最近迷上了做手作,油麻地的中南廣場這個文具美術材料用品集中點便成爲了我每個星期必到之地。由於通常都是下班後才坐地鐵到中南廣場,逛夠買夠都已經到了晚飯時間,當然也不打算山長水遠趕回元朗食住家飯,就順便在附近找間餐廳食飯,這一間在油麻地的Cafe就成了我最近最愛的蒲點。餐廳入口有點隱蔽,我也是來了好幾次才記得住路綫。它其實近百老匯電影中心/Kubrick 再行前一個轉角位,在俊逸豪園大廈門口上一層便是Cafe。  門口的裝修和色調有點像英國舊式酒吧的感覺。推門而進,這裏除了是Cafe提供果腹的地方,更是蘊育著本地音樂人夢想的小空間。  牆身貼了本地音樂人的海報, 其中一幅牆還掛著一個小提琴  置身於此小空間,但卻隱約能體會到音樂人的股對音樂與文化澎拜的熱愛在血脈裏翻滾。這裏每逢星期六7:30都有live band。本地音樂人會分享他們對音樂的愛與夢想。 ▼一看餐牌便被這兩道有趣的菜式名稱吸引到:避風塘bb雞搥$50和北京填鴨炒意粉$78。 ▼小店雖然只有一個廚師煮菜,但並沒有影響到出餐速度,大概10分鐘左右便上到菜,而且食物還是熱的。我最怕食物上桌時半冷不熱,又或是該熱的不熱,
 牆身貼了本地音樂人的海報,
其中一幅牆還掛著一個小提琴
▼一看餐牌便被這兩道有趣的菜式名稱吸引到:避風塘bb雞搥$50北京填鴨炒意粉$78
▼小店雖然只有一個廚師煮菜,但並沒有影響到出餐速度,大概10分鐘左右便上到菜,而且食物還是熱的。我最怕食物上桌時半冷不熱,又或是該熱的不熱,該冷的卻不冷。這樣的食物,還不如不食。

避風塘bb雞搥,bb雞搥炸香後,加入避風塘風味的炸蒜,份外香口
避風塘bb雞搥
北京填鴨炒意粉,原來是加入了鴨胸肉和京蔥絲。我喜歡個意粉煮得頗有彈牙有咬勁,幾乎做到Al Dente
北京填鴨炒意粉
▼另一個主菜我點了香草燒法式紐西蘭羊仔架,單點的話才$102。羊仔架兩面用了很多香料醃,然後煎脆,口感非常脆,而且不帶一點羊騷味
2019-09-07
避風塘bb雞搥
北京填鴨炒意粉
2019-07-25 860 瀏覽
與幾位好友到電影中心看電影,先來個午餐。餐廳坐落小型的商廈閣樓,在前往閣樓的樓梯已擺放小小的餐牌,以吸引顧客。推開餐廳門,已見食客差不多坐滿整個餐廳,看來不少熟來光顧。走進餐廳內,即時有陣陣的食物香氣,餐廳是開放式廚房,讓客人了解食物的制作過程,即叫即制作的烹調手法。從餐廳的裝飾,以及格局,除了支持本地音樂發展之外,也有音響設施等,看來也可以租辦活動等,而且近門前的圓枱還有一些遊戲可供玩樂,感覺是多元化的餐廳。餐廳內播放著慢版的中英文懷舊歌曲,令人感覺舒適。收銀櫃台,掛著餐廳名稱的字畫,非常的特別,很有獨特的風格。餐枱上已擺放著餐具,水杯,餐牌等,調味料架有著各式的調味料,最為吸引目光的就是粉紅色的喜瑪拉雅山的粉紅岩鹽,這樽粉紅岩鹽的樽頭的設計更是磨碎岩鹽之用。我們點了四份午餐,大約等了十分鐘,餐湯及牛油多士已經送上。是日餐湯是羅宋湯,湯的味道雖濃卻不厚,當中沒有蔬菜,只有滿滿的湯,牛油多士香軟,牛油味香濃,可是又很配合湯的味道,有點意外,非一般的感覺。紐西蘭肉眼扒(8-10安士),兩塊肉眼扒份量十足,大大的一塊,差不多佔據二分一的碟面,這已經足令人食慾大增。肉眼扒從切的手感已知是全熟
與幾位好友到電影中心看電影,先來個午餐。

