2017-07-07 108 瀏覽
今日下晝去咗堅尼地城辦事,完成後已經接近放工時間,咁順理成章就唔返公司啦去新開嘅一田行咗陣,就約咗老公喺百味鮮開餐。聽住附近的朋友仔講,呢間百味鮮原來都幾受街坊歡迎,佢地有時都會落黎買個餸加料!作為一間街坊小店,百味鮮裝修簡單企理,而且都幾闊落。我哋七點幾去到,差唔多坐滿哂!睇下個餐牌,食物選擇都好多,除咗海鮮以外都仲有好多小菜的選擇,而且價錢仲好親民我哋先叫咗兩隻冰川凍鮑魚鮑魚size都唔細,而且好厚肉的,$68一隻好抵食!鮮鮑肉質軟糯,簡單咁用咗少少蠔油調味,充分食到鮑魚原汁原味嘅鮮味。之後就叫咗個台式皮蛋豆腐。滑溜嘅豆腐上面放咗好多肉鬆同皮蛋!皮蛋獨特的味道加埋少少蠔油調味,啱哂我口味蘋果肉桂牛柳粒果然是的推介!牛柳粒肥瘦均勻,肉質嫩滑,味道濃郁,加入咗蘋果令呢個餸酸酸甜甜,非常開胃,仲可以減低油膩感;而肉桂同蘋果的味道本身就非常搭配,成個餸味道層次好豐富之後仲要咗個濃湯酸菜泡桂魚片桂魚片幾嫩滑,而且起咗骨,食起上嚟好方便,份量仲要頗多!不過個濃湯就唔算太濃,可以再濃味小小。今餐食到勁飽勁豐富,每人都係二百幾蚊,絕對係海鮮小菜抵食之選,下次要叫多啲人嚟試多啲款式先得!

去新開嘅一田行咗陣,就約咗老公喺百味鮮開餐。

我哋先叫咗兩隻冰川凍鮑魚
冰川凍鮑魚

之後就叫咗個台式皮蛋豆腐。
台式皮蛋豆腐

蘋果肉桂牛柳粒果然是
的推介!
玉桂蘋果好牛仔粒

之後仲要咗個濃湯酸菜泡桂魚片
濃湯酸菜泡桂魚片

2017-07-06
5 分鐘 (堂食)
濃湯酸菜泡桂魚片
台式皮蛋豆腐