唔好意思.而係想問你地究竟我d野食有定無.仲要等幾耐.如果係無我就埋單走人.你地無一個人理會.當時餐廳瞬間就靜止左一樣.我爸爸亦都行翻座位度.打算埋單走人.後面有一個男仔亦都係著住西裝嘅.行左過嚟了解情況.我爸爸就一直捉住距係咁鬧.個男仔呢.都非常客氣.親自衝左去廚房幫我地跟d野食..後面d野食在幾分鐘內就有.咖啡都嚟左..
我爸爸當時嘅態度亦開始軟化.同個男仔講.我地黎你地餐廳.係食野消費.唔係係度俾你地玩弄.受你地氣.你地d伙計有無理會過?.係咪食一份海南雞飯要去到海南先有.
我知道你地忙.但係有無人好似你甘主動去解決我嘅需要.我唔係黎呢度食.霸王餐.
後面食完.埋單個男仔送到我地出門口.仲好客氣地同我爸爸有傾有講..
總結一下今日的用餐收穫
食物等候時間:
食物味道:
餐廳環境:
餐廳服務:
海南飯唔夠熱.雞亦魚蛋河粉魚蛋凍.
環境不錯
店內員工態度很有問題.希望貴店可以改善.