2017-05-22
祝你生日快樂!靚女90後女同事生日,佢成日問我地同佢去邊度食飯,其實我地一早已經book左位,去滿屋食放題!銅鑼灣滿屋好耐無去啦,通常都去荃灣,原來滿屋新裝修完,又大又靚,d位都闊落左好多,我地一行九人都坐得幾舒服!其他人一黎就叫刺身,我就反面鍾情個buffet吧,好多野食!要中有中,要西有西,連日本,越南都有!一黎就攞左豉油雞,事關我見人地打開蓋,聞到一陣鼓油味,好香好濃,雞件肉多骨少,雞肉好林好滑!旁邊既就係三文魚鮫,比較就咁三文魚塊,好味得多,魚鮫好滑好入味,咬落去d魚油必晒出黎,滿口充滿罪惡感呢!第三格仲有d炸物,我就中意炸蠔同炸餃子,剛剛好我食炸蠔時是岩岩放出黎的,蠔大隻肥美,炸粉都不算太厚,餃子皮卜卜脆,我都忍唔住食左4隻!作為一間高分稱職既放題又點止熟食咁簡單?呢度真係估你唔到,有中式湯飲!今晚既係白果豬肚味菜燉雞,一打開已經聞到一陣胡椒豬肚湯既味,睇兩睇仲見到好多塊豬肚同埋雞肉,絕對足料!好多人覺得豬肚臭,我就覺得幾香,湯仲加左d胡椒,飲落有d辣,證明我熱氣,哈!岩晒可以下火!刺身壽司少不了吧?我地一行九人,特別叫左Waiter哥哥幫我地分開兩盤刺身,咁樣會好夾d。三文
刺身壽司少不了吧?我地一行九人,特別叫左Waiter哥哥幫我地分開兩盤刺身,咁樣會好夾d。三文魚相當厚切,同埋好滑,放入口充滿魚油味道,玉子好甜,都幾厚而且唔鬆散,咬落去都仲有結實既感覺!花之戀壽司不錯,Size剛好,是一口壽司,但沙律醬較少,食起來有d乾身。長長既海鰻壽司係我地既最愛,選用海鰻而唔係鰻魚令我地食落無咁飽,亦無咁膩,但鰻魚汁都多,感覺同食緊鰻魚分別不大吧!上乘之選:芝士鰻魚卷,賣相好靚,色彩繽紛,芝士是熱融的,少少融又未止於凍既,配埋壽司入口好滋味!
臨走仲食左甜品,先試爆谷,buffet吧𠴱邊有,甜味夠,粒粒卜卜脆!最後點少得雪糕呢?有兩款雪糕揀,仲要係貴野!呢兩百幾蚊值啦卦?原來除左壽司刺身,放題既buffet吧熟食質素都唔錯,夠多元化!