2020-06-08
放假既時候都好仲意做下偽文青去下中上環行下, 行下畫廊, 飲下咖啡咁, 仲有中上環好多好特色小餐廳小CAFÉ, 今日行去到普慶坊既”我愛慢煮”試下, 星期六下午兩點, 可能因為有少少雨, 人客不是十分多, 入到店內好RELAX, 好懶洋洋既假日感覺~ 我地ORDER咗一份豬鞍, 一份羊膝 , 兩杯薑啤特飲, 仲有一份比利時窩夫, 少少地的一個TEA,店員佢地既慢煮豬鞍係佢地既招牌菜, 的確係, 好厚的一塊, 切開係perfect pink, 哩個係慢煮既最好證據, 入口肉爽, 多汁, 豬味好濃, 相當高分的一道菜, 再來係羊膝, 慢煮肉嫩在內, 外面烤得香脆, 不要怕羞用手拎起骨頭食他的筋鍵位,好爽口+焦香, 再要講下佢既薑啤特飲, 啖啖的薑味+薄荷葉既清香, 真係好清新, 比利時窩夫外脆內軟, 啖啖發酵既味道, 食過真係唔會再食街邊既格仔餅囉, 總結: 下次去中環逛一定會再去, 真係好好味