餐廳: 良記餐廳(老鳳冰室)
資訊:

2017-07-12 258 瀏覽
好耐以前已經有聽過老鳳冰室波波奶茶個朵,但一直都懶行茫深水埗搵佢係邊,琴晚終於的起心肝收左工去搵佢出黎試! 老鳳冰室位於基隆街,係西九龍中心附近,距離地鐵站大約十分鐘,都算方便。一去到門口就有大大個招牌,門口有幾個人等緊。等左大約15分鐘就有位,餐廳内有好多燈箱同懷舊既掛畫,就係呢d小小既心思令一間普通茶記升級變左街知巷聞既懷舊餐廳。地下仲有鐳射logo燈,會自轉嫁🤣老鳳冰室有提供既食物同普通茶記差唔多既佬飯,例如焗茄茸豬扒飯,亦有提供較特色既小食/主食另吸引港男港女,例如海鮮保齡球&老鳳公子。呢d係老鳳十大經典好食物,大家可以參考下。茄牛意係有跟多士同炒蛋既,我加左$5 upgrade左做牛乳黑松露炒蛋。多士外脆內軟,配上好滑既炒蛋加好香既黑松露,正 注意,佢仲要落左唔少黑松露醬比我地,唔係得一滴少少香個隻 茄牛意湯底夠濃,唔止有蕃茄茸,仲有洋蔥,應該係有預先炒過既👍🏻 牛肉應該係用左滑牛,所以食落完全唔韌!保齡球其實係刮空左個麵包,釀左海鮮飯落去再焗而成。個保齡球蓋焗得好脆,沾芝士醬食一流!入面既飯唔係白飯而係炒飯底,海鮮都幾多幾足料! 略嚴個飯濕左d,本身面既海鮮已經配上白汁一齊
一去到門口就有大大個招牌,門口有幾個人等緊。

地下仲有鐳射logo燈,會自轉嫁🤣

呢d係老鳳十大經典好食物,大家可以參考下。

注意,佢仲要落左唔少黑松露醬比我地,唔係得一滴少少香個隻
芝工牛肉濃茄湯意粉

保齡球其實係刮空左個麵包,釀左海鮮飯落去再焗而成。個保齡球蓋焗得好脆,沾芝士醬食一流!入面既飯唔係白飯而係炒飯底,海鮮都幾多幾足料! 略嚴個飯濕左d,本身面既海鮮已經配上白汁一齊焗,白汁已經會湛入飯中,再落芝士醬既話就會有d似食risotto🤣
芝士海鮮保齡球

見到隔離枱嗌左懷舊紅豆冰好似好靚,我地又嗌左杯,係cream面有張啤牌上面有老鳳冰室招牌,好盞鬼🤣 侍應話呢張野係食得既叫我地食左先,唔係會林,一望以為佢係朱古力,點知咬落係脆既有少少似威化餅😂 紅豆冰內仲有三粒mochi。呢杯野望落好似好甜,但飲落又唔算好濃好甜,但無咩椰香味,應該只係用左花奶加水沖。
懷舊紅豆冰

總括而言,都會推介大家黎試老鳳冰室,飲住奶茶紅豆冰食住新潮茶記多士,感受下個份懷舊既情懷🤣🤣

2017-07-11
芝工牛肉濃茄湯意粉