2019-11-11 85 瀏覽
【泰式肉碎生菜包】帶點酸辣嘅肉碎夾埋洋蔥生菜食非常開胃【鐵板蠔仔蛋】勁多蠔仔而且新鮮無腥味,蛋味香濃,重點係要點泰式辣醬,食落味道會有層次好多㗎【青咖哩雞焗中包】之前食過都知佢咖哩好香濃,今次專登叫個中包一齊食,好滿足
【泰式肉碎生菜包】帶點酸辣嘅肉碎夾埋洋蔥生菜食非常開胃

鐵板蠔仔蛋

青咖喱雞配中包
2019-11-11
鐵板蠔仔蛋
青咖喱雞配中包
2019-10-27 168 瀏覽
今日同主子行完山, 就黎呢度食泰國菜, 今晚叫左金柚鮮蝦沙律, 鮮蝦冬蔭公湯, 青咖喱雞同埋蒜香包, 飲野就叫左芒果沙冰同埋珍多椰汁冰。先講下個湯, 足料大蝦, 個湯好有鮮味同層次, 唔係只係得辣, 我每次黎都一定叫, 好少地方飲既冬蔭公咁正, 美中不足就係個湯匙同個窩唔係好夾, 要裝湯要花啲心機,食唔到辣都可以一試, 沙律, 柚子真係好足, 配上脆脆同醬料, 好味, 蒜蓉包鬆脆, 配咖喱汁, 垥到好處, 青咖喱雞好香椰汁味, 唔太辣, 味道好, 而且雞好嫰, 值得讚.沙冰打到好幼, 入口都感覺好滑, 珍多冰椰汁味濃,現在50蚊兩杯, 絕對抵.
2019-10-21 158 瀏覽
前排去咗食亞萊嘜嘜依間泰國菜🤩依度必點嘅係蒜蓉包🍞,點埋咖哩汁就一定唔會伏。🤪亞萊嘜嘜既蒜蓉包好軟熟,外脆內軟。蒜蓉味都好夠(不過可以再濃d)。其他泰國餐廳既蒜蓉包確實唔夠佢好食。咖哩叫左咖哩軟殼蟹🦀,份量唔算好多,兩個人食都岩岩好夠。配埋咖哩汁一齊食真係好好食。☺️仲有必點生蝦,唔腥,好食🤩另外叫左生菜包,生菜包水準同一般泰國餐廳既生菜包分別不大。馬拉盞椰菜苗幾好食,有少少辣又夠濃味。不過泰菜黎講,佢算偏貴,咁嘅價錢有唔少選擇🤪
前排去咗食亞萊嘜嘜依間泰國菜🤩
依度必點嘅係蒜蓉包🍞,點埋咖哩汁就一定唔會伏。🤪

仲有必點生蝦,唔腥,好食🤩

另外叫左生菜包,生菜包水準同一般泰國餐廳既生菜包分別不大。

馬拉盞椰菜苗幾好食,有少少辣又夠濃味。

不過泰菜黎講,佢算偏貴,咁嘅價錢有唔少選擇🤪
2019-09-01 593 瀏覽
和寶黎亞萊嘜嘜相聚💓元朗算係幾方便又唔錯嘅泰國菜。店內舒適,冷氣夠涼。食物方面,最鐘意佢個特色蒜香包,就算未必食得晒d野都會叫嘅,好香蒜蓉牛肉味,而且脆口無比,外脆內軟。串燒拼盤3雞3豬,肉質唔錯有彈性又juicy,香噴噴,好吸引。個沙嗲汁好好味,好香又唔辣,如果齋食肉唔點汁會失色左d,一定要點落去至食,咁就最正。泰式肉碎生菜包生菜幾新鮮,好翠綠,餡料有肥豬肉、洋蔥粒、蔥粒,帶住陣陣香茅味,輕微辣更能刺激味覺。泰式香芒蟹肉炒飯,呢個就麻麻地,蟹肉份量ok的,不過覺得冇乜味道,飯亦欠乾身。不過今次去有d失望,尤其服務質素,個可能係經理嘅服務員,面口黑黑,真心想叫多樣野食都好驚驚呀😑送給自己的汽水

