2023-02-01 287 瀏覽
在朋友家聚餐,咁岩經過見到有間賣川菜的外賣店。花款琳琅滿目!!我諗講得出嘅川菜,這店都齊款。有涼拌、有水煮、有飯餸、有乾拌麵、仲有特色小品類型。如果想買火鍋配料,有湯底及急凍包。選一人套餐的話,仲有可以配一份葷或素合併,加飲品。今次選了涼拌及餸:椒麻手撕雞(半隻) $68話明手撕雞真係啖啖肉,肉質嫩滑,唔辣,但好麻,成條舌頭都麻痺了,好刺激,而且給了很多花生,不斷咀嚼、不斷痺,食上癮。藤椒魚皮卷 (例) $55這個全場朋友都搶住食,食慢一步都冇哂魚皮勁爽!!完全唔覺食緊魚類,因為一d腥都冇!!這個是又辣又麻,但唔會令你停口,適中辣麻。要讚下花生,是脆的。無骨鳳爪 (例) $45鳳爪爽、直頭影唔切相,又香又辣,清爽一絕。木耳拌青瓜 $30青瓜爽脆清甜,木耳很爽,索滿了醬汁,很掛汁灑了滿滿芝麻。
在朋友家聚餐,咁岩經過見到有間賣川菜的外賣店。

花款琳琅滿目!!我諗講得出嘅川菜,這店都齊款。
有涼拌、有水煮、有飯餸、有乾拌麵、仲有特色小品類型。
如果想買火鍋配料,有湯底及急凍包。
選一人套餐的話,仲有可以配一份葷或素合併,加飲品。

今次選了涼拌及餸:
椒麻手撕雞(半隻) $68
話明手撕雞真係啖啖肉,肉質嫩滑,
唔辣,但好麻,成條舌頭都麻痺了,好刺激,
而且給了很多花生,不斷咀嚼、不斷痺,食上癮。

藤椒魚皮卷 (例) $55
這個全場朋友都搶住食,食慢一步都冇哂
魚皮勁爽!!完全唔覺食緊魚類,因為一d腥都冇!!
這個是又辣又麻,但唔會令你停口,適中辣麻。
要讚下花生,是脆的。

無骨鳳爪 (例) $45
鳳爪爽、直頭影唔切相,
又香又辣,清爽一絕。

木耳拌青瓜 $30
青瓜爽脆清甜,
木耳很爽,索滿了醬汁,很掛汁
灑了滿滿芝麻。
2023-01-07
午餐
  • 椒麻手撕雞
  • 藤椒魚皮卷
  • 無骨鳳爪
  • 木耳拌青瓜
今日唔想煮飯,本來只係想頹頹地食個兩餸飯,但見到兩餸飯隔離就係一間川菜外賣「川一料理」,隨眼望已經見到有最少三十款涼伴餸菜,咁吸引,當然要試下啦!😋「川一料理」熱食同涼伴既食物都有,如果想正正經經食一個餐,可以叫一人套餐連飯,東玻肉同椒麻雞飯都好似幾吸引!但我呢D 咁三心兩意既人,梗係企係櫃檯前指手劃腳,食多D 野啦😋😆叫左一個口水雞(半隻)口水雞份量大到我以為係一隻,超級厚肉。口水雞黎講,「口水」重要過雞好多,呢個醬辣中帶香、香中帶麻,絕對係下次再食既必點菜式!🥳麻辣粉皮——粉皮黎講一定要夠多配料同醬,唔係就乾憎憎好難食。呢個麻辣粉皮有超多花生、香菜、芝麻、麻辣油,口感豐富,幾分鐘就清晒了!🫣金錢肚好爽口,都幾彈牙,叫輕食 ($30) 都咁大份,性價比好高🤤涼拌鮮牛肉呢個鮮牛肉唔會太辣,唔會蓋左牛肉既鮮味。牛肉都煮得滑,係好岩送酒既食物!😆呢間店可以Encore,下次可以再試下食熱食😋😋

