餐廳: 紅煮意
資訊:

2019-04-21 2613 瀏覽
小弟擺低書包好耐,是夜難得走到過嚟油麻地上堂,由於上堂時間夜,成8:30pm先開始,所以,晚飯就搵間好坐啲嘅、襟坐啲嘅,唔使諗食完飯搵咩地方遊盪,索性就番上堂時間先離開。晌網上搜尋吓,偶然發現呢一家隱蔽嘅樓上小店「紅煮意」,見其風評不俗,晌樓下望過餐牌定價亦合理,上訪一試。未入餐廳,晌門口已發現佢哋喺好支持本地文化,對電影、音樂都有一定嘅支持,例如:憑即日電影票尾有啲優惠,攜帶樂器到訪又有其他優惠,當然,想享此等優惠記得留意當中細節。此外,逢星期六晚7:30pm,更有唔同嘅樂手駐場表現,或許呢刻喺名不經傳,但講唔埋將來會喺天王巨星。踏入店內,雖然唔喺咩文青格局,但都充滿文化氣息,牆上掛有唔少較中型嘅樂器,以及一啲樂隊表現嘅照片,近門口處更擺放咗跟文化相關嘅刊物或宣傳品。另外,餐廳亦備有少量遊戲,三幾個朋友晌非飯市時間嚟坐吓、玩吓,加上呢度樓底相對高,又有啲梳化位,感覺都幾寫意喔。翻一轉個巨型大餐牌,散點菜式大類分為沙律、頭盤、小食、甜品、花茶、特飲、特色咖啡。而背頁就喺主菜及意大利麵,可以散點,亦可以嗌為套餐,而套餐就多咗餐包、餐湯或沙律、餐飲。此外,餐飲亦可以加錢轉其他飲品,如比利時
,晌樓下望過餐牌定價亦合理,上訪一試。
此外,餐飲亦可以加錢轉其他飲品,如比利時特濃朱古力、柚子蜜、果茶……等等。
薯仔忌廉湯

餐湯配有法包,不過啲法包焗得未夠脆,而個湯個人就覺得杰咗少少,但就幾有薯仔味。
薯仔忌廉湯
香草燒法式紐西蘭羊仔架 $124

一客有3支羊仔架,份量十足,而且,燒得外層焦脆,個樣幾得。而切開睇睇,色澤仲保持嫩紅,卻無半滴血水滲出,入口軟腍,富肉汁,唔太羶,做得真喺唔錯。
香草燒法式紐西蘭羊仔架
可以揀配飯、意粉或薯菜,小弟就揀後者,伴有少少沙律菜及一大球薯蓉。啲薯蓉打得滑就滑,但味道較寡,欠缺少少特色,我自己晌屋企整薯蓉就喜歡混入煙肉碎同蘑菇碎嘞。
炭燒焦糖咖啡 +$8

佢哋呢度無以奶泡沖調嘅咖啡,如鮮奶咖啡、意式泡沫咖啡,其實唔熟,唔搞仲好,反而晌口味上下功夫仲實際。我呢杯炭燒焦糖咖啡,唔算驚為天人,但質素唔錯,醇香中滲出焦糖香。
炭燒焦糖咖啡
越夜,越多客人,服務上都做到稱職,食物方面,咁嘅價都算抵食,然而,質素我就覺得仲有啲提升空間,可以做得更好嘅。