泰式 肉碎 生菜包

芒果蟹肉炒飯

送給自己的汽水
汽水

泰式 肉碎 生菜包
汽水
2019-08-31 340 瀏覽
係元朗諗食乜,想食泰菜,近近地可以入依間,但不需太大期望。生蝦我地必叫,不過一般新鮮,也不是超凍。汁較得好食,辣!蒜蓉包又係必叫嘅,但係今次食就覺得麻麻!(OMG, 我比元朗泰COW嘅蒜蓉包取代咗呢間) 串燒講起就想講我明明叫雞同豬但係佢嚟咗牛同埋雞牛明明係貴啲,佢當然有收多我錢啦😂個問題係啲牛唔好食呀嘛!我冇換到啊費事煩。呢個串燒好鹹,肉又鞋,唔好食!👎🏻我仲有叫到一個黃咖喱雞唔好食到無影相啲雞肉完全唔可以擺入口,非常鞋!嗰個黃咖喱冇香味,一啲咖喱味都冇唔知自己食緊乜嘢汁? 收費仲要唔係平,下一次我都係搭返的士入去第二間度食!
係元朗諗食乜,想食泰菜,
近近地可以入依間,但不需太大期望。

生蝦我地必叫,不過一般新鮮,
也不是超凍。
汁較得好食,辣!

蒜蓉包又係必叫嘅,
但係今次食就覺得麻麻!
(OMG, 我比元朗泰COW嘅蒜蓉包取代咗呢間)

講起就想講我明明叫雞同豬
但係佢嚟咗牛同埋雞
牛明明係貴啲,佢當然有收多我錢啦😂
個問題係啲牛唔好食呀嘛!
我冇換到啊費事煩。

呢個串燒好鹹,肉又鞋,唔好食!👎🏻

我仲有叫到一個黃咖喱雞
唔好食到無影相

啲雞肉完全唔可以擺入口,非常鞋!
嗰個黃咖喱冇香味,一啲咖喱味都冇
唔知自己食緊乜嘢汁?
收費仲要唔係平,
下一次我都係搭返的士入去第二間度食!
2019-08-29
2019-08-20 292 瀏覽
叫咗兩個午餐, 一個係雞肉炒飯,另一個係豬肉片炒烏冬,炒飯連埋荷包蛋,炒飯乾身,幾香口,好好味。炒烏冬相對較淡,無乜油,,內片軟淋身,好啱小朋友食。另加$8可轉特飲,但椰汁冰主要得甜味。另外有午餐印花卡儲印仔,限期一個月,午餐10送一
2019-08-18 194 瀏覽
大概兩個月冇去,感覺沒有以前嘅水準。服務員也有超過一半以上係新面孔。雖然服務同態度都唔錯,不過就不斷向客人施壓要盡快攞返張枱。對我們坐落唔夠20分鐘,而且又冇其他客人在等嘅情況下,對於這種對待, 10分莫名其妙。
2019-08-17
2019-07-06 444 瀏覽
久違了的亞萊嘜嘜,突然想起它,所以又來回味一下。星期五晚幸好不用等位,被帶到二樓就坐,桌上有水壺,客人可以自己倒水,然後待應小姐放下紙筆,著我們自己寫下要點的菜(何時開始亞萊嘜嘜變得這樣自助?🤔)寫好我們要點的菜後,便把紙條交給待應小姐,下單不久飲品便先到了。奇異果沙冰充滿奇異果味,冰凍消暑解渴。珍多椰汁冰充滿椰汁味,絕無偷工減料,值得一讚!👍🏻不似某些泰式餐廳加水以節省成本。金柚大蝦沙律醬汁味道濃郁,稍嫌有點太重口味,整碟沙律亦只有三隻普通中蝦,但金柚清甜,整體味道不錯。冬陰公不太辣,怕辣的人也可飲用,蝦很大隻,很厚肉,肉質爽口鮮甜。西蘭花炒牛柳粒不過不失,西蘭花爽口不會煮過頭,牛柳粒入味,肉質嫩滑沒有筋鹽燒烏頭肉質嫩滑,沾上酸酸辣辣的醬汁,簡直是畫龍點睛!
久違了的亞萊嘜嘜,突然想起它,所以又來回味一下。

