2019-06-25 105 瀏覽
#自家燒吧 (觀塘)懶人因物🤣容易又懶惰既自己燒自已食。望住啲野慢轉由生變熟,🥰好治愈。地方唔大但環境好闊落,🙌🏻無壓迫感。出面雪櫃一面擺放已串好的串物,另一面擺放即食冷盤/甜品。再行過啲既旁邊會有熱盤,只可惜可能我係最夜場去既關係,攤凍晒😖。不過豬仔骨既味道依然係唔錯嘅。燒爐旁有3款醬料(有蜜糖成份嘅燒汁、檸檬番茄醬、泰式醬)可以一路燒一路塗醬汁。不過我覺得食物本身就醃得入味。除咗菇類我會塗燒汁,燒賣同雞翼塗泰式醬,😎其他都唔需要額外用醬燒。仲有三款孜然粉,但都係無咩用到。必食推介係:牛肋條、蜜汁叉燒、牛柳粒、豬腩肉、冬菇、秀珍菇、燒賣、粟米同菠蘿🍍。其中最印象深刻係:#牛肋條 ,🐮唔單只入味,醃料都好獨特,燒完之後香得來好juicy。#豬腩肉 🐷雖然肥,但好爽口。#燒賣 燒到外邊脆裡面煙韌,改變左平時食燒賣嘅口感好特別。#菇🍄 燒完菇味突出。#菠蘿🍍新鮮大舊,燒到外邊乾似果乾,裡面juicy爆汁,雖然帶酸但好解肉既油膩感。除左以上食品,另外仲有點菜紙,有飯麵小食飲品烤蠔etc。#燒生蠔 鋪滿蒜蓉,但蠔唔飽滿,好瘦削。呢個一般般。不過好可惜,為食最後一場時段嘅關係,好多食物都賣光了。
#自家燒吧 (觀塘)

地方唔大但環境好闊落,🙌🏻無壓迫感。

出面雪櫃一面擺放已串好的串物,另一面擺放即食冷盤/甜品
其中最印象深刻係:

#豬腩肉 🐷雖然肥,但好爽口。

#燒賣 燒到外邊脆裡面煙韌,改變左平時食燒賣嘅口感好特別。

#菇🍄 燒完菇味突出。

燒菠蘿
除左以上食品,另外仲有點菜紙,有飯麵小食飲品烤蠔etc。
#燒生蠔 鋪滿蒜蓉,但蠔唔飽滿,好瘦削。呢個一般般。
燒生蠔
不過好可惜,為食最後一場時段嘅關係,好多食物都賣光了。所以食唔到想食既腐乳通菜同蒜蓉生菜🥬有啲可惜。所以建議大家食早d既時段穩陣d。

燒菠蘿