2021-01-21 175 瀏覽
星期日晚 order晚餐,19:15 可以去餐廳拎。19:25去到餐廳,有一堆人已經等左好耐都仲未有得拎,餐廳d職員放到成檯都係外賣盒,唔知係咪唔夠人做,搞到等左好耐都未有,而餐廳仲係度響不斷接緊order. 其實如果唔夠人係咪應該唔好接order住,你地咁樣會令到人地下次唔再叫你地外賣。最後等到20:15都等唔倒決定取消order, 失望。
2020-10-25 752 瀏覽
今晚約咗老友食飯...佢話想食泰國菜所以就同左佢去元朗橋底嘅亞萊嘜嘜試吓...呢度平時都好多人等位㗎泰式餐廳來講佢哋嘅選擇都算多而且有好多唔同種類嘅小食先來呢個芝士炸蝦丸...有四大個芝士球...外脆內軟裏邊仲有濃濃嘅芝士醬再嚟呢個串燒我哋叫咗四豬兩雞串燒好夠份量...而且好厚肉再嚟一個肉碎生菜包...分量多到食唔晒不過呢個蟹肉芒果炒飯就遜色咗少少...因為蟹肉冇乜味道不過總括來講都尚算合格我都會繼續嚟幫襯
今晚約咗老友食飯...佢話想食泰國菜
不過呢個蟹肉芒果炒飯就遜色咗少少...因為蟹肉冇乜味道
不過總括來講都尚算合格
我都會繼續嚟幫襯

2020-10-04 571 瀏覽
二個人食既份量,之後再叫多咗個生菜包不過冇影到相。所有嘢加埋好似四百幾蚊啲蟹肉好似比之前多咗不過冇乜蟹肉味,個飯都無味,要另外叫佢比辣椒醬至會豐富返個味道今次淨係叫咗黃咖喱牛肉冇配到農夫包,牛肉係普通滑牛。黃咖喱一啲都唔辣同冇乜特別🤕今次嘅蒜蓉包比較似煎嘅方法製作,唔係炸嘅方法之後加咗個飲品可能食啲嘢太濃味,所以杯野好似冇乜味咁
蟹肉芒果炒飯

黃咖喱牛肉

蒜蓉包

今次嘅蒜蓉包比較似煎嘅方法製作,唔係炸嘅方法

之後加咗個飲品可能食啲嘢太濃味,所以杯野好似冇乜味咁
2020-09-24 366 瀏覽
Unscrupulous restaurant 這餐廳是不道德的營商手法欺騙食客第一次來到這間餐廳!發現這間餐廳實在太差1. 服務員態度欠佳*Impolite and impatient service2. 食物質素沒有水準*Bad quality of the food,Can not accept海鮮沒有鮮味,咖哩沒有咖哩味3. 服務員給了我們沒有點的菜*We didn’t ordered the food, and they didn’t want to change the food for us! Really ridiculous叫服務員前來要求更換她竟然反問我能否不更換勉強要求客人接受不想吃的食物完全超越了我的底線4. 廁所🚽在外面,極之不方便If you want to go to toilet, you need to go outside of the restaurant, Inconvenient design!不會再次光顧此餐廳!unforgettable experience!We will not go to this restaurant again!
Unscrupulous restaurant
這餐廳是不道德的營商手法欺騙食客

第一次來到這間餐廳!
發現這間餐廳實在太差
1. 服務員態度欠佳*

2. 食物質素沒有水準*
Bad quality of the food,
Can not accept
海鮮沒有鮮味,咖哩沒有咖哩味

3. 服務員給了我們沒有點的菜*
We didn’t ordered the food,
服務員前來要求更換
她竟然反問我能否不更換
勉強要求客人接受不想吃的食物
完全超越了我的底線

4. 廁所🚽在外面,極之不方便

不會再次光顧此餐廳!

