2019-04-11 3183 瀏覽
協奏坊呢個名已經聽左幾年,朋友同事都讚好,留下性價比高既深刻印象。 一家人外食一般唔會揀太高價既餐廳,志在坐得舒舒服服享下天倫之樂,今晚想請屋企人食返餐就諗起呢個名,專程黎見識下。入座後二話不說即時衝去冷盤區,有蟹腳、麵包蟹、青口、蜆同蝦,明顯比一般中價buffet多選擇。 個人認為自助餐優劣既基本分水嶺在於有冇靚蟹腳食,幾欣賞蟹腳厚肉鮮甜又夠水潤嫩滑,蟹鉗尤其啖啖肉有鮮味,瘋狂encore已經回左一半本。 自問冇食過驚為天人既麵包蟹,只可以話蟹膏係幼滑香甜既,肉質就一般,主攻蟹肉既就all in蟹腳比較好,勝在都幾新鮮乾淨。 青口同蜆同都不過不失,夠新鮮夠凍。 重點係員工會毫不手軟地隔一陣就refill,完全唔洗擔心食唔到心頭好。刺身有三文魚、帶子、希靈魚同吞拿魚四款,三文魚十分之肥美厚實,值得一讚阿姐唔會切到碎濕濕咁,大大啖一野啪入口完全感覺到甘香既魚油流淌。 帶子雖然未去到巨型北海道刺身級既水平,中上尺寸腍滑彈牙有甜味,收貨有餘啦。 弱弱一句,其實我人生從未食過希靈魚,係屋企人慫恿下就獻出我第一次。 魚卵同想像中一樣卜卜脆,唔慣食白肉魚都唔會覺得腥,幾有驚喜。屋企人鐘意食菜,大讚
屋企人鐘意食菜,大讚沙律區夠多選擇,唔係單純放d沙律菜同醬汁出黎就算,仲有比較少見既羽衣甘藍、無花果同蕎麥麵添,全部新鮮爽甜。 冷盤海鮮後方仲有一盤龍蝦雜果沙律,賣相唔錯。
熟食方面,最鐘意喜馬拉雅山鹽板燒既區域,可以揀安格斯肉眼同煙牛脷,由廚師係鹽板上燒至微微焦香。 厚身既煙牛脷上碟時仲係嫩紅,忍唔住問廚師熟架喇? 原來牛脷本身已經熟左,只係放上鹽板輕輕加熱表面,如果燒太耐既話反而會過咸。 個人幾鐘意燒安格斯肉眼,均勻沾上咸味幾香口,牛脷就唔似平時食開個種爽口質感,偏腍所以試一次就夠。
自問係食腸狂人,all day breakfast最期待既就係個條腸同薯餅,所以一見到有法蘭克福腸同牛仔肉腸即時拎左,最後發現冇咩特別亦唔太熱,可以不吃。 反而師傅誠意推介我試埋燒豬鞍,心諗平時buffet燒牛扒都麻麻地,downgrade左做豬肉值得浪費quota咩,但師傅話可以切少少就試下。 世估唔到豬鞍十分軟腍入味,食到一定油份既甘香但唔會油膩,忍唔住encore左。
香煎鴨肝雖然唔及鵝肝咁名貴,但煎得外脆內軟好出色,前後拎左幾次都係熱辣辣,好滿意。
當晚熱盤包括照燒鯖魚、日式清酒煮蜆、櫻花蝦炒野菜、香煎法式煙鴨胸、牛肝菌忌廉汁長通粉、日式鰻魚炒飯同懷舊缽仔糕。 講真賣相唔差似新鮮整起,試左清酒煮蜆,蜆肉好飽滿仲有粉絲墊底,味道幾清新。
記得熱盤左邊有兩款湯,包括幾足料既蘑菇湯,同時發現鹽板燒附近有三大個Le Creuset煲長期蓋住,八掛望下原來係好野黎。
三文魚頭麵豉鍋、法式紅酒燴牛尾同海鮮龍皇煲係想像唔到咁足料,是但一款係餐廳絕對要賣幾百蚊,令我有點驚歎。 燴牛尾炆得軟腍入味,每一舊牛尾都厚肉有牛味,牛尾湯更加係濃到不得了,諗起都流口水。 其實聞到龍皇煲都係超級香,係類似龍蝦湯既香氣,食量有限,下次一定要試。
除左魚生之外,其實日式檔口仲有幾款壽司,但最令我感興趣既係幾兜中華沙律、螺肉同芝麻八爪魚,完全滿足到食放題都要任性地食平野既我。 食到咁上下無無聊聊又夾下雞骨腸同燒雞翼黎填滿黑洞胃,估唔到係咁高質! 雞骨腸已經預期攤凍左都要照食,點知熱辣辣外脆內爆汁;燒雞翼又係岩岩燒起,辣辣地又香口惹味,狂掃左幾次。 不得不讚每一款熱食真係保持到任何時候都係熱辣辣既最佳狀態,食到尾都不斷refill,冇得彈。
自問唔係甜品胃,好多時食buffet都係食下生果同雪糕就滿足,點知呢度既甜品竟然令我有想試既衝動。
沖繩海鹽焦糖蛋糕既顏值完全比街買既天使蛋糕更勝一籌,食落當然只係咸咸地既軟滑海棉蛋糕,但重點係面頭既海鹽焦糖脆脆鬆化香脆到極點,好想買返個黎慶祝生日。 偷食左啖屋企人拎既蜂蜜柚子芝士蛋糕亦好高質,內餡似杉養蜂園既柚子蜜糖。
Movenpick雲尼拿味雪糕從來都係我最愛,原來杯裝同家庭裝既用料係有分別,朱古力味令我好有驚喜,濃郁既朱古力雪糕內藏大量大過五蚊銀既朱古力片,狂隊左幾球之後,畫上完滿句號。
好多時自助餐貴就貴在凍海鮮既款式多寡,熟食分分鐘揀唔落手,好欣賞晚市呢個價位有無限供應既靚蟹腳,亦唔係求其交貨湊夠十幾款菜式擺出黎好好睇睇就算。 食得出廚師用心準備每一款食物,大至主菜,小至食客期望值較低既小食都盡善盡美,絕對係大人小朋友食過都會滿意既水平,必定要再訪仔細品嘗。