2020-06-27 419 瀏覽
當進一步解封後🤓,朋友急不及待約大家聚餐🍚,朋友更提議到佢樓下附近間食店👈,對我嚟講就冇乜所謂😎,反正在港島區返工🌈,放工搭車過去幾個站就到❤️。食店佈置簡約😉,傳統得嚟冇乜大賣時髦外觀裝潢✨,名副其實係一間大眾化食店🎉。咁樣反而令我冇咁拘謹,食嘢更加不用顧及禮儀可以豪邁得多💕。椒鹽金磚豆腐:酥脆內嫩,送酒一流🍶。酸菜鯇魚煲🐟🥗:🌟鯇魚脆腍極致,魚肉吸收了鹹菜的酸甜味道層次口感更加豐富🕺,雖然我哋叫嘅size係細煲😋,但已足夠六個人食嘅份量,我更加呷了幾啖酸菜湯底,呢種獨特嘅酸菜湯味道令我愛不釋手🤜🤛,再加上微辣程度絕對想一食再食👅。泡椒雞腳🐔:另一個菜前小食,又係啱送酒來吃的。燒汁羊排🐐:好少見到燒汁去煮羊扒,你帶酸酸甜甜☘️,羊排畀酸甜汁掩蓋了所以唔騷,如果唔係特別講,我還以為是豬,這種食法確係衝擊我嘅一貫印象🤪。大熱天時整揸竹蔗茅根,清熱補肺消暑。小菜有鑊氣又夠味道,整體感覺絕不欺場。

椒鹽金磚豆腐:酥脆內嫩,送酒一流🍶。

泡椒雞腳🐔:另一個菜前小食,又係啱送酒來吃的。

大熱天時整揸竹蔗茅根,清熱補肺消暑。

小菜有鑊氣又夠味道,整體感覺絕不欺場。