2020-05-27 67 瀏覽
-蘇媽•蘇媽馬來西亞茶餐室-烤雞髀椰漿飯一刀吉落去隻雞髀度,已經聽到雞皮”咔嚓”一聲切落去,d肉好軟嫩juicy💦輕鬆一扯,你就可以獲得嫩滑雞肉一舊✨🤩雞皮好薄一層,所以烤完仲係脆卜卜,鎖住咗d肉汁,一d都唔乾🤤👍🏻雞肉冇果陣冰鮮雞腥味,而且醃得幾入味,味道剛剛好😋椰漿飯就咁食都有陣淡淡既椰香味,味道唔算濃郁,加埋較重口味既參巴醬一齊撈飯食就啱啱好😋💕參巴醬🌶辣得黎又好惹味,撈飯食一流👍🏻 就連我咁唔食得辣都忍唔住要encore多一碟醬😆-湯咖喱米通粉我冇試過係香港食馬來西亞菜🤔第一次見有米通粉,所以問店員:「係米姐係平時d通粉或者米粉?」店員答:「米粉係米粉,米通粉係米通粉!」聽完都係一頭霧水???🤣🤣🤣見佢咁新奇,所以就叫咗米通粉黎試下!原來係平時通粉既長條形版本但佢較幼身,大概係平時Spaghetti既粗度正因為佢係通粉,湯汁可以流入中間既空心,每條索滿咖喱汁,好入味!!配菜食到有魚蛋、魚腐、豆卜,全部都索哂咖喱汁😋仲有d青豆同芽菜增加口感湯底都幾濃咖喱味,呢種咖喱似係平時食港式咖喱牛腩飯個咖喱汁既濃郁版,而且有番一定辣度🌶🥵每啖都好惹味同時又覺得好辣,食到停唔到口🤪-椰香咖央多
蘇媽•蘇媽馬來西亞茶餐室
烤雞髀椰漿飯
[椰漿飯•半隻烚蛋•青瓜•參巴醬•花生•乾魚仔]

一刀吉落去隻雞髀度,已經聽到雞皮”咔嚓”一聲
切落去,d肉好軟嫩juicy💦
輕鬆一扯,你就可以獲得嫩滑雞肉一舊✨🤩
雞肉冇果陣冰鮮雞腥味,而且醃得幾入味,味道剛剛好😋
湯咖喱米通粉

店員答:「米粉係米粉,米通粉係米通粉!」
聽完都係一頭霧水???
🤣🤣🤣
見佢咁新奇,所以就叫咗米通粉黎試下!
每啖都好惹味同時又覺得好辣,食到停唔到口🤪
椰香咖央多士
太肚餓掛住食,所以冇影相😅
但都用文字表達下~
兩塊平時既有皮方包夾住咖央醬同牛油
麵包兩面都有烘烤過,咬落係脆既
咖央醬同牛油既比例平均,而且份量相當大方
內餡揸到成塊都係,唔會有淨係中間有餡但食到邊位就冇餡既情況出現👍🏻
咖央醬好香椰子味🥥,同個多士名一樣,真係有椰香🤤最緊要佢甜度啱啱好唔會過甜,加埋牛油一齊食都唔會過膩💕
我將佢當咗做今餐既甜品黎看待😚
檳城白咖啡 (少甜)
黎得食馬來西亞菜🇲🇾~當然要飲番杯馳名既白咖啡先啦✨連餐廳招牌上都有提及到白咖啡,點可以唔試呢?
其實我較少飲咖啡,所以冇咩研究
但呢杯我又覺得幾好飲
色澤較淺,有d似奶茶
味道則較柔和,反而咖啡既香氣較重
奶既甜度中和咗咖啡既苦澀味,令到唔習慣飲咖啡既朋友都可以一試