通菜
2020-09-22 422 瀏覽
突然之間好想食泰菜,呢間近我落車點,所以就入左去。唔洗等,一入去就有位。上菜快,但食物麻麻地。上第一道菜係燒豬頸肉,煙刃,汁唔會太辣。可以話好食。炸蝦餅,大件,脆口,但感覺唔太蝦,可以吧。菠蘿炒飯,外型討好,但面頭既海鮮似白水烚,麻麻地。黃咖哩雞肉,呢個係超級失望,因為雞肉有雪味,入口係想回吐的,咖哩唔香。蒜蓉包,必勝黑係好味過佢。服務係唔打擾你食飯,舉手有人應,咁就算ok啦。因為味道唔好,所以餐飯係貴。
突然之間好想食泰菜,呢間近我落車點,所以就入左去。

唔洗等,一入去就有位。

上菜快,但食物麻麻地。

上第一道菜係燒豬頸肉,煙刃,汁唔會太辣。可以話好食。

炸蝦餅,大件,脆口,但感覺唔太蝦,可以吧。

菠蘿炒飯,外型討好,但面頭既海鮮似白水烚,麻麻地。

蒜蓉包,必勝黑係好味過佢。

服務係唔打擾你食飯,舉手有人應,咁就算ok啦。

因為味道唔好,所以餐飯係貴。

蝦餅
2020-09-13 448 瀏覽
/🔻環境/ 服務 (3.5/5). 除咗日本菜,泰國菜係我地嘅另一favorite🇹🇭 今次試咗一間喺元朗人氣好高嘅泰國餐廳🥢 有卡位,坐得都算舒服,感覺係可以family dinner嘅餐廳🧡-🔻食物/ 飲品 (3.5/5)🍽 泰式肉碎生菜包 HKD80最怕生菜包嘅肉碎煮到乾爭爭,但呢間絕對唔會👍🏻 佢選用咗半肥瘦嘅豬肉,食落仲好juicy🐷 特別一讚嘅係佢俾嘅生菜每一塊大小適中,唔係係有啲size太小完全包唔到肉碎的🥬 而家佢嘅辣味後勁強,如果唔食得辣嘅朋友仔要留意下🌶.🍽 泰式海鮮粉絲沙律 HK62雖然唔係用新鮮嘅海鮮,但係份量都唔少👌🏻 味道唔錯但都係偏辣💥 唔係特別食得辣嘅我基本上食咗呢兩道菜式都已經要不斷飲水💦.🍽 冬陰公明爐蒸魚 HKD168魚嘅肉質本身係無問題的,同出面食到嘅無異✔️ 但因為佢嘅冬陰公湯係另上的,變咗佢好似sauce咁,所以基本上條明爐魚係無味的🍲 就有點扣分!-🔻總結 (7/10)雖然唔係正宗嘅泰國菜,但其實又比某啲喺九龍城自稱係正宗泰國菜嘅餐廳好食✨只係味道有點偏辣,未必所有人可以handle到,大家要有心理準備喔‼️-🔎 詳細資料. 餐廳 : 亞萊嘜嘜
🔻環境/ 服務 (3.5/5)
🔻食物/ 飲品 (3.5/5)
🍽 泰式肉碎生菜包 HKD80

🍽 泰式海鮮粉絲沙律 HK62

🍽 冬陰公明爐蒸魚 HKD168

🔻總結 (7/10)
🔎 詳細資料
. 餐廳 : 亞萊嘜嘜
元朗安樂路1-11號明珠樓地下4-5號舖
. 地區 : #FJ香港 #FJ西鐵線 #FJ元朗
. 菜式 : #FJ泰式 #FJ泰國菜
2020-09-10 352 瀏覽
用外賣平台外賣自取有6折,四樣嘢夾埋$432折實$259.20招牌咖哩軟殼蟹$238分量有三隻軟殼蟹,隻隻都完整,外賣自取關係,返到屋企又乾又硬又凍,希望堂食會好食啲!好在個咖喱汁都好味道,唔辣,偏甜,好多蛋花,有些少蔬菜。亞萊嘜嘜特色蒜香包$58蒜香包好好味呀又香又軟,上次喺屯門幫襯「X泰」同呢一件相比,真係差天共地,阿來嘜嘜蒜香包好味好多糯米釀雞翼$95雞翼脹卜卜,味道就正正常常啦芒果沙冰$41香甜、好飲、夠凍
招牌咖哩軟殼蟹$238
咖喱軟殼蟹
亞萊嘜嘜特色蒜香包$58
蒜香包好好味呀
特色蒜香包
糯米釀雞翼$95
雞翼脹卜卜,味道就正正常常啦
糯米釀雞翼
特色蒜香包
糯米釀雞翼
芒果沙冰
2020-08-18 333 瀏覽
每個星期都起碼會幫襯一至兩次,其中一次通常係周末的午餐。亞萊嘜嘜的食品選擇豐富,但我同家人作為熟客,午餐通常都會點火車頭金邊粉,一款炒飯再加個菜。要留意火車頭個份量都好勁,就算男人食都會幾飽上個星期六午餐時間又同家人去幫襯,見到午餐有個幾吸引的炒河粉,所以就叫來試下,味道真係唔錯而且賣相及份量都好掂。至於晚餐方面,因為屋企人少,所以我地通常會叫半隻海南雞,加個小食例如金柚鮮蝦沙律,加個炒菜就差唔多。唯一要改善下的就係冷氣有時真係唔夠。

