2021-07-31
這日相約朋友在觀塘相聚,見面後,朋友帶我來到駱駝漆大廈閒逛,讓人大開眼界,運動店,精品店,超市都齊備,行完就來到5 樓的『掌壽司』晚飯。餐廳內部設計玩味十足, 給人年輕的感覺,餐牌內壽司,刺身,天婦羅,壽喜燒等齊備,想食餐好,完全無難度!見到2人餐都唔錯,有生蠔,壽司,刺身,最重要係有M9 黑毛和牛~🌼🌼🌼精選二人套餐 $796🌼🌼🌼🎯時令沙律沙律賣相唔錯,店員提醒需要混合拌好再食,裡面有厚身煙韌的吞拿魚皮,椰菜,炸蔥頭,青瓜,甘筍,黑芝麻等,入口爽脆,清新,仲有好濃的沙律醬味,真係幾好食。🎯刺身盛六點估唔到質素都唔錯~~有厚切三文魚,中拖羅,鰹魚,帶子,牡丹蝦,生蠔,整體都幾新鮮。重量級廣島蠔入口新鮮軟滑,海水味濃。牡丹蝦大大隻,肉質彈牙,綿密。中拖羅超厚切,魚肉紅粉嫩口,唯較多筋。鰹魚店員提醒最後才食,鰹魚一樣厚切,大大塊,入口除魚的鮮味外,也帶火炙過的香味。🎯壽司盛六點2️⃣油甘魚油油亮亮,鮮度十足!2️⃣吞拿魚蓉魚肉切碎容易食,魚味最濃!1️⃣魷魚魷魚中間包著紫蘇和三文魚肉,做法新穎,味道較為特別。1️⃣ 鳥貝比較少見的貝類,好鮮味,口感有彈性同韌勁,要多咀嚼 。🎯汁燒野菜雞肉卷雞髀肉包著甘筍
見到2人餐都唔錯,有生蠔,壽司,刺身,
最重要係有M9 黑毛和牛~
🌼🌼🌼精選二人套餐 $796🌼🌼🌼
🎯時令沙律
🎯刺身盛六點
估唔到質素都唔錯~~
有厚切三文魚,中拖羅,鰹魚,
帶子,牡丹蝦,生蠔,整體都幾新鮮。
重量級廣島蠔
入口新鮮軟滑,海水味濃。
牡丹蝦
大大隻,肉質彈牙,綿密。
中拖羅
超厚切,魚肉紅粉嫩口,唯較多筋。
鰹魚
🎯壽司盛六點
2️⃣油甘魚
油油亮亮,鮮度十足!
2️⃣吞拿魚蓉
魚肉切碎容易食,魚味最濃!
1️⃣魷魚
魷魚中間包著紫蘇和三文魚肉,
做法新穎,味道較為特別。
1️⃣ 鳥貝
比較少見的貝類,好鮮味,
口感有彈性同韌勁,要多咀嚼 。
🎯汁燒野菜雞肉卷
雞髀肉包著甘筍,青豆等蔬菜卷起定型,
煎好,切件,再淋上燒汁,賣相唔錯,入口雞肉好軟,帶點蔬菜的清甜,幾香口好味。
🎯壽喜燒鍋物
最期待的壽喜燒湯鍋終於出場,仲有
主角「澳洲M9和牛」同「北海道豚肉」。
壽喜燒鍋內有娃娃菜,金菇,粉絲,油揚等,湯底好清甜。😆
呢度既M9 牛肉比較厚身,落湯滾一陣,入口肉質真係好柔軟, 確認真係高質素的M9,好開心,另外北海道豚肉都唔錯, 豚肉味濃,沾上雞蛋同食, 口感份外嫩滑。
甜品有清甜的蜜瓜食,整體都算唔錯,餐廳環境夠大,夠寬敞,唔太嘈,同朋友傾到晚上10 點, 店員都仲係好有禮貌幫忙加水,『掌壽司』係食飯傾計既好地方!
掌壽司
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座5樓U室