推開餐廳門,已見食客差不多坐滿整個餐廳,看來不少熟來光顧。

我們點了四份午餐,大約等了十分鐘,餐湯及牛油多士已經送上。

紐西蘭肉眼扒(8-10安士),兩塊肉眼扒份量十足,大大的一塊,差不多佔據二分一的碟面,這已經足令人食慾大增。肉眼扒從切的手感已知是全熟,卻又很容易可以切開,肉汁豐富,黑椒不太辣,帶出香味。若加上喜瑪拉雅山粉紅岩鹽,岩鹽的獨特香味及鹹味,令肉味再加點豐富及層次感。

紐西蘭肉眼扒

紐西蘭肉眼扒(8-10安士),另一份是配上薯菜,肉眼扒的份量更大,差不多佔據整個碟面。雖也是全熟,口感也是一樣,完全不覺是全熟的感覺。看來廚師是將肉眼扒煮至約80%的熟度,以肉眼扒本身的熱力再至全熟,這就會生成全熟而不乾的口感

紐西蘭肉眼扒

日式照燒鰻魚配雞扒,照燒汁不太濃,味道很配合鰻魚的香味,雞扒煎得香口,不會太乾,入口還有肉汁的感覺。意粉煮得剛好,軟硬度適中,很有咀嚼的口感,同時又有香香的麵粉味,非常吸引。

日式照燒鰻魚配雞扒

香橙汁燒原隻鴨胸配水蜜桃,飯粒從形狀看來較圓及短,並不是一般餐廳選用的泰國米,飯味較香及軟。橙色的香橙汁酸酸甜甜,帶點水蜜桃香,令人非常開胃,配合鴨胸肉完全不覺有肥膩感,再與水蜜桃鮮香味美配合,異常突出。

香橙汁燒原隻鴨胸配水蜜桃

餐飲雖只是一般檸檬茶與咖啡,可是卻也不馬虎,檸檬的鮮香,茶的味香濃,咖啡是濃中帶香,比一般茶餐廳較優,可見對味道的堅持。

特別的味道,特別的餐廳,希望能為本地音樂增加更多能量。
2019-07-13
日式照燒鰻魚配雞扒
香橙汁燒原隻鴨胸配水蜜桃
2019-07-14 383 瀏覽
原來駿發花園隔離有間樓上西餐廳有live show架happy friday諗住黎食飯聽下歌輕鬆下, 但上到去先知原來逢星期六先有😂門口仲貼左個好特別既優惠, 帶樂器或者戲飛尾就有小食同飲品送, 下次我識做❗店入面以酒紅色為主色, 牆上掛住唔同既樂器, 鋪頭band隊既poster, 仲有放左d board game添, 好似想帶比客人好輕鬆既感覺~鋪頭名叫做紅煮意, 英文名Red Idea, 以毛筆寫既書法用落西餐廳度, 幾特別, 加埋以音樂做主題同咁支持本地文化, 感覺老闆係既創新又有文化氣息既人依度有set dinner有a la carte, 仲有個menu係專比食素既客人, 幾貼心我地最後揀左2個set dinner~跟餐湯同蒜蓉包, 依度既蒜蓉包唔係烘到脆卜卜, 而係外面微脆中間仲保留麵包質感, 點湯食不錯炭燒法國羊西冷扒.薄荷.燒汁及配菜(期間限定)依個因為見到佢係期間限定, 而且牛扒就食得多, 羊西冷真係好少食出面亦少有d, 即刻就拍板要依個配菜有蝦片, 薯蓉(可揀意粉或飯), 沙律菜, 如果薯蓉可以轉做薯條仲正主角羊西冷幾岩我口味, 有羊既酥味但唔會過盛, 肉質軟腍,
原來駿發花園隔離有間樓上西餐廳有live show架

炭燒法國羊西冷扒.薄荷.燒汁及配菜(期間限定)
主角羊西冷幾岩我口味, 有羊既酥味但唔會過盛, 肉質軟腍, 外皮有炭燒既痕跡同香味, 推介
另外估唔到會有兩塊, 而且厚度都好ok! 至於個薄荷汁一定要讚一讚, 味道調較得好好, 配落個扒度好夾

炭燒法國羊西冷扒.薄荷.燒汁及配菜(期間限定)

北京填鴨炒意粉(fusion菜)
見佢咁特別就想試下, 意粉軟硬度煮得好好, 中意佢偏少少硬身, 炒得好香又食到少少香醋味, 北京填鴨好多塊

北京填鴨炒意粉(fusion)

