2017-04-03 1334 瀏覽
朋友最愛食餃子,所以有時都會陪佢去試下啲特别嘅餃子嘅~今次揀呢間係因為無意中係openrice見到佢有魚肉水餃。我從來都未試过水餃係魚肉包,所以好好奇。店舖一啲都唔起眼,係横街入面。本來以為行錯路,好彩堅持行入啲先見到。平凡得很~我地七點到,入面有大概十位客人。樓面行黎行去都好似得兩位店員。佢地都係講普通話,但識聽廣東話。我地點左雙拼魚肉餃同素菜餃(共10隻),韮菜豬肉餃麵,豬手。唔洗5分鐘就黎左豬手。本來我以為係茶樓食到啲豬手,點知原係係切片凍豬蹄。望落色水幾靚,食落好正!唔會太喊,有彈性,好有豬肉味~得啊!大約5人分鐘後,我朋友個豬肉餃麵黎到。佢話湯底正正常常,無乜特别,啲麵都ok。而我偷左隻豬肉餃試下。好鬼正啊!好juicy!啲肉汁多到流岀黎,而啲豬肉新鲜,好有豬味,味道剛剛好!不过我嗰魚肉餃同素菜餃仲未黎……等等等,等左15分鐘終於有啦~就咁望,白啲嗰個係魚肉餃,我當然試左先。都幾特别,有啲似魚蛋,但比鱼蛋更滑同更有魚味~好得worrrr到素菜餃啦~一啲都唔dry~入面有菜,木耳,菇,粉絲同蘿白~好豐富同好好味!好感動!我第一次食到咁正嘅素菜餃!我都唔洗點醋都咁好味~下次想食素
朋友最愛食餃子,所以有時都會陪佢去試下啲特别嘅餃子嘅~

不过我嗰魚肉餃同素菜餃仲未黎……

好感動!我第一次食到咁正嘅素菜餃!
我都唔洗點醋都咁好味~
下次想食素可以黎啦~

推薦推薦!!我下次要試手撕雞!
豬手
韮菜豬肉餃