叫左一個口水雞(半隻)
口水雞半隻

麻辣粉皮

辣鹵金錢肚

涼伴鮮牛肉
涼拌鮮牛肉

呢間店可以Encore,下次可以再試下食熱食😋😋
2023-01-18
口水雞半隻
麻辣粉皮
辣鹵金錢肚
涼伴鮮牛肉
2023-01-17 101 瀏覽
食得多住家菜總會想食啲麻辣小菜,今日經過西灣河呢間川一,就咁出面睇好似都幾多川菜涼拌菜選擇,就入去幚自己加下餸。酸菜魚 1人份 $88我最鍾意就係食酸菜魚,佢呢個酸菜魚魚片數量唔少,仲要個湯唔算太油,飲落好惹味好開胃,底下仲有唔少芽菜酸菜同薯粉,連兩老都話好味😋涼拌拼盆(三葷送一素) $60涼拌菜都有好多選擇,我就揀咗豬肚、豬耳絲同脫骨香豬肘,佢而家仲送多一個素菜,我就揀咗海帶絲試吓味,店員仲好友善問使唔使要加辣,我就揀咗普通麻辣,涼拌啲豬肉都好入味,又唔會太辣,但又有少少麻,而且份量都唔少🤤秘製泡椒鳳爪 $38我平時都幾鍾意食鳳爪,呢個泡椒鳳爪入晒味,完全感受到泡椒嘅辣味,雖然到幾辣,但真係食到好過癮。店員都好推介佢哋嘅麻椒魚皮,俾咗少少我試下,好驚喜喎,魚皮有口感爽口彈牙,一啲都唔腥👍🏻👍🏻

酸菜魚 1人份 $88

2023-01-17
酸菜魚
秘製泡椒鳳爪
2023-01-12 82 瀏覽
睇個名你會覺得係食川菜定日本野?🤣行過就知係間食川菜嘅外賣餐廳如果係太安樓食到唔知食咩,都可以黎川一試下。叫咗咩呢?🌼 水煮魚 🐟 88有細中大選,我地就選咗細嘅黎試下。魚身嫩滑可口,估唔到細嘅份量都幾多下😎配料好足,幾飽肚下😆寬粉煙煙韌韌 👍🏻🌼 酸辣粉餐 48入面包埋小食豬肘同青瓜然後跟野飲🌼 仲加咗個半隻手撕雞 68手撕雞無碎骨啊,好感動🤣肉質夠有彈性😚加埋啲椒麻醬和香菜,味道層次就提升啦🌶️ 辣度算適中可以再shred 得細少少會更perfect

睇個名你會覺得係食川菜定日本野?🤣
行過就知係間食川菜嘅外賣餐廳
如果係太安樓食到唔知食咩,
都可以黎川一試下。

叫咗咩呢?

🌼 水煮魚 🐟 88

有細中大選,我地就選咗細嘅黎試下。
魚身嫩滑可口,估唔到細嘅份量都幾多下😎
配料好足,幾飽肚下😆
寬粉煙煙韌韌 👍🏻

🌼 酸辣粉餐 48

入面包埋小食豬肘同青瓜
然後跟野飲

🌼 仲加咗個半隻手撕雞 68

手撕雞無碎骨啊,好感動🤣
肉質夠有彈性😚
加埋啲椒麻醬和香菜,味道層次就提升啦
🌶️ 辣度算適中
可以再shred 得細少少會更perfect
2022-12-23 114 瀏覽
▫️川一料理西灣河筲箕灣道33-55號麗灣大廈地下J1號舖主打四川風味的小店,距離地鐵站只有2分鐘步行距離,而且食物選擇眾多,樣樣都想試的我最後選擇了一份酸菜魚、秘製金錢肚和爽脆豬耳絲拼盤、和手撕雞飯。🍽️ 酸菜魚魚身嫩滑可口,份量也很足,配料也沒有馬虎,也有飽肚感十足的寬粉,煙煙韌韌,但略嫌酸辣味不夠。🍽️ 秘製金錢肚和爽脆豬耳絲拼盤四川風味的雙拼小食,金錢肚和豬耳都醃製得非常入味,豬耳尤其爽口彈牙,非常地道。🍽️ 手撕雞手撕雞啖啖肉,帶點麻香味。
▫️川一料理
西灣河筲箕灣道33-55號麗灣大廈地下J1號舖

