2023-02-19 636 瀏覽
之前各Media有報道過佢個高身牛奶撻,因而得名咁啱路過見到新出咗班蘭蛋撻,見幾得意就試試佢熊貓烘焙本身賣嘅產品唔多,一邊賣蛋撻、老婆餅,另一邊就買台式古早味蛋糕🍰▶️ 陽光牛奶撻 Milk tart ($18)比一般蛋撻高身好多(~6cm),同時面積細啲皮係曲奇皮,偏薄身摸落手同一般曲奇皮蛋撻嘅分別在於呢個比較淋身,亦冇咁油(係咪即係健康啲😆)「代價」就係欠缺曲奇香脆口感,咬落都唔會鬆化到跌碎嗰隻,即使用氣炸鍋焗返熱都依然淋啤啤,好彩都仲有少少牛油香味🧈蛋漿表面望落反晒光幾靚✨用刀切落就feel到佢較結實,連刀鋸齒印嘅痕跡都見到😂食落似吉士布甸/麵包布甸個餡,Creamy啲🍮 幫大家試驗咗😂焗熱咗都做唔到流心效果,但係係好食咗啲嘅味道上有微微蛋味,但冇乜牛奶味,覺得係俾佢嘅甜味遮蓋左,因為佢都幾甜(有少少糖漿味)▶️ 班蘭撻 Pandan tart ($20)雖然成個綠油油咁,但聞落唔重斑蘭味唔知係咪落得太多蛋漿,焗嘅時候浸過左撻皮,搞到賣相差咗少少🙈(不過都係講味道)食真啲係會品嚐到淡淡嘅斑蘭味,覺得好食過原味💚雖然仍然偏甜質感上同牛奶撻差唔多-蛋撻雖新穎,但比唔上傳統蛋撻嗰種風味,仍
之前各Media有報道過佢個高身牛奶撻,因而得名
咁啱路過見到新出咗班蘭蛋撻,見幾得意就試試佢

▶️ 陽光牛奶撻 Milk tart ($18)
比一般蛋撻高身好多(~6cm),同時面積細啲
皮係曲奇皮,偏薄身

陽光牛奶撻

食落似吉士布甸/麵包布甸個餡,Creamy啲🍮
幫大家試驗咗😂焗熱咗都做唔到流心效果,但係係好食咗啲嘅

▶️ 班蘭撻 Pandan tart ($20)
雖然成個綠油油咁,但聞落唔重斑蘭味
班蘭撻

食真啲係會品嚐到淡淡嘅斑蘭味,覺得好食過原味💚雖然仍然偏甜
質感上同牛奶撻差唔多

蛋撻雖新穎,但比唔上傳統蛋撻嗰種風味,仍然鍾意曲奇皮咬落鬆脆香口同埋蛋漿微微濕潤好eggy嘅口感
呢個只能當佢係布甸撻咁食,同埋係斑蘭味特別啲(不過唔好抱有太高期望)

服務ok,包裝都唔錯,有卡紙去凝固撻嘅位置,咁就唔會咁易反

可惜價錢貴,$20可能已經買到半打傳統蛋撻😅(講緊隱世屋村麵包舖賣嘅價錢),唔太值
起OpenRice見啲人話古早味蛋糕或者巨型德式檸檬撻係唔錯嘅,所以大家反而可以去試吓呢啲(最好係完全唔使排隊)
外賣自取
班蘭撻