2020-08-15
  • 火車頭金邊粉
  • 金柚鮮蝦沙律
  • 無骨海南雞
  • 炸芝士蝦丸
2020-07-25 404 瀏覽
食物有質數,每次一捻唔到唔知食咩,都會去呢間,每一樣餸都有水準,實冇死,最鍾意係佢上菜快,係快得黎又好味,呢頭叫完,嗰頭就上菜了。價錢又合理,啲位都闊落,坐得舒服。

冬陰功明爐魚
甜品拼盤
冬陰功明爐魚
甜品拼盤
2020-07-13 335 瀏覽
呢間之前食過水準好好,今次再去食就發現今非昔比。先苦後甜,讚左間餐廳好食既野食先。生蝦刺身新鮮厚肉,醬汁酸辣開胃。蒜蓉包外脆內鬚軟,蒜香味夠濃夠出。青咖哩真係好令人失望,醬汁味淡,冇咖哩香味,質感稀如水,雞肉本身又冇乜味,整體而言唔討好。串燒正常發揮,醬汁可以再多d花生香,肉都係普普通通,肉質唔會太老,燒得都算香。菠蘿炒飯同樣係正常發揮,冇乜特別,不過海鮮份量都算多,飯底有適量咸香味。馬拉棧炒椰菜苗係全餐入面,發揮得最好既一道菜,火候十足,有咸鮮味,而且質感爽脆,體驗唔錯。另外兩樣食泰國菜必點既招牌菜都同樣令人唔係咁滿足。冬蔭公湯味道唔多酸,香茅味亦唔出,味道冇之前食過既咁濃,不過要讚一讚既係海鮮都幾肥美,大蝦厚肉彈牙,又有蝦膏,都幾好味。至於個生菜包都係一樣,唔太辣又唔酸,連香料味同咸味都好薄弱。總括而言,間餐廳的確冇以前咁出色,不過味道其實都係唔錯既,只係對比下就以往食得比較滿足。環境同服務都係一流,氣氛唔錯。
呢間之前食過水準好好,今次再去食就發現今非昔比。

2020-06-25 361 瀏覽
端午節放假 本身plan左去食花xx但去到無開門 好可惜 下次要再晏d去之後再睇下食咩最後揀左食泰國野入到去staff 就會幫你探熱啦之後就帶你埋位 斟水甘睇住個menu 樣樣野都好正 好想食不過得2個人 真係要睇住黎叫 唔好浪費我個人覺得黃薑飯 個飯麻麻地佢薑未唔重 無其他店個d食到小小薑味 但個色又唔算偏黃 只能講油飯 無咩味既飯雞鞋鞋地 可能俾左d位係鞋位 但啖啖都係肉肉 點個薑汁 正 豬手好嫩滑 唔算好肥 有個汁點 酸酸地 開胃夏天好熱 食反個冷盤好開胃 酸辣汁 好正 睇到都流口水🤤鳳爪好爽口 我中意夾埋d芹菜蕃茄仔一齊食 口感更清新 一黎到 好香 砌到成舊磚 金黃色熱熱地 外脆內軟 蒜香既味道唔重 基本上食唔出好似食緊奶油包牛肉大大舊 個沙嗲醬有d花生粒 令我諗起以前小販檔個姐姐講翻個牛肉先 佢燒得好味 又唔會過火中間都係帶有粉嫩既肉重點唔會硬 有d軟唔會咬到口攰食埋個甜品講起有d火火地明明落單個陣都話一齊上點知食完所有野佢都未上甘好啦 我就叫下個staff話上個糯米飯點知個staff 講好完算 全程忙自己既野 完全無理之後 我再等多一陣 再同第二位staff 講話如果個糯米
端午節放假 本身plan左去食花xx

