2020-01-26 211 瀏覽
話說去完日本返嚟香港之後,我都好似冇食過一餐,今晚為咗同老婆慶祝生日,我哋去咗海港城食日本嘢,唔好以為喺海港城食日本嘢就好貴,其實呢間日本餐廳我唔係第一次食,就係因為佢比較抵食,價錢又唔算太貴,所以我先來食第二次,係我印象中呢一間日本餐廳比較深刻嘅係佢哋嘅魚生,所以我都唔會特別鍾意嚟呢度食魚生飯我記得我第一次嚟食,佢哋個魚生嘅比例係非常之唔平衡,可能只係有隻碗嘅底部有飯,上面主要都係魚生,佢哋嘅魚生好新鮮,而且唔會遲得太細粒太碎,令到你可以好充分咁感受到個魚生嘅鮮味同埋佢嘅口感,我通常會叫角切魚生飯,因為我個人都比較貪心,我鍾意一次過食到唔同嘅醫生,所以角切魚生飯都幾滿足到我嘅需要除咗魚生飯之外我哋仲叫咗一盒壽司,亦都有好香口嘅雞泡魚乾,不過呢度嘅雞泡魚乾份量都幾精緻,呢啲嘢出邊基本上都有得食,不過呢度魚生新鮮程度令到佢哋無論做壽司還是做反卷都特別好食,而另外仲有值得一提嘅就會係佢哋嘅雪巴,我都幾鍾意呢度嘅雪巴,成個菠蘿上,佢好食嘅程度係,天寒地凍食呢個算吧都唔會覺得好過分
我記得我第一次嚟食,佢哋個魚生嘅比例係非常之唔平衡