2023-03-30
同朋友一早bookmark左呢間餐廳好耐,無論餐廳環境裝修,食物嘅擺盆,都經過精心設計餐廳裝修風格主打懷舊味道,有50/60 年代嘅郵筒,人力車,黑膠唱片,電話☎️等裝飾,好似回到老香港嘅感覺✨雪梨杞子茶餐廳嘅welcome drink,杯仔相當精緻,好似迷你嘅金魚缸✨黑蒜豬骨鍋$328黑蒜有助益氣活血,清心安神嘅作用,豬骨湯底呈現奶白色,非常足料,有四件大大嘅豬骨,打邊爐之前先飲咗碗湯,完全不添加味精,香氣獨特誘人✨香江拼$798賣相相當精美,將牛肉整成一朵玫瑰花,擺放喺一個圓形嘅大拼盤上面,影相打卡一流,牛肉總共有八款,手切肥牛,安格斯肥牛,牛柳粒,牛白肉,牛胸爽,牛舌,黑柏葉,牛腱,牛胸夾大大塊,仲非常厚,煮完之後,油脂非常香,質感爽口,手切肥牛得比較厚身,一咬落去好有口感,而且肉質豐富,充滿濃厚嘅肉味,牛舌每塊切得厚度一致,煮完十分爽口,裡面一啲根位都無✨七彩餃子🥟$108分別有豬肉粟米🌽,野生松茸,蟹肉黑松露,和牛香莤,蟲草花,金華火腿菜肉餃,冬菇青菜餃,全部餐廳新鮮手包,非常足料,黑松露味好香,松茸餃最矜貴,好少地方有得食✨香幻芳$88係乳酸飲品,最底層加咗草莓醬,可以中和打
✨雪梨杞子茶
✨黑蒜豬骨鍋$328
✨香江拼$798
✨七彩餃子🥟$108
✨香幻芳$88
係乳酸飲品,最底層加咗草莓醬,可以中和打邊爐嘅油膩感覺,但又唔會太甜
✨鳳琉香$78
職員喺你面前,拿出一把手槍,噴出一個波波,呢個時候就要馬上攞手機拍片,杯飲品除咗打卡一流,亦好香新鮮鳳梨🍍味道