2022-08-28
記得以前去新加坡旅行,都係喺熟食市場入面食海南雞飯,但當然舒適程度都係麻麻。天天海南雞飯做咗過江龍黎香港之後,迎合番本地嘅需要,搖身一變邊咗一間幾有味道同坐得舒服嘅餐廳~唔使坐硬板櫈,唔使捱熱,都食倒新加坡嘅本土味道!唔想諗,叫番個二人餐先!首先黎咗個燉湯,湯嘅味道係清清地嘅豬骨湯,味道足夠,同埋感覺唔似有味精海南沙律超級有熱帶風情,佢用咗啲酸酸甜甜嘅生果,好令人開胃黑松露蝦多士簡直令人驚訝,個擺盤嘅設計值得100分!將蝦多士咁平民嘅嘢,昇華到另一個層次,用黎打卡一流!味道都好高水準!然後到主角 天天海南雞飯!配上天天嘅獨門醬汁,成件雞比平常更juicy同埋有雞味,雞肉滑溜又冇骨,食得幾過癮!最後仲有個雜菜煲,入面有好多蝦乾,吊起成個煲嘅鮮味,而且仲有好多粉絲索晒啲湯,食到停唔倒口最後由兩杯地道飲品作結,奶茶唔會太濃,容易入口。酸柑桔蜜開胃醒神,都幾適合配濃味嘅嘢食。
唔使坐硬板櫈,唔使捱熱,都食倒新加坡嘅本土味道!
唔想諗,叫番個二人餐先!
海南沙律超級有熱帶風情,佢用咗啲酸酸甜甜嘅生果,好令人開胃