2018-12-03 3023 瀏覽
難得星期日就要鬆一鬆,出左尖咀。路經見到呢間幾文青,就歇一歇腳抖下,同朋友吹下水。三點三店內好安靜,無咩人,好舒服,係「煩」囂尖咀嘅一片綠洲。室內空間寬敞,一時壓力似乎瞬間消失,絕對係個氣場優秀好地方。下午茶點左期間限定·南瓜芝麻班戟。賣相超贊,一見已經流口水🤤 班戟上有軟腍新鮮嘅日本南瓜,仲有濃厚嘅南瓜醬,非常香甜,配埋班戟一齊食,好好味 😋😋😋 食落仲會發現黑芝麻香 😲👍🏻👍🏻朋友話好肚餓,就要左唐揚雞班戟,配有少許沙律菜🥗唐揚雞炸到又熱又脆,而且肉質鮮嫩好juicy。配上班戟,仲有三款醬汁可以揀,有檸檬,自家調配咸蛋黃醬,同埋糖漿。兩款班戟原來都係用北海道粟米粉,無發酵粉嘅苦味,仲香口軟熟。如果天生對小麥有敏感嘅人,亦可以大飽口福。食班戟唔少得一杯熱茶。我要左杯「繁星之夜」。繁星之夜即係可可豆、阿薩母加黑薄荷。茶香四溢,細心D睇menu就會知道詳細成份,同飲完有咩功效。一邊飲茶,一邊吹水,放假喎,梗係歎下啦。可能傾左起碼半粒鐘,心血來潮想食下凍野,刨冰好出名,但好似幾大碗會食唔晒,於是店員推介軟雪糕。我地揀左開心果味。店員仲話雪糕用左杏仁奶,於是食一啖,就已經感受到濃郁嘅開心果同

朋友話好肚餓,就要左唐揚雞班戟,配有少許沙律菜🥗

一邊飲茶,一邊吹水,放假喎,梗係歎下啦。可能傾左起碼半粒鐘,心血來潮想食下凍野,刨冰好出名,但好似幾大碗會食唔晒,於是店員推介軟雪糕。我地揀左開心果味。店員仲話雪糕用左杏仁奶,於是食一啖,就已經感受到濃郁嘅開心果同杏仁果味。甜度亦剛剛好,軟滑綿密嘅口感更令人難忘 🤤

食左半杯之後,果仁香氣基於味蕾疲累而逐漸消失,於是漸漸變成好香嘅小麥味,似食緊一杯香濃軟滑嘅新鮮麥精,奇妙👍🏻好味😋

好耶!假日食tea 又有好地方啦 👏🏻👏🏻👏🏻
2018-12-02