2022-10-10 557 瀏覽
近年越來越注意健康同環保,推廣素食、植物肉既餐廳愈來愈多。以前我成日以為,素食就要食得好簡單,但自從食過呢間餐廳就知自己見識太少😂「素年」(Years)推祟新派素食,係近年深水埗既打卡素食餐廳。呢間分店位於汝州街,深水埗與太子交界。 餐廳裝修走簡約路線,以素色、木系為主,擺枱闊落。一入門口,左邊通道都設有零售區,售賣精緻瓷器、書本、健康食品等。門口亦設有戶外位置,中意Chill住享用美食既朋友,可以一試。🎈泰式青咖喱椰香野菜豆腐伴藜麥飯 $98青咖喱香氣十足🥘,上枱一刻已經聞到陣陣香料味道,而口味偏向辛口,喜歡正宗泰式咖喱既朋友,一定要品嘗。🤭配料有南瓜、珍珠荀、甜椒、羽衣甘藍、百頁豆腐、茄子,以及青瓜。南瓜及茄子🍆味道最突出,南瓜鮮甜而且有略蓉,入口甘香、口感綿滑🤤份量夠大,好有飽肚感👍🏻🎈素年經典不可能芝士漢堡 $138不可能素肉入口似肉碎打成的漢堡扒,但我覺得比肉更好,因為完全無滯膩感,食完都無乜負擔💫🤭配料仲有羽衣甘藍、甜椒同青瓜,食落非常清爽,千島醬調味到位🍔值得一讚嘅係薯塊🍟新鮮熱辣炸起,大大塊好有口感,食得好過癮🤓 🎈Dirty $30咖啡香醇,入口細滑,上咖啡時見到有紋

🎈泰式青咖喱椰香野菜豆腐伴藜麥飯 $98

🎈素年經典不可能芝士漢堡 $138

🎈Dirty $30
咖啡香醇,入口細滑,上咖啡時見到有紋理,溫度不太熱不太凍,恰到好處👍🏻

🎈青森蘋果熱情果梳打 $30
唔會係好假嗰種甜味,蘋果味🍎突出,好有驚喜,熱情果甜酸有致,飲落好豐富🍹

所有食物加埋合共326元☘️享受咗一個全素的用餐時光,餐廳環境清靜,適合朋友相聚,可以好好咁傾吓偈交流吓😊下次嚟開深水埗都會再encore🌸

2022-10-08