2018-05-30 1663 瀏覽
今日難得咁開心,去左一間睇到門口都令人充滿童既主題餐廳食飯,去到門口見到櫥窗見到三隻公仔排排坐等食,相當鬼馬!最岩一家大細去。入去到見到大大隻熊仔,如果小朋友見到瘋狂攬住隻熊仔。成間餐廳都棉花糖既吊掛裝潢,令人覺得好童話夢幻。坐底之後開始睇下有咩食,餐牌都十分夢幻,實在花多眼亂!之後黎左個外藉既侍應姐姐幫我地落單,我以為要講英文落單,原來對方係操一口流利廣東話,仲好好笑容!以下就係今晚既晚餐。藍柑奶昔 Sweet Dreams杯野飲一到我同我另一半好似小朋友咁好開心笑上黎,首先係一舊好似雲既棉花糖咁,上面有少少好似山渣碎,侍應姐姐都好細心,早已幫我地預備碟仔,方便可以將個舊雲空降係隻碟仔上面。棉花糖味道唔太甜,份量都相當足夠,兩個食絕對岩岩好。到砂冰部分,唔太水,食到起沙既感覺,味道似波子汽水。唔錯,奶昔質感夠幼滑,唔好有空心感。藍柑加埋奶昔既甜味,味道好獨特!羽衣甘藍配蕃茄湯 以賣相黎計,呢個餐湯係行緊精緻路線,精品。碟外面有紫薯蓉配紅蘿蔔蓉,比較少餐廳會用呢兩種食材做配搭。但味道出奇地好食!其次羽衣甘藍配蕃茄湯都相對少見,但以一個創新料理非常成功,羽衣甘藍方面經過有少少烘焙過處理,

藍柑奶昔 Sweet Dreams

羽衣甘藍配蕃茄湯
以賣相黎計,呢個餐湯係行緊精緻路線,精品。碟外面有紫薯蓉配紅蘿蔔蓉,比較少餐廳會用呢兩種食材做配搭。但味道出奇地好食!其次羽衣甘藍配蕃茄湯都相對少見,但以一個創新料理非常成功,羽衣甘藍方面經過有少少烘焙過處理,脆口,口感似食緊紫菜,帶有少少鹹味。蕃茄湯部分,飲到好濃味既蕃茄味,味道恰到好處,唔似市面濃縮湯。絕對推薦大家一試!

韓式泡菜卡邦尼扁意粉 $108
我個人一直都對創新料理抱一個期待態度,呢個意粉絕對有驚喜,好難想像一個泡菜可以同忌廉如此配合!可見廚師技藝何等高超!首先泡菜微辣可帶開胃感,味道絕對唔會死鹹。咬落口帶爽。
其次,泡菜卡邦尼中帶有洋蔥粒,煙肉,令到整個意粉既口感帶有更多既層次感,洋蔥粒有炒到金黃,有甜味帶出,一般洋蔥如果炒既時間唔夠耐,食既時候會帶有一種苦味,所以呢部分絕對滿分。最後意粉部分,意粉完整性高,食到好完整一整條,爽口彈牙。配合先前既醬汁,令到意粉既質素大大提高,我對呢個意粉相當中意!

加勒比海海鮮簿餅 $138
典型意大利薄餅組合,有蜆肉,菠蘿,魷魚,蝦,芝士,再以千島醬為薄餅底醬汁。值得一提幾方面,首先餅底係傳統意大利thin crust,帶有脆口之感,可以令到用餐既人唔會覺得食麵包既感覺第二,層次感多,如果以厚身既餅身會少一個層次感,會暗淡失色,比較普通,市面太多厚身餅底,以thin crust呈上絕對係聰明之舉,第三,海鮮唔會太乾,新鮮。食到有少量水份,份量足夠,菠蘿更加係新鮮,食到菠蘿甜味,而唔係糖水味,可見廚師相當用心,唔會將貨就價,絕對一流水準。最後醬汁方面,薄薄一層,唔會濕到滲透餅底。太厚會蓋過哂食少味道,所以整體本人都十分滿意!
加勒比海海鮮簿餅

最後,整間餐廳都比我有一種好溫暖既感覺,不論食物,服務態度都十分高水準,侍應姐姐,哥哥都以一個朋友身分去招待任何客人,當中有一小部份小朋友客人,佢地更會陪小朋友玩一陣,可見對絕對符合主題餐廳既童真感,整個氣氛相當開心!