🍽️ 酸菜魚

🍽️ 秘製金錢肚和爽脆豬耳絲拼盤

🍽️ 手撕雞
手撕雞啖啖肉,帶點麻香味。
2022-12-02 99 瀏覽
天氣轉涼,所以想食啲辣野暖暖身!屋企附近開左間川一料理一段日子,都未有機會試,今晚就去叫幾味加送啦!冷盤都幾多選擇,有麻辣又有五香的。叫左盒四拼,任選四樣,五香牛展,鴨腎、麻辣豬耳同金錢肚牛展同金錢肚好入味,雖然雪過,但唔會好硬。豬耳爽口!呢盤野送酒一流!藤椒魚皮呢個一定要試下!我之前都未試過甘食魚皮😂😂魚皮辣辣地,超級爽口!口感好特別,好好食既小食!羊腩煲麻辣版,有支竹、馬提、蘿蔔同最重要既羊腩,呢個係細煲,所以份量唔多。羊腩好入味,支竹同蘿蔔吸晒啲精華!好野味!唔錯既外賣!
天氣轉涼,所以想食啲辣野暖暖身!

冷盤都幾多選擇,有麻辣又有五香的。

叫左盒四拼,任選四樣,五香牛展,鴨腎、麻辣豬耳同金錢肚

牛展同金錢肚好入味,雖然雪過,但唔會好硬。
豬耳爽口!呢盤野送酒一流!

藤椒魚皮
呢個一定要試下!我之前都未試過甘食魚皮😂😂
魚皮辣辣地,超級爽口!口感好特別,好好食既小食!

羊腩煲
羊腩好入味,支竹同蘿蔔吸晒啲精華!好野味!

唔錯既外賣!
2022-11-20 89 瀏覽
今日去探朋友,順道買了一些外賣同朋友一齊食,朋友就比較喜歡食四川野同漢堡包,所以去完”Villa Villa burger"買漢堡,就去”川一料理”買川菜給朋友試下。朋友話間川菜新開無耐,好想試下,咁由我發板,買幾味特色菜給他醫肚。😃"鎮江排骨","辣炒豬大腸",’’奇味豬手",”冰鎮墨魚仔",林林總總,應有盡有,雖然間鋪細細間,但係都幾食物都幾齊全。仲幫D食物加左D生動既形容詞,好吸引人既眼球,抵讚。間野都有二人/四人套餐既,想食得抵D,大家都可以留意下。豬大腸係朋友至愛,一件不留,佢話肉質滑嫩,滲透陣陣辣,好開胃,仲想encore。奇味豬手,猪手肉有口感,處理得不錯,奇味回味。至於冰鎮墨魚仔要介紹一下,一隻一隻,食落彈牙,肉質有層次。

