2022-08-25
古今二愈開愈多分店而最近發現新進駐尖沙咀The One 5/F 美食區,店面裝潢為簡潔和風式,以冷色系配上木系色彩,光猛簡潔乾淨👍🏻龍捲風沙律 $88份量足夠兩個人食有餘,七彩繽紛嘅沙律山好吸引,除咗基本嘅沙律菜外仲有中華沙律、蟹柳絲同大量蟹籽,最特別嘅係dressing 用上日式麻醬外,仲加咗自製辣汁,微微嘅辣味令人食慾大增😋豚肉泡菜鍋 $148下雨天總想食d 暖胃嘅食物,4款鍋物揀咗豚肉泡菜鍋,生食材原鍋上台,不鏽鋼鍋傳熱力快,不消一陣已經翻滾不斷,但豚肉都要煮耐少少,唔好睇佢泡菜量少少,但已經十分夠味仲愈滾愈入味,鍋物仲有大量新鮮蔬菜🥬、香菇、豆腐等,飽足感夠哂鹿兒島豚肉露筍 $45一串三塊豚肉露筍卷,五花腩片卷住新鮮露筍再慢慢燒熟,油香四溢特色自創卷物有接近40款,除咗美食配搭外連菜式名都玩味十足,但每款都貼心標記食物原材料,唔使估估下玩盲盒咁🤣 我地叫咗兩款卷物,估唔到連擺盤都相當精緻😆紅粉佳人 $118其實係飯捲包住辣味三文魚、蟹柳同牛油果🥑,上面鋪滿辣味吞拿魚蓉、蟹籽同三文魚籽,大大件好飽肚,吞拿魚蓉加上沙律醬好creamy相撲力士 $115 芝士蟹柳反卷上鋪上多款魚生再
龍捲風沙律 $88
豚肉泡菜鍋 $148
鹿兒島豚肉露筍 $45
紅粉佳人 $118
相撲力士 $115
芝士蟹柳反卷上鋪上多款魚生再切成細卷,吞拿魚、三文魚、油甘魚款款有齊,擺盤仲要好似一朵花咁,色彩繽紛又可以試多幾款刺身,富創意得嚟又可以滿足大家眼闊肚窄嘅限制🤣