2008-12-13
今晚同屋企人食潮州菜,嚟到九龍城呢間門面幾舊嘅順記潮州飯店,裝修好街坊,不過我哋入到去已經差唔多全場爆滿,好在仲有張五人枱比我哋,是晚就試過: 功夫茶:淡淡茶香,食飯前飲最夾! 餐前小食:花生香脆;生鹹菜夠甜夠爽即刻清碟! 胡椒豬肚湯:豬肚煲得好稔好入味,湯呈奶白色,帶有濃濃嘅胡椒味,都幾辣,不過飲完成身暖晒! 蒸糯米釀大腸:唔想食炸嘅所以叫咗蒸嘅,大腸入面釀滿晒糯米,幾好味,不過個醬唔多夾,有啲搶味! 炸蟹棗拼粿肉:原本叫蝦棗拼蟹棗,不過蝦棗賣晒佢就介紹我哋食炸粿肉,係用豬網油包住材料再炸嘅潮州炸物。兩樣嘢都好香口,蟹棗味道幾鮮,而粿肉就有啲驚喜,好好味喎! 潮州炒魚麪:夠鑊氣,同埋一齊炒嘅有肉絲,冬菇絲同埋甘荀絲!魚麪夠彈牙好好味,可以大碟啲就好嘞! 香煎蘿白烙:蘿蔔切成絲加蛋漿再煎,仍食到味道清甜嘅蘿蔔,煎得薄而金黃香脆帶微焦,外脆內軟,勝在唔油膩! 紅燒豬腳根:豬腳根發得好好,又炆得好稔,食落好彈好爽好入味,汁醬味道濃而合拍,真係好得!一路食,啲侍應都會好細心解釋各種菜式嘅材料同製法又介紹埋同上嘅醬料;菜式唔貴但係就做得好有心機。雖然樓面唔夠人做到踢晒腳,但遇上有人客要求影團體
功夫茶:淡淡茶香,食飯前飲最夾!
餐前小食:花生香脆;生鹹菜夠甜夠爽即刻清碟!
一路食,啲侍應都會好細心解釋各種菜式嘅材料同製法又介紹埋同上嘅醬料;菜式唔貴但係就做得好有心機。雖然樓面唔夠人做到踢晒腳,但遇上有人客要求影團體相都唔會托手踭,仲會笑容十足,夠晒人情味,淨係呢樣都值得再次去幫襯!