2016-11-13 420 瀏覽
之前係雜誌見到觀塘工業大廈入面有唔小私房菜,跟住經過係openrice 一番嘅搜查,我地幾個為食嘅人就黎食下。店內嘅環境尚算寛敞,當我們入座後,負責人細心招呼我地,另一方面他亦貼心為我地推介野食。麻辣鹵水大拼盆鹵水拼盆內有金錢肚、口水雞絲及鹵水豬大腸。金錢肚爽口又唔會太咸,爽脆青瓜配雞絲,就十分惹味同開胃,最後豬大腸肥而膩,份量又足。砂鍋大魚頭豆腐湯食完冷盤香噴噴嘅魚頭湯就黎喇,侍應貼心為我地將魚湯分給各人,湯入口味道好香濃,湯裡面有多種配料,令味道更香濃。大蜆蒸蛋大蜆大大隻,大蜆舖在蛋上一齊蒸熟。大蜆非常鮮甜,最後蒸蛋再加上大蜆嘅鮮美,吸收左大蜆嘅精華嘅令味道更豐富,真係絕對唔可以放過。踏雪金巢餐廳係用金勾翅,瑤柱,蛋白,和 芋頭造成雀巢, 以椒鹽方法去製成菇類食品。成個菜式真係超似鳥巢,底部嘅蛋白就真係一定唔可以錯過,因為真係會有金勾翅架而且菇類唔會太咸,呢個餸無論係影相或者食落肚都真係一流架。爆蒜炒大肉蟹肉蟹好大隻,每人分到的份量不算小。鮮甜嘅蟹肉再加上蒜去爆炒,食完蟹肉仲可以享受到咁惹味嘅蒜頭,真係滿足多重願望。士多啤梨骨士多啤梨骨嘅陣陣香味,未食都流晒口水,之後佢鮮艷嘅顏色再
麻辣鹵水大拼盆

砂鍋大魚頭豆腐湯

大蜆蒸蛋

踏雪金巢

爆蒜炒大肉蟹

士多啤梨骨

士多啤梨骨嘅陣陣香味,未食都流晒口水,之後佢鮮艷嘅顏色再加上入口甜美嘅醬汁,真係無論視覺或者味覺都可以令人滿足。
招牌御膳炒飯

叫得招牌就知唔簡單喇,粒粒分明嘅炒飯,鑊氣十足,飯中仲加入左帶子粒等矜貴配料,份量十足之餘更顯特色。
西瓜盅

生果盤嘅造型好似個盤咁,內裡有好多球狀嘅西瓜波。西瓜入口清甜多汁。不過呢個果盤嘅造型真係比人深刻印象,因為我真係諗唔到其他餐廳有呢種整法。

總括黎講,食物嘅份量好足,就第一次入觀塘工廈食中式嘅私房菜,御膳俾左一個好好嘅體驗俾我地,所以御膳絕對係值得推薦架。