鴨肉唔酥, 皮帶脂肪肉則乾身, 一啖食哂就perfect。

整體食物水準幾好菜式又幾特別, 可以encore, 下次禮拜六就黎食住飯聽埋佢live band
2019-07-12
炭燒法國羊西冷扒.薄荷.燒汁及配菜(期間限定)
北京填鴨炒意粉(fusion)
  • 炭燒紐西蘭西冷牛扒
2019-05-31 1289 瀏覽
每日收工都要諗食咩,有時都真係幾頭痕🙈 所以今日就決定放任自己個腦,實行「隨心。隨緣。隨機」🙆‍♀️.順住彌敦道一直行一直行,行下行下,行到去百老匯電影中心附近,見呢間「紅煮意」D嘢食幾吸引,就順住樓梯而上啦~.推門而入,餐廳裝潢以音樂為主題,牆上掛左吾少樂器,如GUITAR,VIOLIN,SAXOPHONE等等,仲有LIVE MUSIC SHOW 嘅後期海報。而座位方面,簡單而寬敞,主要都係四至六人枱配上深啡色嘅梳發椅,好似去左舊式歌廳咁。.餐牌雖然只有一張,但無論係沙律,頭盤,小食,主菜,Pasta,花茶,甜品定係咖啡,都一應俱全👍 仲有一張Special嘅全素menu添~ 每款主菜既可單點,亦可加$22轉成set,咁就可以食埋法式烤包, 餐湯同飲品啦,又幾抵食🙈.卡邦尼意粉+法式烤包+羅宋湯+蜜桃汁🍑 ($96)分量頗大,再混合雜菇,煙肉,而每條意粉都沾滿左香濃卡邦尼汁,真係既juicy好creamy,意粉硬度亦恰到好處😋.法式即叫即烘,咬落好香脆。而羅宋湯微酸帶點辣,好開胃👍.蜜桃汁比一般嘅果汁濃稠度更高,入口甜而不膩💕.夏威夷風味素漢堡配薯角 ($86)呢排比較鍾意食素漢堡,感

卡邦尼意粉+法式烤包+羅宋湯+蜜桃汁🍑 ($96)

卡邦尼意粉
卡邦尼意粉

法式即叫即烘,咬落好香脆。而羅宋湯微酸帶點辣,好開胃👍
蜜桃汁比一般嘅果汁濃稠度更高,入口甜而不膩💕
  蜜桃汁

夏威夷風味素漢堡配薯角 ($86)
呢排比較鍾意食素漢堡,感覺好似健康啲🤣呢set漢堡賣相好吸引,大大嚿嘅漢堡入邊夾住香甜菠蘿,爽脆番茄片生菜,外脆內薯嘅紫薯餅!!好正啊🥰旁邊仲有粗身薯條同沙律菜做拌碟添😍
夏威夷風味素漢堡配薯角
炸紫薯餅

避風塘BB雞鎚 ($50)
雞鎚炸至金黃色,入口外脆內軟, 上層仲灑滿左炸蒜,香口又惹味😋
避風塘BB雞鎚
避風塘BB雞鎚

食食下嘅時候,店員告知會有MUSIC WORKSHOP,我地一邊聽住LIVE MUSIC一邊享受我地嘅晚餐,感覺好RELAX☺️
多士。羅宋湯
2019-05-29
2019-04-21 2488 瀏覽
小弟擺低書包好耐,是夜難得走到過嚟油麻地上堂,由於上堂時間夜,成8:30pm先開始,所以,晚飯就搵間好坐啲嘅、襟坐啲嘅,唔使諗食完飯搵咩地方遊盪,索性就番上堂時間先離開。晌網上搜尋吓,偶然發現呢一家隱蔽嘅樓上小店「紅煮意」,見其風評不俗,晌樓下望過餐牌定價亦合理,上訪一試。未入餐廳,晌門口已發現佢哋喺好支持本地文化,對電影、音樂都有一定嘅支持,例如:憑即日電影票尾有啲優惠,攜帶樂器到訪又有其他優惠,當然,想享此等優惠記得留意當中細節。此外,逢星期六晚7:30pm,更有唔同嘅樂手駐場表現,或許呢刻喺名不經傳,但講唔埋將來會喺天王巨星。踏入店內,雖然唔喺咩文青格局,但都充滿文化氣息,牆上掛有唔少較中型嘅樂器,以及一啲樂隊表現嘅照片,近門口處更擺放咗跟文化相關嘅刊物或宣傳品。另外,餐廳亦備有少量遊戲,三幾個朋友晌非飯市時間嚟坐吓、玩吓,加上呢度樓底相對高,又有啲梳化位,感覺都幾寫意喔。翻一轉個巨型大餐牌,散點菜式大類分為沙律、頭盤、小食、甜品、花茶、特飲、特色咖啡。而背頁就喺主菜及意大利麵,可以散點,亦可以嗌為套餐,而套餐就多咗餐包、餐湯或沙律、餐飲。此外,餐飲亦可以加錢轉其他飲品,如比利時
,晌樓下望過餐牌定價亦合理,上訪一試。
此外,餐飲亦可以加錢轉其他飲品,如比利時特濃朱古力、柚子蜜、果茶……等等。
薯仔忌廉湯