間野都有二人/四人套餐既,想食得抵D,大家都可以留意下。

2022-11-17
  • 冰鎮墨魚仔
  • 辣炒豬大腸
2022-11-18 77 瀏覽
有時想食辣野時, 就忍唔住一定要食啲辣野先止到癮😂😂😂今日返工時無啦啦想食辣野, 放工走去加餸🤭🙈🤭買左一份酸菜魚+涼拌小菜+ 皮蛋返屋企開餐😍😍😚😚🐟🐟酸菜魚🐟🐟有得選擇大、中、小份量,小怕唔夠食,大又怕多得滯,所以㨂左中size 😆值得一讚係魚肉多、夠厚身而且仲要夠晒滑🤩😋😋而且酸菜味道唔係勁酸或淡而無味,我最後係連酸菜都食晒😆🌶涼拌小菜🥬🥒$60 可以四併, 好抵食😙上面仲有花生及炸黃豆配料架🫢無得輸🔅貢菜~ 第一次食😝入口爽口,口感特別🔅豬耳~軟骨脆卜卜,豬皮位亦夠爽, 唔係淋吱吱👍🏾🔅牛筋凍~好似食骨膠源咁,但又唔會好黏口🤤🔅豬爽口~ 肉如其名😝爽口入名!正!另外仲加多份皮蛋, 份量十足,皮蛋黃入口溶化,忍唔住係咁食😅😅最後比份皮蛋KO 左😂食咁多夾埋都唔過2舊水,出面食一定唔得🙈🙈🙈
有時想食辣野時, 就忍唔住一定要食啲辣野先止到癮😂😂😂

🐟🐟酸菜魚🐟🐟

🌶涼拌小菜🥬🥒
🔅貢菜~ 第一次食😝入口爽口,口感特別
🔅豬耳~軟骨脆卜卜,豬皮位亦夠爽, 唔係淋吱吱👍🏾
🔅牛筋凍~好似食骨膠源咁,但又唔會好黏口🤤
🔅豬爽口~ 肉如其名😝爽口入名!正!
食咁多夾埋都唔過2舊水,出面食一定唔得🙈🙈🙈
  • 貢菜
  • 酸菜魚
2022-11-17 60 瀏覽
本來想去一趟「合時小廚」,不幸朋友有事來不了,那唯有再作打算,看看去吃些什麼。往前走了兩步,看到一間新開的小店「川一料理」,前身好像是韓式炸鷄或是涼茶舖,都好像昨天的事兒。收銀員看見潛在的顧客,很純熟拿來點餐紙,一個勁兒推薦自家小店。既然來到,川菜也是我的愛好之一,隨心點了一些小吃回家品嚐。這小店沒有堂食,很適合附近學生或工作人士買外賣。點了「虅椒魚皮」,「秘鹵豬皮」,「椒麻手撕鷄」,食四川菜,辣同麻是重點,缺一不可。魚皮有口感,爽脆之餘,略帶麻辣。涼拌貢菜爽口,味道可口。魷魚片一咬就入口,不愧海鮮美食不可或缺的一員。始終未能堂食,雖然是冷盤,未能即時嚐試到即食的鮮味,但是小店的功夫,每每刻劃在每一道餸菜之中。臨立於太安樓附近,小店對每一項細節功夫都要盡心盡力,打好根基,以此為長立於這競爭激烈的美食之區。

這小店沒有堂食,很適合附近學生或工作人士買外賣。

虅椒魚皮

2022-11-17
虅椒魚皮
2022-11-07 58 瀏覽
今日收工特登行過嚟買的,呢度主打四川料理外賣,店舖細細哋又近港鐵站,𥚃面的食物選擇確勁多👍甚至連酸菜魚、麻辣小龍蝦都有,涼拌都有20-30款😋真係唔嘢少😍$40多元有個單點,$60有套餐😄口水燻蹄飯餐~唔錯,有咬口,份量又多👌筍乾回鍋肉飯餐~入味又不油膩👍配菜:幼滑的土豆絲、麻辣爽口的豬爽肉、脆口的蓮藕片和豬耳絲滕椒魚皮卷~非常爽脆,口感QQ,加埋滕椒的麻辣,一試愛上😍值得一試冷泡桂花烏龍茶和冷泡金桔百香果茶各+$10

