2010-01-10
朋友介紹, 話食過幾次都咁好味, 梗係想試下啦. 首先上我嘅搵食天堂 (OpenRice) 睇資料, 確實受各界食家一致推崇, 為左慶祝呢個難忘紀念日, 一於咁話 !呢間食府, 都算巴閉 ga, 不設訂位, 嚟到只好玩排隊啦, 等左約一小時, 用餐限時亦是一小時. 幸好, 服務態度不錯, 待應小姐很有禮貌, 笑容親切, 正所謂入鄉隨俗, 要跟下万豚屋嘅規矩喇~入座前, 待應小姐先給餐牌讓客人選擇食物, 仲可以落埋 order 添, 節省不少時間. 餐牌內有蔬菜/海鮮/豬牛雞/飯/手打及稻庭烏冬, 只係冇甜品, 嚟万豚屋, 必食嘅當然係豚肉同烏冬啦.我們二人, order 左 5 款食物, 麵豉蟹肉伴青瓜, 香葱吉列北海道蠔, 黑胡麻豚骨湯大蜆, 黑胡麻石燒厚切豚肉手打烏冬, 麵豉豚肉冷手打烏冬, 務必要一小時內完成 ! 先上香葱吉列北海道蠔, 之前問過待應, 同餐牌內的吉列北海道蠔有咩分別, 佢話除了多左香葱之外, 前者配特製醬汁, 後者醬汁則沒有特別調教. 賣相都幾靚, 酒上檸檬汁, 點一點有蘿蔔茸的特製醬汁, 食落更 fresh 而不肥膩, 咬一口, 外層吉列好鬆好脆,
先上香葱吉列北海道蠔, 之前問過待應, 同餐牌內的吉列北海道蠔有咩分別, 佢話除了多左香葱之外, 前者配特製醬汁, 後者醬汁則沒有特別調教. 賣相都幾靚, 酒上檸檬汁, 點一點有蘿蔔茸的特製醬汁, 食落更 fresh 而不肥膩, 咬一口, 外層吉列好鬆好脆, 裡面有蠔汁, 好香.
接著, 黑胡麻豚骨湯大蜆, 每隻蜆都好肥美, 冇沙. 不容忽視的, 係個湯底, 有淡淡的黑胡麻香味, 令湯底多了分特色之餘, 又不會蓋過豚骨湯和海鮮的味道. 湯底是奶白色, 濃濃的豚骨味, 帶起蜆肉的鮮甜味道, 我成碗飲晒, 確係抵食 !
跟住上麵豉蟹肉伴青瓜, 冇影相, 因為賣相一般, 而且有啲腥腥地, 扣分~ 朋友話蟹肉沙律更好食, 份量更大, 下次要試試先得.
輪到主打, 黑胡麻石燒厚切豚肉手打烏冬, 朋友話手打比稻庭好食, 即管試試. 上菜時熱騰騰, 仲好滾好滾, 凍冰冰嘅天氣食就最有 feel. 先食豚肉, 厚切就好似燒腩仔咁厚, 煮得好淋好香, 雖然有層肥肉, 而係, 連層肥肉都好甘香 ga, 今次唔怕肥點都要食埋佢, 連埋肥肉一起吃, 成舊豬腩肉更覺肉汁豐富. 到烏冬喇, 因為有石窩暖住, 擺一陣都唔怕攤凍, 烏冬軟熟得來又唔會好淋, 每條都索晒黑胡麻湯底嘅味道, 就咁食都唔錯, 又係比我食晒.
另一對比主打, 麵豉豚肉冷手打烏冬, 個 style 同石燒好唔同, 豚肉連肥肉都有咬口, 爽而彈牙, 很有肉味, 質感亦很配冷烏冬, 都是彈牙的. 至於烏冬就要靠冷麵汁調味, 請記住, wasabi 係冷麵汁嘅靈魂, 把適量 wasabi 伴勻於冷麵汁, 一次一口烏冬的份量, 浸在冷麵汁中, 食落就更香, 亦是正宗食法.
略略講下室內環境, 地方不大, 座無虛席, 個個都掛住食, 因為得一個鐘 ma, 店內有好多牌仔, 寫晒對餐廳同食物嘅感受, 日本人又有, 連食神滔滔都有, 好犀利呀 !
話咁快一小時過去了, 待應叫埋單, 今次小試牛刀, 相信好食嘅唔只呢幾款, 有緣再會吧~