餐湯配有法包,不過啲法包焗得未夠脆,而個湯個人就覺得杰咗少少,但就幾有薯仔味。
薯仔忌廉湯
香草燒法式紐西蘭羊仔架 $124

一客有3支羊仔架,份量十足,而且,燒得外層焦脆,個樣幾得。而切開睇睇,色澤仲保持嫩紅,卻無半滴血水滲出,入口軟腍,富肉汁,唔太羶,做得真喺唔錯。
香草燒法式紐西蘭羊仔架
可以揀配飯、意粉或薯菜,小弟就揀後者,伴有少少沙律菜及一大球薯蓉。啲薯蓉打得滑就滑,但味道較寡,欠缺少少特色,我自己晌屋企整薯蓉就喜歡混入煙肉碎同蘑菇碎嘞。
炭燒焦糖咖啡 +$8

佢哋呢度無以奶泡沖調嘅咖啡,如鮮奶咖啡、意式泡沫咖啡,其實唔熟,唔搞仲好,反而晌口味上下功夫仲實際。我呢杯炭燒焦糖咖啡,唔算驚為天人,但質素唔錯,醇香中滲出焦糖香。
炭燒焦糖咖啡
越夜,越多客人,服務上都做到稱職,食物方面,咁嘅價都算抵食,然而,質素我就覺得仲有啲提升空間,可以做得更好嘅。
2019-10-07 17 瀏覽
作為一名健身教練,都要食塊羊西冷補充吓蛋白質話說今日女朋友OT, 耳根終於可以清淨吓,黎到油麻地食見到呢間紅煮意好似唔錯,入去試吓先~自己一個食豪DD先,唔該一份羊西冷排跟餐、飲凍檸茶小甜、加多一份大啡菇。呢道環境唔錯,坐得舒服,如果就啱時間係會有live band睇嫁~好! 先黎個湯,味道好香濃,加埋蒜蓉包呢個組合唔錯。大啡菇既size大過我手掌,上面個芝士汁唔會太濃蓋過菇味。主角出場喇! 呢塊羊西冷超超超正豆,一D都唔un,入面仲生生地,羊排加埋個薄荷醬真係超級組合!今日懶D,食完唔做運動喇,但係油麻地行返屋企拜拜
作為一名健身教練,都要食塊羊西冷補充吓蛋白質

