2022-10-27
同朋友食下午茶食得太飽,夜晚飯都食唔落太多,所以諗住搵啲輕食當晚餐,最後就係太安樓附近搵到呢間主打四川料理外賣店。唔好睇店鋪門口細細,裡面嘅食物選擇好多㗎,有酸菜魚,水煮魚,甚至有飯,麵,薯粉,連涼拌料理都有20幾款,好多選擇。好彩我哋一早諗住輕食,撇除澱粉質,只要係涼拌料理裏諗就可以了。我地第一眼被吸引嘅就係藤椒魚皮,炸魚皮就食得多,涷魚皮都係第一次食。一咬落口,非常爽脆,口感Q彈,加上藤椒嘅麻辣味道,真係好正,一試愛上。冰鎮墨魚仔,size適中,幾爽口,唔錯。肥鵝腸,脂肪略多,但美食總係邪惡的。另外仲可以揀4併,只需$60,啱哂選擇困難嘅我地,我地揀好餸,再揀辣度,就交俾店員為我地調味。味道既香又辣,非常惹味,仲有伴碟嘅炸花生同青瓜絲,好脆口。其中特別喜歡:牛筋,唔會一pat好稔,係可以咬嘅膠感牛腱,牛味唔錯,唔會太硬四喜烤麩,帶微甜,好吸味呢幾款涼拌料理愈食愈辣,愈辣愈惹味,加多罐冰涷汽水,真係無得頂。
冰鎮墨魚仔,size適中,幾爽口,唔錯。
肥鵝腸,脂肪略多,但美食總係邪惡的。
牛筋,唔會一pat好稔,係可以咬嘅膠感
牛腱,牛味唔錯,唔會太硬
四喜烤麩,帶微甜,好吸味