2023-10-23 311 瀏覽
昨晚以『步兵』身份替某外賣平台到該處取餐,當餐預備好,準備取走時,廚房有位女職員聲稱店鋪冇人識英文,叫我幫佢在電話跟對方溝通,但當時距離送餐限時只有8分鐘,我就婉拒,並表示趕送餐,而且遲到會扣錢,所以唔好意思了,幫唔到,佢話唔緊要,叫我繼續送餐吧。但負責收銀落單嗰位女職員即刻黑面大罵,話我講大話,送餐有20分鐘,不滿我唔幫忙,我話只有8分鐘送,仲比埋手機屏幕版面佢睇。好啦,我送餐啦,我差唔多去到目的地,佢打電話來話食物未齊,叫我折返(其實我剛到取餐時,都聽到佢在電話同另一送遞員講漏左食物,叫佢折返), 但唔夠4分鐘,又打電話來催我,大鬧,收銀真係好癲(大姐,我行番轉頭都要時間啦),我返到去,佢放回食物,一句『唔該』或『唔好意思』都冇,仲黑口黑面。講真,我幫佢是人情,我自己有工作在身,要盡快送餐給客,亦有時間限制,我都禮貌婉拒,唔好意思都講埋,對方仲要『發爛炸』。(如果時間情況許可,我絕不介意幫忙)呢間鋪頭,我一定唔會惠顧,如果大家有機會叫這店鋪外賣,一定要check 清楚有冇遺漏食物,因為短時間內最少兩單執漏食物 (當時店鋪並不算太忙), 都不太理想。