2019-07-28 170 瀏覽
放工約咗老婆同朋友去旺角食飯,忽然好想食雞煲,但一品同至尊都食過唔少次,所以今次就試試新嘢,行遠少少去到太子站,旺角警署對面嘅「米走雞」。呢度出名嘅係芝士雞煲,不過我哋都怕好漏,就叫咗普通麻辣雞煲。去得連鎖店食都唔會有新鮮雞,今次食嘅係急凍雞,而且仲要係食雞髀位,所以啖啖肉,啱晒食肉獸😂雞煲麻多過辣,好適合我哋一行4人,因為大家唔太食得辣,配埋芫萎同洋蔥呢類重味配料,味道好吸引!食完雞,就當然要打邊爐,火鍋配料方面就叫咗份手切特級霜降和牛,牛味濃郁,脂肪分佈均勻,略嫌肉質唔夠滑身,淥至7-8成熟就最佳。豬頸肉,我覺得都出色,食得出係有醃過,並唔係純粹急凍肉,不過普遍人都話豬頸肉激素多,所以都係食少啲,過下口癮就算🤣蘿蔔同冰豆腐係必點,因為吸味👍🏻煲未滾前就要放定配料,差不多到最後先食就好好食,基本上每次打邊爐都係咁樣做。雖然今日係星期三,但係此店嘅人流都多,證明質素係有保證👍🏻座位舒適而且寬敞,4個人坐卡位真係好多位放配料。打邊爐最緊要係冷氣夠同抽氣做得好,呢度亦都做得好好,值得一讚!

2019-07-24