奇異果沙冰
奇異果沙冰充滿奇異果味,冰凍消暑解渴。
珍多椰汁冰
金柚鮮蝦沙律
大蝦冬陰公

西蘭花炒牛柳粒

泰式鹽燒烏頭

鹽燒烏頭肉質嫩滑,沾上酸酸辣辣的醬汁,簡直是畫龍點睛!
2019-07-05
西蘭花炒牛柳粒
泰式鹽燒烏頭
  • 冬陰公湯
2019-06-21 364 瀏覽
約左舊同事食飯,有人提議食泰國菜,於是去左呢間試下。由於我地6点3就到,餐廳仍然有好多位,我地仲可以揀枱坐,環境好有泰國特色,坐位都好濶落,坐得舒適。我地叫左D特色食品:特色蒜香包好香脆,賣相好靚泰色咖哩海鲜份量超級大,有蜆、蝦、蟹,D汁唔會好辣,甜甜地,麵包幾鬆軟,点埋D汁一齊食,有特色泰式無骨豬手D豬手幾淋同入味馬拉盞炒菜泰式金邊粉串燒拼盤埋單每人$200,不過有時限,未能盡興。
約左舊同事食飯,有人提議食泰國菜,於是去左呢間試下。

我地叫左D特色食品:

好香脆,賣相好靚

泰色咖哩海鲜

泰式無骨豬手
D豬手幾淋同入味

馬拉盞炒菜

泰式金邊粉

串燒拼盤

埋單每人$200,不過有時限,未能盡興。

就黎到父親節, 今年又係泰國之年就請老豆媽子去尼間餐廳食 慶祝下尼間餐廳幾好, 有個父親節既Menu所以我地都廢時諗 就叫左尼父親節Menu 既菜。南瓜咖哩海鮮雜錦 - 個賣相幾靚, 開頭以為個殼係會用黎循環再用果D, 原來有得睇又有得食成個南瓜都食得,  南瓜蓉mix 埋去入面D咖哩 食落去一D 都唔膩 同埋咖哩唔辣。😋😋😋比較適合年紀大又怕辣既人最後食左尼個甜品拼盤, 有千層糕, 椰汁糕同大菜糕D糕唔甜, 椰汁味香。👍👍👍⭐⭐最後到埋單果陣, 個職員提我地只要拎返張單, 下個月或者8 月既晚飯時段再幫襯,就可以免費有一碟夏日 特式甜品 或者飲品一杯。😋😋😋
就黎到父親節, 今年又係泰國之年
就請老豆媽子去尼間餐廳食 慶祝下
尼間餐廳幾好, 有個父親節既Menu
所以我地都廢時諗 就叫左尼父親節Menu 既菜。

比較適合年紀大又怕辣既人
甜品拼盤
最後食左尼個甜品拼盤, 有千層糕, 椰汁糕同大菜糕
D糕唔甜, 椰汁味香。👍👍👍

⭐⭐最後到埋單果陣, 個職員提我地只要拎返張單,
2019-06-03
父親節
2019-05-31 405 瀏覽
以元朗區來講算係唔錯既泰式餐廳,價錢較其他同類食店貴小小,但勝在環境舒適,店內裝潢都幾有特式,食物品質算高。留意!!晚市人流好多,如果冇訂位,記得早d去攞飛,以免排長龍。人均消費大約200蚊左右。 食物方面:特式蒜香包($48 hkd),呈金黃色長方形狀,咬落好有質感,味道濃郁,好食!值得一試,推薦指數👍👍👍 泰式小食五味拼盤(小) ($108 hkd),不過不失,唔錯既,但唔算太特別,同朋友食飯,當小食都ok,有小小辣的。Remark: 建議叫小份就可以。 泰式生蝦刺身(8隻) ($148 hkd),食泰國菜必叫!!!味道可口,價錢有點小貴,份量都算充足,賣相精緻,值得一試,推介!👍👍 烤羊架($128 hkd),肉質鮮嫩,味道頗佳,幾好食,但有點小貴。鍾意食羊架嘅朋友都可以試吓嘅。招牌咖喱軟殼蟹 ($208 hkd),咖喱味道濃郁、冇咩辣味,好食! !唔食得辣嘅朋友都可以試吓,份量都算多,可以同朋友一齊share,值得一試,推薦指數👍👍餐飲方面,奇異果沙冰,幾好飲👍而椰青都值得一試。 服務方面,侍應好主動幫人客落單,但係食物上枱嘅

食物方面:

