2022-06-04 32 瀏覽
之前有朋友介紹話天文臺道有間串燒鋪幾隱蔽嘅,今日一於試下。去到外面真係幾神奇,完全唔知道有間咁嘅嘢存在,好似另一個小天地咁樣,一行上去見到灰色嘅裝修,地方闊落。枱上面有清酒菜單同埋菜單選擇,我哋叫咗一支細嘅300ml $338自然酒試吓 :仁井田 生酛純米原酒。入口甘甜而且好滑,適合一班女仔一齊飲。我哋諗住叫嘢之前, 待應哥哥就同我哋講佢哋逢星期一同星期二都會送每人一隻生蠔,正!上到枱嘅時候,成隻手咁大,而且亦都好新鮮,物超所值。要留意嘅係,如果餐牌冇特別註明,每樣串燒都要兩串以上咁叫嘅。荔枝豬肉卷$32@: 每次去串燒舖,都要嗌呢隻,好鍾意荔枝同豬肉嗰種協調,鹹鹹地再加荔枝嘅甜味,真係好食!葱豬腩肉$32@: 葱段好甜,入面好juicy,豬腩肉半肥半瘦啱啱好,好鍾意佢燒起上嚟嘅少少炭香味,唔使加任何調味。自家製免治雞肉軟骨$48@: 正正常常,唔會太細條。厚切牛脷$88@: 真係厚切嘅,而且每串有三舊,唔會偷工減料,食落去有少少脆面,唔會燒得過火。南非鮑魚$88@: 唔會燒到過乾,上菜嘅時候當然已經去除咗內臟,同埋切咗一片片,只係上面加咗少少鹽,其實唔使點任何嘢,有鮮味搭救。三文魚燒
之前有朋友介紹話天文臺道有間串燒鋪幾隱蔽嘅,今日一於試下。

自家製免治雞肉軟骨$48@: 正正常常,唔會太細條。

三文魚燒飯團$42@/ 燒飯團$38@: 正正常常,個人覺得有啲三文魚好食過普通嘅燒飯團。鐘意食煲仔飯飲焦就啱哂。

粟米$38@: 繼牛脷之後,最鐘意就係呢個粟米啦,好似以前細個食KFC嗰隻size。上面只係加咗少少鹽燒,但係粟米好甜好甜,一定要嗌!

日本大葱$28::每吋有五條葱段,雖然本身大少少甜,但係呢個都要點少少汁先吊得到個味出嚟。但係都有可能係因為之前識咗唔同味道嘅嘢,未清味蕾。如果係第一道上嘅可能會比較到本身嘅甜。

白鱔$75:脆卜卜啖啖肉,呢個都值得推介!