口水燻蹄飯餐~唔錯,有咬口,份量又多👌
筍乾回鍋肉飯餐~入味又不油膩👍
配菜:幼滑的土豆絲、麻辣爽口的豬爽肉、脆口的蓮藕片和豬耳絲

冷泡桂花烏龍茶和冷泡金桔百香果茶各+$10
2022-11-05
午餐
2022-11-04 65 瀏覽
我喜歡吃川一的冷盆和各式風味小菜,因價廉物美。今日落雨不想煑飯,便去川一買外賣。涼拌系列的川麻料理出色,現在四拼(三葷一素)特價只是$60。香麻牛蹄筋好正,軟硬適中,充滿骨膠原。滷豬爽肉有特色,爽嫩。五香牛腱有筋有肉,送酒一流。喜歡辣可選麻辣或加辣。四喜烤麸我最愛吃,味道一流咸甜適中,加埋冬菇,金針菜,雲耳和花生米,超好吃!王牌料理有很多款選擇,椒麻手撕雞,咖喱牛腩,鮮菇悶鴨王,梅菜扣肉,豆幹回鍋肉,秘制肴肉之前吃過都美味。今日叫了妹妹喜歡的鎮江排骨和媽媽想吃的東坡肉,兩樣都好正。鎮江排骨($60)家庭裝二至三人份大大份,一字排肥瘦適中,炸完加糖醋炆又入味又開胃,送飯最好。東坡肉($60)好味道,嫓美著名食店出品,肉肥美淋甜,人間美味。套餐加配白飯超抵,一盒有兩碗只是$5。自己炒碟油麥菜,豐富的一餐$200有找,吃飽5個人,大滿足。
我喜歡吃川一的冷盆和各式風味小菜,因價廉物美。

今日落雨不想煑飯,便去川一買外賣。

套餐加配白飯超抵,一盒有兩碗只是$5。

2022-10-27 34 瀏覽
同朋友食下午茶食得太飽,夜晚飯都食唔落太多,所以諗住搵啲輕食當晚餐,最後就係太安樓附近搵到呢間主打四川料理外賣店。唔好睇店鋪門口細細,裡面嘅食物選擇好多㗎,有酸菜魚,水煮魚,甚至有飯,麵,薯粉,連涼拌料理都有20幾款,好多選擇。好彩我哋一早諗住輕食,撇除澱粉質,只要係涼拌料理裏諗就可以了。我地第一眼被吸引嘅就係藤椒魚皮,炸魚皮就食得多,涷魚皮都係第一次食。一咬落口,非常爽脆,口感Q彈,加上藤椒嘅麻辣味道,真係好正,一試愛上。冰鎮墨魚仔,size適中,幾爽口,唔錯。肥鵝腸,脂肪略多,但美食總係邪惡的。另外仲可以揀4併,只需$60,啱哂選擇困難嘅我地,我地揀好餸,再揀辣度,就交俾店員為我地調味。味道既香又辣,非常惹味,仲有伴碟嘅炸花生同青瓜絲,好脆口。其中特別喜歡:牛筋,唔會一pat好稔,係可以咬嘅膠感牛腱,牛味唔錯,唔會太硬四喜烤麩,帶微甜,好吸味呢幾款涼拌料理愈食愈辣,愈辣愈惹味,加多罐冰涷汽水,真係無得頂。