餐飲方面,奇異果沙冰,幾好飲👍而椰青都值得一試。

服務方面,侍應好主動幫人客落單,但係食物上枱嘅速度都快。
環境方面,店面設計佈置得幾有特式,約會、慶祝好去處,但係就冇提供Wi-Fi,。
總體來講,算係一間值得一試嘅餐廳,會再去。
2019-05-16
  • 特色蒜香包
  • 泰式生蝦刺身
  • 招牌咖喱軟殼蟹
2019-05-20 326 瀏覽
我們一行八人,有老中青三代,於周日晚上首次到訪。之前訂了位,我們早了10分鐘到,服務人員幫我們整理一下提早給我們入座。看了餐牌及 Open Rice 上的評論,點了大咖哩蟹加超大麵包(汁多、蟹鮮、味道好,份量夠八人好好享受)、二份炸蒜蓉包條(沒有油膩感覺)、二份生蝦刺身(夠凍夠爽)、二份豬頸肉(不肥,很美味)、豬牛雞串燒(多汁)、飛天炒椰菜苗(惹味清甜)、通菜、大冬陰公湯(鮮蝦用料大隻,爽,靚)、魚(比較細條,可惜)、泰式酸辣鳳爪及 三枝啤酒。出食品速度正常,但加單有點甩漏,要催幾次;但也是可以接受的。埋單計 $1900。 我覺得價格不算便宜但質素合格以上。唯一不足是冷氣不夠及每輪限時90分鐘,有點壓力啊!
咖哩蟹
  • 泰式酸辣鳳爪
  • 冬陰公湯
  • 串燒拼盤
2019-05-16 336 瀏覽
今天是我和朋友兩個人來吃的。我們點了總共三個餸、一杯飲品和一碗飯。首先點了這一個柚子沙律,這是我最喜歡的是吃的,食落不太辣,而且西柚的味道吃的時候,西柚汁爆出來的感覺, 十分清新,而且加上獨特的沙律汁和櫻花蝦,這樣的配搭很美味。這是青咖喱加上包。包的包皮十分脆,包的裏面也十分軟熟 我們把包撕開再點咖喱,咖喱不太有辣的感覺,但十分香,我們都很喜歡!這個甜酸蝦球,這一款食物沒有太特別的感覺,但整體上也很好吃,有點酸酸的味道。真多椰汁冰的味道10分濃郁,不會太氣,剛好中和辣的味道。最後埋單加一後需要400多塊,覺得有一點貴,但整體都好味很好。
真多椰汁冰的味道10分濃郁,不會太氣,剛好中和辣的味道。
2019-05-04 348 瀏覽
之前爸爸生日試過一家人食過一次,那次已經令我回味無窮,最近五一勞動節紅日再次來食。等左一陣位就有得入座,原來樓上都有一層。打頭陣緊係泰式生蝦,可以自己食曬一碟都得!勁滿足男朋友為左隻蛋而叫呢個飯,醬汁拌飯一流。呢度最喜歡就係蒜香包,外表烘得香口,內裡香軟,陣陣蒜香也滲入包內。不過兩人吃會太多,跟家人人多每人一舊會比較適宜。食泰國野,串燒少不了。2豬2雞2牛,我只吃了豬和雞,雞肉串燒一如以往好吃,但豬比較UN,味道是好的。整體而言,價錢適合,環境2樓一般,比較喜歡地下,味道保持好的,元朗泰菜之選。

等左一陣位就有得入座,原來樓上都有一層。

打頭陣緊係泰式生蝦,可以自己食曬一碟都得!勁滿足

男朋友為左隻蛋而叫呢個飯,醬汁拌飯一流。

不過兩人吃會太多,跟家人人多每人一舊會比較適宜。

2019-05-01
2019-04-04 437 瀏覽
元朗地鐵站行條天橋一落黎就會見到呢個亞萊嘜嘜泰國菜 經常會見到有人排隊去食 明明附近就有另一間都係食泰國菜既餐廳 偏偏大家都會簡呢間黎食 仲要排哂隊 總有佢既原因 今次就黎試下 值唔值得一排 叫左我既最愛 泰式海南雞飯 一睇落個油飯同雞都覺得好吸引 飯有油香味但略嫌米粒煮得太鬆軟 雞南雞好滑 金黃色既雞皮帶少少油脂配埋泰式醬同蒜蓉味道好夾 泰式小食拼盤 有5款野食分別係南瓜粟米餅 炸魚餅 炸蝦餅 香葉包雞 春卷個人覺得香葉包雞最好食 陣陣香葉味大大提升左個雞既滋味度 另外幾款炸物都偏油d 南瓜粟米餅有少少伏 味道係好甜又好油 其他小食都唔錯 春卷脆卜卜 粉絲雜菜煲 呢個真係可以吃清光 d菜同粉絲入哂味 好正下次會再黎試其他菜

雞南雞好滑 金黃色既雞皮帶少少油脂配埋泰式醬同蒜蓉味道好夾

南瓜粟米餅有少少伏 味道係好甜又好油