2024-01-08
//03 01 24 晴天🌞20:00 銅鑼灣 澳門逸園中心@bicho_hk愛我啤酒 ☺︎「香港」開咗好多大大小小嘅和食料理,每一間都各有特色。但喺「銅鑼灣」竟然有間開咗𝟏𝟕年嘅日式餐廳,當中究竟有咩秘訣能夠屹立不倒呢?「𝑩𝒊𝒄𝒉𝒐備長」 ——— 專門精選新鮮食材,再由廚師嘅一雙巧手,創造出多款美味又吸引嘅菜式。另外最重要,就係場內嘅氛圍同日本嘅居酒屋非常相似,一邊食串燒一邊暢所欲言,正正係我哋香港人需要嘅放鬆啊!𖤐ˊ會有加一服務費每款串燒必須要叫兩串起🔻海膽天婦羅 HKD$178ꕀ外層天婦羅麵衣透薄鬆脆 包住裏面熱辣辣爆漿軟綿嘅海膽食起嚟味道甘甜、唔腥 入口即化🔻牛舌厚切 HKD$78/1串ꕀ非常厚身 咬落去即唧肉汁 而且牛味相當濃郁控制生熟度啱啱好 中間仲會帶爽嫩𝘘彈嘅質感🔻白鱔 HKD$88/1串ꕀ白鱔經過爐火烤製脆卜卜嘅外皮 加上充滿油香彈牙嘅肉質令人一試難忘 必食推介🔻荔枝豬肉卷|脆豬耳|豚之大腸|日本雞肝|柚子芥末墨魚鬚 HKD$38/1串ꕀ荔枝豬肉卷 肉味香濃 當咬埋裏面粒荔枝更會增添清新嘅香甜將豬肉嘅油膩感完全消除 而且仲𝘧𝘦𝘦𝘭到勁多汁兩者嘅味道非常之合襯 相當有驚
03 01 24 晴天🌞
每款串燒必須要叫兩串起
🔻海膽天婦羅 HKD$178
外層天婦羅麵衣透薄鬆脆
包住裏面熱辣辣爆漿軟綿嘅海膽
食起嚟味道甘甜、唔腥 入口即化
🔻牛舌厚切 HKD$78/1串
荔枝豬肉卷 肉味香濃
當咬埋裏面粒荔枝更會增添清新嘅香甜
將豬肉嘅油膩感完全消除 而且仲𝘧𝘦𝘦𝘭到勁多汁
兩者嘅味道非常之合襯 相當有驚喜
脆豬耳 燒到外邊焦脆、甜甜哋
豬耳軟骨會被一層啫喱質感嘅表面包圍住
食起嚟又軟又脆 十分過癮
豚之大腸 有輕輕似香港嘅炸大腸
入口超級脆 中心位置帶爽
要讚大腸無異味 處理過程做得好好
再配以日式醬汁 簡直非常惹味
日本雞肝 咬落去綿滑、無渣
帶陣陣雞肝獨有嘅濃郁香氣
柚子芥末墨魚鬚 好厚好大嚿
味道清新之餘又夠晒鮮味 而且一咬爆汁
🔻安格斯牛肉炒飯 HKD$138
金黃色炒飯粒粒分明 珍珠米煙煙韌韌
裏面會有蛋絲、蔥粒、蘿蔔粒增強香味同口感
重點緊係鮮美多汁嘅安格斯牛肉粒
有齊以上完美配搭 食嗰陣真係超級好味