來到灣仔這英雄地段, 這店門面明顯新裝修, 後來聽住在附近的少婦A說這店新張開了不久, 怪不得星期六晚臨急抱佛腳找都還有不少時間可以選擇, 當日食的是主打肉眼扒 – 以6oz計這件扒夠份量甚至有點過重,因為面積大, 剛拿上來時係有陣陣焦香, 不過因為坐的位置幾食風(冷氣) 的關係, 降溫得相當快, 肉質夠淋亦有牛應有的騷味, 唯獨是伴扒食的汁稍稍不足同時漿汁係相當稀身, 可以杰返少少都得呀! 扒的肥羔亦不多算係貨真價實, 沙律做自助吧形式, 但一般的餐廳這樣做會損毀大而且這樣做的話, 店的店員真的須要一些較為老鍊的會優勝一點, 因為客人拿了沙拉未? 會去拿一次? 兩次? 在適當時間才送上主菜等, 都須要一定程度上的專注度, 不過以上的這店暫時都未達標囉, 始終全部新人嘛, 以我們為例, 未去攞頭盤就端上主菜, 明顯地沒有留意過客人吃到哪裡? 亦沒有跟廚師作過合適部署, 作為有些規模的餐廳上菜時候好重要, 這天其實並不是太多客人要照顧, 可見店員暫時只恣做到最基本的服務, 進階班還有待時間証明吧, 飲品亦是自助的, 除咗即磨咖啡則要柯打才做了, 不過這裡放的熱茶其實底火熄了變成室溫茶亦無人察覺到, 最終太座跟他們說茶涼了他們才發覺底火熄了要再點火才行, 沙拉吧有小食式的單獨製作的素食, 另加一些煙燻三文魚, 三文魚的質素其實不錯的但唔明白點解會唔放檸檬角或者片, 加些檸汁吃差不多已經係好多人嘅習慣, 作為廚師(西廚)無理由會唔知道架, 作為經營者這般常識大抵會有, 不過可惜這店似乎沒有意識得到! 餐飽也是被客人攞晒才去焗又是力有不遞的地方, 這樣的無為而治的自助式倒不如一道道上菜還來得自然且減少出錯機會, 同時又可以訓練員工意識明白程序, 一切從基本開始吧!

現在只有硬件, 軟件配合不上, 睇嚟老闆要多動脳筋多些動作帶起員工才能升高一級, 只靠把口問客人意見, 身體要力行才能有機會在灣仔企得住腳, 現在的價位以餐廳出品加上服務質素只能說句-取價太高! 如果堅決要收呢個價餐廳質素起碼提升一倍, 談何容易!
餐前麵包
牛角酥
薯仔酥餅
甜品
甜品
題外話/補充資料: 期間留意到店內有個無須穿制服戴眼鏡的中年男士,可能係少東啦,企咗喺度一臉無奈地發愁,到底係為咗客源不足定係其他原因我唔清楚,不過咁大間餐廳總有很多問題解決唔到嘅,還須努力吧
2017-07-30
  • 肉眼扒