2019-07-19 135 瀏覽
「船渦」這個名字,令我以為是日本刺身船,食日本菜。朋友話我錯了,it stands for boat boat steam ,主打海鮮一人一蒸氣鍋,好像是香港首創。朋友知我快生日,book了這裏🤗,還點了八府巡按套餐。一)海鮮: 蟹(半隻),帶子,蝦,鮮魚片,白蜆,鮑魚,貴妃蚌,元貝,龍蝦(半隻),聖子皇二)肉類: 雞腿肉、安格斯牛肉、 豚肉片 (三選二)我揀咗安格斯牛肉同埋雞腿肉, 朋友就牛肉同豬肉。三)特色點心四)蔬菜拼盤五)是日甜品,朋友和我揀咗紅豆雪條, 好有椰奶味。的確,食物種類繁多,有海鮮有肉有菜,營養均衡,但如何料理,就要靠佢張貓紙,例如 點心要蒸八分鐘,魚片兩分鐘 。如果時間有限, 就要動動腦,同步蒸不同嘅食物,或和 朋友一齊合作,用最短的時間蒸最多。如果時間掌握得好,所有嘅食材都會係原汁原味,海鮮鮮甜,肉類嫩滑,yummy yummy。套餐還可以選擇配粥底或麵底。我就揀咗原味魚湯米線,朋友揀咗粥底,如果揀粥底,他們很細心,會加送南瓜同埋芋頭在鍋來,令白粥更有甜味,朋友加入咗龍蝦頭,即成龍蝦粥,果然識食。 我的魚湯米線,加了點牛肉及雞肉亦都不錯。呢度係用竹簾做分區, 就

二)肉類: 雞腿肉、安格斯牛肉、 豚肉片 (三選二)

我揀咗安格斯牛肉同埋雞腿肉, 朋友就牛肉同豬肉。

三)特色點心

四)蔬菜拼盤

五)是日甜品,朋友和我揀咗紅豆雪條, 好有椰奶味。

我的魚湯米線,加了點牛肉及雞肉亦都不錯。

呢度係用竹簾做分區, 就算單人都可以自成一角,好有私隱。

這裏食物質量不錯,價錢合理,但要預至少兩小時, 三小時更好,用心烹調,慢慢歎嘆,才不枉此行。