我地第一眼被吸引嘅就係藤椒魚皮

冰鎮墨魚仔,size適中,幾爽口,唔錯。

肥鵝腸,脂肪略多,但美食總係邪惡的。

牛筋,唔會一pat好稔,係可以咬嘅膠感
牛腱,牛味唔錯,唔會太硬
四喜烤麩,帶微甜,好吸味

2022-09-26 121 瀏覽
好朋友開生日會,呼朋喚友,每人帶一個菜到會。 我絞盡腦汁, 諗下帶乜嘢好呢 ?有乜嘢菜係好味又健康 ,又多人鍾意食 ,💥💥酸菜魚就係最好啦!好彩附近就有一家川菜外賣點,乜野好味的小食冷盆都有,酸菜魚🐠仲好出名,而且唔貴,我揀左個大酸菜魚🐠,再加D小食,店員好好人,教我揀夫妻肺片,因為樣樣有D,可以各取所需。煮酸菜魚好快,十幾分鐘搞掂。好大一盒,面頭鋪滿新鮮🐠魚片,配菜有酸菜,芽菜,百葉,粉條,黃芽白,香蔥,賣相超吸引,令我有即刻食的衝動。😋😋開餐時,個個都爭住試下酸菜魚🐠,一致好評。👍👍魚片新鮮爽口,魚湯好味,配菜都吸曬湯汁味道,各樣食材各顯其能,配搭得宜,相輔相承,真開心❤揀對了食物,揀對了鋪頭,下次開party就知道買野的地方了。👌👌

2022-09-25 93 瀏覽
川一料理 (西灣河)買川菜返屋企食🥘🥘好抵食😙😙2個人叫左好多野食😊😊住西灣河朋友一定要試上☺️☺️椒麻手撕雞半隻$68大大份,手撕雞肉質鮮嫩🍗🍗晚餐送飯一流,麻麻辣辣好過癮😍😍麻醬雞絲涼麵$35滿滿嘅麻醬,撈麵食好正,仲有埋雞絲,推介👍撈麵口感一流😉😉四喜烤麩$35烤麩、雲耳及冬菇 好入味😚😚好好食的素菜🥰🥰清湯牛腩飯套餐$66牛腩炆到好林,加埋白蘿蔔,美味十足😋😋湯底真材實料🤩🤩仲配埋白飯,套餐好抵食😉😉送是日配菜(葷及素一款)桂花烏龍冷泡茶+$10茶底香濃⭐️⭐️解渴好飲☕️☕️地址:西灣河筲箕灣道33-55號麗灣大廈地下J1號舖整體評分:4/5味道:4/5抵食:4/5
川一料理 (西灣河)

椒麻手撕雞半隻$68
大大份,手撕雞肉質鮮嫩🍗🍗晚餐送飯一流,麻麻辣辣好過癮😍😍

麻醬雞絲涼麵$35
滿滿嘅麻醬,撈麵食好正,仲有埋雞絲,推介👍撈麵口感一流😉😉

四喜烤麩$35
烤麩、雲耳及冬菇 好入味😚😚好好食的素菜🥰🥰

清湯牛腩飯套餐$66

送是日配菜(葷及素一款)

桂花烏龍冷泡茶+$10
茶底香濃⭐️⭐️解渴好飲☕️☕️

地址:西灣河筲箕灣道33-55號麗灣大廈地下J1號舖

整體評分:4/5
味道:4/5
抵食:4/5
2022-09-12 99 瀏覽
今日經過西灣河川一料理就試吓。該店只有外賣,無堂食。該店有大路既川菜例如酸菜魚,水煮牛肉水煮魚等等,仲有一些葷菜同一些小菜,都好多選擇,價錢都唔算貴。葷菜有超過30款,60蚊有4款(3款葷菜,1個素菜), 我選了青瓜,豬耳,藤椒魚皮同雞絲。辣度任你選擇,而我就選了小辣,十分野味,份量唔小。除左前菜之外,職員推介左一個椒麻雞。由於本人喜歡食麻椒味度,所以叫左半隻黎試下,半隻68蚊。半隻分量唔小細,夠3至4人食。椒麻雞有重麻椒味,食完個口會有些麻既感覺,非常過引,雞既肉質都唔錯。之後再叫左個奇味豬手,這個小菜個醬油汁非常正,有甜的味道,撈飯一流,豬手充滿住的膠原蛋白,但食完又唔會有油膩既感覺。整體黎講,餐廳雖然只係提供外賣,環境黎講都幾整潔,職員都有禮,食物選擇多,食物味道幾好。如果唔想煮餸,黎度都係一個加餸外賣既好選擇。
今日經過西灣河川一料理就試吓。該店只有外賣,無堂食。