2017-08-12 35 瀏覽
以前係灣仔返工幾乎食搵勻該區嘅拉麵,見呢間新開又評價唔差就走去試下🤣地方唔顯眼係一條小街市,附近舖頭關哂,唔係因為有目標唔會走入嗰條街揾食😵不過走入舖頭完全另外一個風格,格局令人唸起深宵食堂,工業風嘅裝修,樓底好高空間感重,小店經營2個侍應。菜單配搭頗多,每樣細節都可以有要求😳例如麵條嘅柔軟度、湯嘅濃度、油嘅份量都可以控制,完全啱晒腌尖麻煩嘅我,因為選擇困難,所以揀咗廚師推介。胡麻王係由黑芝麻同白芝麻磨蓉溝埋豬骨湯底,聞落似芝麻糊,唔飲落好香芝麻味,仍飲得出有豬骨味,都幾有趣,芝麻糊陣氣味會提你佢係甜既,但呢碗湯底飲落係咸既,每次飲湯底都會提醒我佢唔係芝麻糊🤣成個配搭新鮮感幾重,配料亦出色,值得一試!不得不提佢嘅叉燒幾鬆軟,唔似其他食落鞋口啃唔爛👍🏻沾麵就同認知嘅好唔同,一直識開嘅沾面係熱嘅,配上濃厚嘅湯汁俾你掛得到麵,食完麵再會用木魚湯溝浠湯汁再飲。幸屋既沾麵係凍上,啲麵係經過冷制,麵汁係比較稀釋,食落去係酸酸甜甜咁同食開既咸味有分別,突然覺得好似食緊越式撈檬咁(當然上面既配料唔同)食前做定功課會易d接受。叫咗鰻魚同茄子2款串燒,口味偏甜,細小份量可以過下口癮。員工嘅服務態度熱情,感

胡麻王

玄武王

串燒

叫咗鰻魚同茄子2款串燒,口味偏甜,細小份量可以過下口癮。

員工嘅服務態度熱情,感覺似去咗日本但係佢哋係講緊廣東話,點餐嗰陣時佢哋好細心咁問你問題,如果有少少怠慢佢地都會不停講對唔住,客人至上,搞到食慣港式茶餐廳嘅我都有少少唔好意思。😂

如果想回憶下日本小店既感覺,呢間係唔錯既選擇。