2016-12-29 765 瀏覽
!12月除左係聖誕節同積脂防冬既月份之外,亦係賴生好多朋友既生日月!今次賴生就帶埋屈小姐去同其中一個兄弟慶祝生日啦⋯⋯而地點就揀左屈小姐一直都好想食既《亞萊嘜嘜》!每次一到夜晚都見呢間餐廳外面有條人龍,今次終於食到啦!因為係朋友生日,所以賴生一早book左枱啦!咁岩今日係紅日,餐廳果面講左最多食1.5小時,理論上係夠晒既!賴生提左朋友們準時嫁啦⋯⋯結果都係有人遲準時既賴生唯有同屈小姐入去坐低打點定先啦⋯⋯賴生負責清潔,屈小姐負責睇食咩,分工合作麻! 間餐廳又幾好坐喎,我地6個人坐果個卡位,仲可以放到袋,張枱又夠大,可以放好多野食,岩晒我地成班大食怪,可以瘋狂叫!屈小姐睇完一輪之後,我地決定叫9樣野,而賴生既其中一位朋友因爲頂唔住閃光彈既威力,主動話要出去接埋其他人,賴生突然覺得佢醒目左!1) 咖喱軟殼蟹 (5星)- 呢隻咖哩係蛋花咖哩黎!顏色鮮豔得黎,仲好好味,甜甜地,濃度同稠度一流!稠到直情可以"畢"上個蒜蓉包度食!同個蒜蓉包勁夾!- 軟殼蟹夠大隻又炸得夠脆,不過遲左食就會淋嫁啦!要盡快食!- 同埋出街食軟殼蟹有咩好處呢?就係冇骨,唔駛拆食得好方便!- 都好大碟同好大件,大概有成9-

賴生提左朋友們準時嫁啦⋯⋯結果都係有人遲

1) 咖喱軟殼蟹 (5星)

- 同埋出街食軟殼蟹有咩好處呢?就係冇骨,唔駛拆
食得好方便!

- 都好大碟同好大件,大概有成9-10大件軟殼蟹,仲有好多咖哩汁

2)大冬蔭功湯 (4.5星)

- 好多香料好夠辣!入面仲有成3隻大頭蝦,每隻大頭蝦都勁多膏,蝦肉勁彈牙嫁

- 一路都有火加熱,好正!

- 分完6碗都仲有好多,total有9碗左右啦

- 小心有少少辣會嗆親,屈小姐都中左2次招

3)蒜蓉包 (5星!)

- 呢度個蒜蓉包好特別嫁,長方形一條條!

- 超超超超超超脆!冇乜麵包皮嫁,所以好索汁

- 超香!就咁食都好好味
加埋咖喱軟殼蟹個蛋花咖哩汁一齊食!爆星!

4)原粒菠蘿炒飯 (5星)

- 好大個,而且好足料,好多海鮮,有大蝦,青口,魷魚!唔似出面果啲得個菠蘿大但無咩飯!

- 酸酸甜甜超好味!就咁食個飯都夠味,連埋啲肉鬆!Perfect!
鍾意撈埋蛋黃咖哩食都得!

5)馬拉盞炒椰菜苗 (4.5星)

- 好正!成碟菜都吸滿馬拉盞味!好香!

- 椰菜苗仲好好咬口,夠晒甜

- 不過泰式炒菜都有同一弊病 --- 好油,啲菜令立立

6)串燒拼盤 (3星)

- 一碟有6串,我地揀左雞,牛,豬

- 食落好普通,點左醬都唔算惹味!但食泰國野梗要試下既!

7)炭燒豬頸肉 (3星)

- 都係不過不失,唔夠爽口,而且都係唔夠惹味

8)原隻去骨豬手 (3.5星)

- 純粹係一碟去左骨既豬手,啖啖肉囉,都淋既,但味道唔夠出

- 不過墊底既芥蘭幾好食!

9)咖哩羊腩煲 (1星)

- CP值嚴重不足!得幾舊羊腩,6個人,1人都冇2舊,而且多骨位!

- 咖哩太稀,味道唔夠!點包/飯都唔好食

- 極度唔推薦叫呢個

10)芒果沙冰,龍眼冰 (?星)

- 朋友叫既~ 我地冇飲過,但眼見幾大杯既

叫到成枱都係,食完超滿足!而且唔貴!食咁多野都係每人$200左右!CP值好高!
仲比屈小姐聽到好多以前賴生D(衰)野添
!最開心係有屈小姐陪住賴生食野!

#又KO一間

#食得過