2023-06-03 46 瀏覽
今日去探朋友,第一次去新都城,原來商場超大,又多特色商店。朋友想食泰菜,所以揀咗YOLO,話係新派泰菜,又抵,又好食。見到門口個二人餐,只係$228,有湯,有拼盤,又有主食,真係好平。- 大頭蝦冬蔭功湯個碗望落細咗啲,不過好足料,味道都ok,好開胃,夠2人share黎試下。- 泰式燒烤拼盤(細)拼盤幾有新意,同平時泰國餐廳有啲唔同,有鹹蛋黃醬,又有燒蕃茄。雞翼係鹹蛋黃醬,炸得香脆,最好食。雞肉串,豬肉串都燒得幾好,一啲都唔乾,辣肉腸有啲位比較辣。- 咖喱牛肋條主菜可以三選一,我地就揀咗咖喱牛肋條,配一個飯,一份薄餅。咖哩係少辣,好香濃,牛肋條份量都幾多,配飯食一流,不過這個牛肋條略肥,如果瘦點會更有咬口。- 馬拉棧炒通菜套餐包埋,有菜食,健康啲。通菜炒得好香,有少少辣,好惹味。- 泰式燒豬頸肉 (+$20)套餐要加$20,不過已經好抵食,其他餐廳平時最少要$60 - $70。 - 泰式奶綠有少少綠茶味,相比傳統泰式奶茶冇咁甜。- 芒果椰子塔特 (+$15)一定要試,好靚,又好好飲。有一條芒果味雪條,椰子沙冰,乾橙片,爆珠,望落好似 mocktail,打卡一流。- 芒果糯米飯配椰子雪糕
今日去探朋友,第一次去新都城,原來商場超大,又多特色商店。

- 大頭蝦冬蔭功湯
- 泰式燒烤拼盤(細)
雞翼係鹹蛋黃醬,炸得香脆,最好食。
雞肉串,豬肉串都燒得幾好,一啲都唔乾,辣肉腸有啲位比較辣。

- 咖喱牛肋條
主菜可以三選一,我地就揀咗咖喱牛肋條,配一個飯,一份薄餅。
- 馬拉棧炒通菜
套餐包埋,有菜食,健康啲。
通菜炒得好香,有少少辣,好惹味。
- 泰式燒豬頸肉 (+$20)
- 泰式奶綠
有少少綠茶味,相比傳統泰式奶茶冇咁甜。
- 芒果椰子塔特 (+$15)
一定要試,好靚,又好好飲。
- 芒果糯米飯配椰子雪糕 (+$40)
又係必食推介,個擺盤好有心思,好靚,成個雪糕筒倒轉咗。
糯米飯暖暖地,芒果又甜甜地,加埋椰醬, 好好食。糯米飯略咸,個人口味如減一點鹽應該會更好。

套餐性價比超高,好豐富,又有特色,已經夠2 人食,當然我地加咗甜品,特飲,就更開心。
加加埋埋都係$300,超級抵食。
  • 馬拉盞炒通菜
  • 芒果椰子塔特