好! 先黎個湯,味道好香濃,加埋蒜蓉包呢個組合唔錯。

大啡菇既size大過我手掌,上面個芝士汁唔會太濃蓋過菇味。

今日懶D,食完唔做運動喇,但係油麻地行返屋企

拜拜
2019-10-07 12 瀏覽
今日收工之後呢,想搵啲好食啲嘅嘢食咁,但係又唔知去邊度好,咁我地試吓唔好去啲旺區啦,咁就不如去油麻地附近咁樣,於是呢,我哋就原本諗住去睇場戲嘅,不過就冇啦,跟住就搵咗一間想要上一樓嘅西餐廳啦,其實佢唔係西餐廳係一間Cafe嚟嘅,咁見佢話有live Band玩咁個感覺都覺得係啲嘅青年野啦!估唔到坐低叫佢啲嘢食又睇得出佢哋好有心思好有水準喎!我哋叫咗羊扒配意粉啦,將扒好有水準呀同旺角嘅不知名Cafe相比呢個好食好多啊!又有雞鎚啦炸嘅,雖然好熱氣不過真係整得好好食,食到停唔到口呀!然後就仲有個北京填鴨胸炒意粉,意粉炒得好好食啦個鴨胸呢都整得好夾四件事我係估唔到其實都幾正。最估唔到嘅事佢個甜品,我哋睇住係即叫即做而且好俾心機,係勁好食囉!下次呢即係要星期六過去因為星期六佢會有live Band!推薦大家試吓呢間咁有心思嘅Cafe
估唔到坐低叫佢啲嘢食又睇得出佢哋好有心思好有水準喎!
下次呢即係要星期六過去因為星期六佢會有live Band!
推薦大家試吓呢間咁有心思嘅Cafe
  • 炭燒紐西蘭西冷牛扒
  • 瑞士汁雞翼
  • 卡邦尼意粉
2019-09-26 18 瀏覽
呢晚同要sis慶祝生日,搵左個location係大家回程既中間點...油麻地?!提起油麻地,大家可能會諗會有咩好野食呢?!又真係俾我地搵工間好野wor,就係呢間係俊逸豪園後座1樓既「紅煮意」,到左後座大廈入口行一層樓梯就到ga la。呢晚table for two,order左5款食物都只係$4xx only:「炭燒美國草飼肉眼牛扒」:牛扒煮得剛剛好,order左8成熟,切開唔會見紅,肉質仲要好嫩滑,個醬汁好特別係燒汁併芥末😋「美國安格斯烤菇牛肉漢堡」:burger勁大份,肉質好juicy,一d都唔會乾淨淨😋😋「酥炸魷魚圈」、「椒鹽酥炸軟殼蟹」、「英式炸魚柳薯條」:呢三款小食都好香口,配既醬汁仲要三款都唔同架,一d都唔hea,重點要提下佢既炸魚,外脆內香軟,超正😋😋😋呢度環境好靚,好有外國小店風情,想黎試下既記得要提前訂位呀,摸門訂就掃興la😅

2019-09-21 29 瀏覽
來到一間我以為是在賣樂器的店,我在找這店前一直以為不是紅煮意餐廳,望清楚後才知道是一間支持本土文化音樂而生的西餐廳,具備格調,情侶或朋友一起都非常合適的。店員非常親切的介紹餐廳食材及文化,原來星期六晚上會有live band,現在很少餐廳會再花心思去保留著這特色。我們點了:牛肝菌長通粉套餐、燒雞沙律、大校菇、魷魚圈、綠茶千層班戟蛋糕伴雪糕、德國果茶(花茶)我最愛甜品,不膩不甜,超級清新,入口能分出千層質感😌💕座位都非常舒適,冷氣剛好。

我們點了:

我最愛甜品,不膩不甜,超級清新,入口能分出千層質感😌💕

座位都非常舒適,冷氣剛好。
2019-09-20 9 瀏覽
來到「百老匯電影中心」旁的「紅煮意」晚飯,走過長長樓道靠東最裡面的一間「樓上Cafe」,在享用美食時,配合live 音樂,更帶來另一番視聽的享受。壁上邊放滿各種益智遊戲,煮泡着一壺【Bora Bora】德國香果茶,柔和燈光下,彌漫着濃濃太陽花的馨香+熱帶水果茶的氤氳,超讚~~只有一位大廚師做菜,餐廳除了一般常見的menu外,也有不同自創的菜式,吃得出廚師是用心煮每一碟菜式,並沒有添加味精,而食物質數及水準相當高。尤其是那個【芝士焗有機大烤菇】是皇牌推介的,有清雅菇香,再加淡淡Creamy芝士醬汁,口感不錯~~【牛肝菌長通粉】珍貴的牛肝菌香氣撲鼻, 只是一碟簡單的素長通粉也能刺激味蕾,讓我吃到的每一口長通粉,都仿佛能品嚐到山林中泥土的香氣。而另一款【燒雞沙律】也不錯,一塊塊羅馬生菜,混和著片片燒雞,肉質鮮味,每啖都滋味無窮。我喜歡吃懷舊小食【魷魚圈】,中間夾著香脆可口的魷魚,味道更豐富。最後甜品點了【綠茶千層班戟伴雪糕】千層蛋糕是一道很討巧的甜點,把最普通的法式可麗餅和奶油一層層堆疊起來,一下子就變身成華麗的蛋糕了,甜而不膩,配合芒果味雪糕,超好吃呢!yummy yummy😋
,更帶來另一番視聽的享受。

