2020-04-17 1058 瀏覽
有朋友介紹我去呢間食蒸氣海鮮火鍋位置有啲偏遠,好近落馬洲有諗過安唔安全,但呢邊無開關口而家反而無咩大陸人,入到去新田購物城基本上得返廣東話呢間海鮮蒸鍋最平有198,食龍蝦餐最平就268,放題就338原來放題有得自己去撈海鮮即刻食,不過想食平啲就無食到放題基本海鮮餐有老火燉湯、溫泉蛋、元貝、肉蟹、蟶子、鮑魚、本地生蠔、海中蝦、沙白、花甲、蜆、精選時蔬、海皇粥底同精美甜品268仲有龍蝦半隻同紅棗杞子蟲草花蒸雞當日嘅燉湯係椰子煲雞,湯底好濃郁有鮮甜味,椰子味更突出,好暖胃每人有隻流心狀溫泉蛋,有蛋香味濃,蛋汁順滑紅棗杞子蟲草花蒸雞好入味,蟲草花味好香濃仲有蔬菜同醬料無限量自取龍蝦係波士頓龍蝦,肥美多肉又爆膏新鮮唔韌,入口爽口鮮甜而肉蟹亦肥美爆膏,鮑魚煙韌,海蝦爽口,生蠔新鮮元貝鮮甜,蟶子有咬口,加蒸蓉更香沙白、花甲等蜆肉有部份有沙,要小心食大隻飽滿但重鹹味,細隻鮮甜同較滑嫩擺下面嘅粥底有白米+南瓜粒+芋頭粒等海鮮精華會浸入粥底,令粥底吸收海鮮精華充滿鹹香味,仲有鮮甜香味煮2hrs後粥底好軟綿,蕃薯粒同芋頭粒溶喺粥內些微蕃薯香同芋香,海鮮浸透粥底好重海鮮鹹香味同鮮甜味
有朋友介紹我去呢間食蒸氣海鮮火鍋
位置有啲偏遠,好近落馬洲
有諗過安唔安全,但呢邊無開關口
而家反而無咩大陸人,入到去新田購物城基本上得返廣東話
原來放題有得自己去撈海鮮即刻食,不過想食平啲就無食到放題

268仲有龍蝦半隻同紅棗杞子蟲草花蒸雞
當日嘅燉湯係椰子煲雞,湯底好濃郁
有鮮甜味,椰子味更突出,好暖胃
每人有隻流心狀溫泉蛋,有蛋香味濃,蛋汁順滑
紅棗杞子蟲草花蒸雞好入味,蟲草花味好香濃
仲有蔬菜同醬料無限量自取

龍蝦係波士頓龍蝦,肥美多肉又爆膏
新鮮唔韌,入口爽口鮮甜
而肉蟹亦肥美爆膏,鮑魚煙韌,海蝦爽口,生蠔新鮮
元貝鮮甜,蟶子有咬口,加蒸蓉更香
沙白、花甲等蜆肉有部份有沙,要小心食
大隻飽滿但重鹹味,細隻鮮甜同較滑嫩

擺下面嘅粥底有白米+南瓜粒+芋頭粒等
海鮮精華會浸入粥底,令粥底吸收海鮮精華
充滿鹹香味,仲有鮮甜香味
煮2hrs後粥底好軟綿,蕃薯粒同芋頭粒溶喺粥內
些微蕃薯香同芋香,海鮮浸透粥底
好重海鮮鹹香味同鮮甜味