2022-01-08
- 趁仲有聖誕氣氛,我同朋友除左出去影燈飾🎄之外,仲想試下充滿聖誕氣氛既甜品。- 所以今次黎到PHI COFFEE & PANCAKE到打卡影相。一入到門口,就見到一整幅花花牆🌸同好日系🪵既座位,所以緊係霸個靚位影相啦📸️!- 今次,我地叫左兩款咖啡、兩個甜品同一個主菜。- 咖啡方面,我叫左充滿聖誕氣氛既White Christmas Coffee(給白色聖誕的咖啡)☕️ 。而朋友就叫左比較少見既Tofu Pudding Coffee(豆花咖啡)。- 前者賣相好吸引,表面有白朱古力、一條玉桂條同好似雪花既八角。店員一上呢杯咖啡,陣陣肉桂味撲鼻而來,白朱古力裝飾就慢慢溶化。飲落唔重香料味,所以唔洗太擔心搶哂咖啡味,反而白朱古力中和左咖啡,好有白色聖誕感覺。- 而豆花咖啡☕️,朋友就先品嚐甜甜既豆腐花,中途再加入咖啡。呢杯又可以當甜品,又可以當飲品,非常特別。- 主菜我地叫左辣蕃茄蟹肉扁意粉🍝,店員非常貼心問我地需唔需要減辣🌶️,朋友唔食得,所以我地都減左。但最驚喜係差不多成個意粉都鋪滿蟹肉,基本上一啖意粉一啖蟹肉🦀,真係落足重本啊!- 甜品方面,我地叫左Lotus Cheesecake 同
- 今次,我地叫左兩款咖啡、兩個甜品同一個主菜。
- 甜品方面,我地叫左Lotus Cheesecake 同Tiramisu Soufflé。
- Lotus Cheesecake無論係蛋糕本身定裝飾,都有好多Lotus餅乾碎。而且芝士味非常香濃,配合餅乾碎就勁夾,仲要賣相好靚,價錢都唔貴!
- 而Soufflé Pancake簡直係店舖其中一樣招牌菜,因為連店名都有Pancake字眼,你話點可以唔試?
- 所以最後就簡左Tiramisu Soufflé,呢款造型更加適合打卡,仲要我地影左好耐,佢都無塌落去,值得一讚!
- 味道方面,先講Tiramisu既餅,啲餅雖然浸滿Expresso,但一啲都唔會過淋,加上甜甜地既Cream,甜味苦味非常突出。
- 而Soufflé就有足足3️⃣大件,一定足夠兩個人分享,誠意十足!Soufflé本體好Moist,好有蛋味🥚,一定一定要影相📸️!