~~

尤其是那個【芝士焗有機大烤菇】是皇牌推介的
,有清雅菇香,再加淡淡Creamy芝士醬汁,口感不錯
~~

• 【燒雞沙律】
  • 【魷魚圈】
  • 【芝士焗有機大烤菇】
2019-09-18 16 瀏覽
今日去開駿發花園附近,搵咗間樓上Cafe食。最初以為呢度唔算好旺,應該冇乜人,點知去到已經full full地。餐廳有好多本地樂隊嘅相,同埋原來星期六夜晚7:30有live Band。呢度主要食西餐為主,亦有素食menu。叫咗兩個dinner set,有餐湯餐包同埋包埋飲品。餐湯忌廉蘑菇湯,蘑菇味好濃郁,而且湯上面撒有少少紫菜調味。蒜蓉包好脆,而且蒜蓉味滲晒入個包入邊,好好味。軟殼蟹黑松露忌廉汁意粉,軟殼蟹好大隻大過我個拳頭,炸到好鬆脆。意粉有濃郁嘅黑松露味仲有啲蘑菇伴碟。安格斯牛漢堡配薯條沙律,個包有煎過好脆,漢堡扒煎到外脆入邊亦保留左肉汁。薯條係粗薯條,入邊有好多薯仔肉。店員服務態度亦非常親切,經常面帶笑容,值得推介。
今日去開駿發花園附近,搵咗間樓上Cafe食。
呢度主要食西餐為主,亦有素食menu。
叫咗兩個dinner set,有餐湯餐包同埋包埋飲品。
餐湯忌廉蘑菇湯,蘑菇味好濃郁,而且湯上面撒有少少紫菜調味。
蒜蓉包好脆,而且蒜蓉味滲晒入個包入邊,
好好味。
店員服務態度亦非常親切,經常面帶笑容,值得推介。
2019-08-26 82 瀏覽
又到食lunch既時間,今日由於做野晏左,去到成3點幾先食lunch 。又唔想食開平時個幾間餐廳,但個肚仔又少少餓。行行下見到呢間cafe有下午茶menu,又有飯食,所有就決定食呢間。呢間係一間樓上cafe, 行上一層就到。入到去佢既格局幾文青,而且見佢夜晚似會俾個地方人一齊jam歌,似係一間music cafe。坐位方面有sofa卡位亦都有正常位。坐低左之後我就叫左一個照燒汁日式雞扒飯加杯熱啡。Total 38蚊。等左陣就有得食,望落去雖然唔大碗,但其實好足料。雞扒非常之多,食落去唔會太hi, 而且個日式燒汁出奇地好食。米就用左珍珠米,本人係珍珠米大愛者,值得加分。之於杯熱啡就覺得太重奶味,個人就唔算太鐘意喇!

2019-08-15 85 瀏覽
與友人在油麻地做完野,上Open Rice 睇吓有乜好食,便見到這間餐廳、特來一試。若沒有地址,肯定不知道這裡有餐廳,因它在一樓,樓梯在兩幢舊樓旁,不太容易找,幸而樓下有餐牌。店舖裝修以紅色為主,有點懷舊feel。由於店舖不大,位與位之間空間較細。牆上掛了一些樂器及照片,原來星期六晚有Live Show。午市主要做套餐,不算多選擇,簡而精。我挑了香煎雞扒拼照燒鰻魚飯($62-),而朋友則選了海鹽加拿大鱸魚柳及牛油炒雜菌香草忌廉汁薯菜($88-),套餐包餐湯丶蒜蓉包及熱飲。餐湯及蒜蓉包很快上枱,餐湯是磨菇湯,有香濃磨菇味,不太稠或稀,味道唔錯。不過呢過湯有一奇怪位,就是帶有一點醋味,輕輕的。我覺得ok ,朋友不大喜歡。蒜蓉包很重蒜味,焗得香脆,配湯一流。最初一望這個意粉,以為很淡口,食落卻完全不是。首先雞扒是雞脾肉,十分滑溜;煎得很香,加埋照燒鰻魚汁,好味。👍🏻👍🏻👍🏻 而鰻魚質地滑溜,配上燒汁,滲透濃濃鰻魚香味及特有質感,yummy! yummy! 而它香濃的燒汁,混和意粉啱啱好。這個鱸魚煎得皮脆肉嫩,很香口,不過肉質略嫌靭了一點。忌廉汁略稠,若然配意粉會好D,但味道唔錯,很香滑。兼且

這個鱸魚煎得皮脆肉嫩,很香口,不過肉質略嫌靭了一點。忌廉汁略稠,若然配意粉會好D,但味道唔錯,很香滑。兼且配有雜菌,有不同口感。另外一讚是它的薯蓉,十分香滑,點小小汁一同吃,美味。

餐飲我選了咖啡,味道香濃,絕不是劣貨。整體而言,紅煑意是一間有誠意的小店,值得支持。
2019-08-10