2004-10-26
未搬鋪之前,由朋友介紹下嘗試食火車頭,其份量在區內實熟少見,自此每逢來到旺角區,除非早有飯局,否則通常往該店醫肚,貪其抵食夾大件。後來搬鋪後花了一段時間才找到新店,發覺裝修與擺\設完全煥然一新,但礙於太過靚,所以一直未有入內品嘗。直至日前因為趕時間關係,不加思索便入店點菜,一入鋪,時正下午六時許\,也許\太早了吧,竟然只有一枱室,店員見我單身一人,亦沒有太大理會我的存在,繼續打牙較。算了吧!打開菜牌,咦?火車頭呢?點解以前的種類不見了,以前叫河粉可以選擇大中小同火車頭,點解唔見哂?再望望價錢,感覺到點解呢個時候會冇人來,但礙於面子問題,唯有點了過越式牛肉湯河(詳細名字不記得了),但已經要3x元,實在搶錢。若果叫埋飲品,分分鐘要50元找數,再看看餐\牌,除非你係二人來並叫二人套餐\,否則散叫係好貴的。價錢貴了,質素又如何呢?牛肉...牙力差少少都咬唔爛,河粉,比以前少了一大截。又被騙了!老實講在同區我可以用呢個價錢食更好的!結果我食了十分鐘就埋單找數。唉!又一次貼錢買爛受。