點知食完所有野佢都未上
甘好啦 我就叫下個staff話上個糯米飯
點知個staff 講好完算
全程忙自己既野 完全無理
之後 我再等多一陣 再同第二位staff 講話如果個糯米飯未整 唔要
佢馬上話 整左架啦 你叫上先上 我頂明明我叫上 佢唔上🤬🤬🤬
之後又好快甘上左

2020-06-25
蒜香包4件
燒牛肉串
2020-06-17 357 瀏覽
我真係成日都會同朋友屋企人食呢間泰國野~哈哈!因為真係好岩我地口味!屋企人都成日叫我同佢去食!我地必食既會有咖喱軟殼蟹,蒜蓉包,豬頸肉。同埋甜品會叫佢地既拼盤,甘就兩種糕都食哂😍😍😍😍😍咖喱軟殼蟹係甜甜既口味,吾會辣!岩哂老人家同小朋友食👍 而且冇殼勁方便,我好多地方食都會叫軟殼蟹,貪佢夠方便!一啖就食哂啲肉,吾洗有殼!蒜蓉包就當然係食咖哩用架啦!佢既蒜蓉包係好似磚甘樣一舊舊,吾係法包一片片,呢種包4面都脆!吸汁一流,外脆內軟!豬頸肉就不在話下,燒到好香,個汁又辣辣地,好野味!甜品都好出色,吾會一pat野甘!又吾會太甜!岩我心水!

豬頸肉就不在話下,燒到好香,個汁又辣辣地,好野味!

甜品都好出色,吾會一pat野甘!又吾會太甜!岩我心水!
其實今次已經係第二次食呢間嘢,第一次嚟食係男朋友屋企人帶我嚟食!因為覺得好好食,所以今次就到我帶班friend嚟食☺️雖然今次唔係叫得好多款食物,但樣樣嘢嘅味度都唔錯!最正嘅固然係唔太起眼嘅小食:【特色蒜蓉包】外層好脆,入面嘅麵包好軟熟!蒜蓉味好香🥰仲有非常推介嘅就係:【泰式鮮蝦炒金邊粉】金邊粉嘅調味整得好好!酸酸地咁好開胃💕鮮蝦亦都好爽口!【芒果蟹肉炒飯】同樣都係開胃之選!【馬拉盞炒通菜】不過不失!其實呢款菜式去親食泰國菜嘅都必點!相信只要夠熱就好食😉
因為覺得好好食,所以今次就到我帶班friend嚟食☺️
雖然今次唔係叫得好多款食物,但樣樣嘢嘅味度都唔錯!
最正嘅固然係唔太起眼嘅小食:
【特色蒜蓉包】
外層好脆,入面嘅麵包好軟熟!蒜蓉味好香🥰
仲有非常推介嘅就係:
【泰式鮮蝦炒金邊粉】
金邊粉嘅調味整得好好!酸酸地咁好開胃💕
鮮蝦亦都好爽口!
【芒果蟹肉炒飯】
同樣都係開胃之選!

【馬拉盞炒通菜】
2020-06-01 331 瀏覽
初次入到元朗搵野食,結果近近地見到間泰國菜又咁岩想食,一於入去試一試。睇佢既meun既時嘅,個價錢比起我平時食既泰國菜都係貴少少,都無所謂啦都試試啦。咁到上菜既時候,見到啲碟頭都大份啲都值回票價既,但佢啲野食就一啲好食一啲真係麻麻,咁比較推介就燒豬頸肉同埋佢哋嘅推介蒜香包。豬頸肉嘅外皮都燒得脆口,做到些少外脆內軟既感覺。至於蒜香包都係燒得好香口,而且蒜香味都好夠,但個人建議就嗌多一味咖喱嘅菜式黎用啲咖喱汁配過蒜香包就味道更佳。
五味拼盤(小)
蒜香包
椰汁紅豆冰
  • 特色蒜香包
2020-05-31 249 瀏覽
🌟無骨海南雞冬蔭公湯粉 ($50)亞萊嘜嘜嘅泰菜好食相信唔少元朗人都知道 但比起晚市 我更常幫襯到佢嘅午餐 湯粉轉冬蔭公湯都唔使加錢 實在難得 冬蔭公湯底濃郁 無骨海南雞口感滑嫩仲好大份 學生價仲只係$43咋 性價比好高 有機會一定要試下(人´∀`*)
🌟無骨海南雞冬蔭公湯粉 ($50)