2019-04-22 1057 瀏覽
今日去新都城行街,見到有間新開嘅台式餐廳「四季良晨」,室內都幾墟冚,相信食物質素一定吾錯,於是決定等埋男朋友收工黎食晚餐🙆‍♀️.餐廳裝修以木為主,周圍放滿晒小盆栽,環境整齊,舒服寫意,座位以梳發椅配上木桌,好有文青feel👍.餐廳係行半自助式嘅落單程序,即係揀好自己想要嘅食物後,到收銀處點餐同結帳,之後店員就會為我地送餐。一直都幾鍾意呢種半自助式,既方便又快捷,仲唔使加一服務費添💕.原盅燉湯定食套餐-鹽酥雞扒滷肉飯 ($76)呢set定食套餐真係好抵食❗️$76包括有主食,上湯浸時菜同原盅燉湯,當然,加多$6-$8仲可以加配小食或飲品添😍 鹽酥雞扒勁大一舊,廚房仲會貼心地幫我地切成8-10塊添👍雞扒金香酥脆,外酥內嫩,夠香口❗️最重要係富有肉汁,炸粉超薄,啖啖肉腍鹽酥香,好正🥰而滷肉亦好入味,最欣賞係少肥肉😎.冬蟲夏草花雞湯燉湯以瓦盅盛載,既可以發揮保暖度極佳嘅效果,亦可以逼出材料嘅精華~冬蟲夏草花同鮮雞嘅精華完全化成湯,入口鮮甜可口😍飲完吾會覺得口渴,可見冇係冇落味精👍.上湯浸白菜白菜入口爽脆,味道香甜😘.紅燒鹵水雞翼麵 ($48) + 滷水蛋 ($6)有4隻滷得好入味嘅雞翼,仲要係皮薄

原盅燉湯定食套餐-鹽酥雞扒滷肉飯 ($76)

冬蟲夏草花雞湯

上湯浸白菜
白菜入口爽脆,味道香甜😘
紅燒鹵水雞翼麵 ($48) + 滷水蛋 ($6)
有4隻滷得好入味嘅雞翼,仲要係皮薄肉嫩,啖啖都係滷水香🥰而麵質軟硬適中,入口彈牙,恰到好處嘅闊度真係掛湯一流💕 將滷水蛋同湯麵一齊食,更添口感🙈

現做煎餃子8隻 ($48)
果然係即叫即煎,一上枱真係好熱辣辣👍 餃子皮薄餡多,咬落juicy 富肉汁,沾一沾陳醋,更加開胃❗️底部仲有碎椰菜做鋪墊,吸哂多餘嘅油份,吾會覺得油膩😎

芝士奶蓋桂花烏龍茶 ($28)
食台灣菜又點少得台式飲品呢🙆‍♀️ 以桂花烏龍作為茶底,入口桂花味香濃,而奶蓋質感幼滑,鹹甜得宜☺️
2019-04-16