餐廳: 柏景餐廳
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
餐廳: 柏景餐廳
資訊:

2020-12-22 2285 瀏覽
以往嚟「皇家太平洋酒店」嘅「柏景餐廳」,都喺食自助餐,小弟亦覺得佢哋嘅自助餐性價比都高,但今次嚟到,就唔喺食自助餐喇,收到官方嘅宣傳電郵,新推出咗個「悠然下午茶」,無論款式,抑或定價,都好吸引,故此,就同老婆一齊嚟到試試,並順便當喺慶祝聖誕。相反,聖誕嗰幾日假,都怕周圍都喺人,寧願晌屋企抖抖清理吓啲雜務。雖然因為疫情,市面都好似冷清咗啲,不過,餐廳仍然擺放咗唔少聖誕裝飾,總算有種慶祝節日嘅氣氛。餐廳嘅環境本身都好舒服,一來地方大,二來餐枱與餐枱之間都保持一段距離,加上依家疫情關係,客人都會被安排坐得疏少少,用起餐嚟就更安心,唔會有咩交叉感染。今次所做嘅英式下午茶,每日都有供應,平日價每位$208,而星期六、日及公眾假期每位$228,供應時間3:15pm- 5:15pm,記得預早上番酒店官網訂座,有8折優惠架。而整個下午茶套餐,包括咗5款鹹點、7款甜點,真喺好豐富。而且,三層架嘅下午茶,化身成個小園林,有小花,有蝴蝶,有雀仔,甚有意境。再者,不論鹹點、甜點,都小巧的骰,賣相精緻,更讓人心悸動。巴馬火腿鵪鶉蛋班尼迪小弟就喜歡先鹹後甜,所以,就以呢道的骰嘅班尼迪鵪鶉蛋打頭陣。雖然話喺班尼迪,
巴馬火腿鵪鶉蛋班尼迪

小弟就喜歡先鹹後甜,所以,就以呢道的骰嘅班尼迪鵪鶉蛋打頭陣。雖然話喺班尼迪,但始終鵪鶉蛋細,要做流心效果唔會太明顯,但配上酥餅底、巴馬火腿,淋上少少荷蘭汁,整體效果好唔錯,味道鹹香,口感富層次。
牛油果鮮蝦咯嗲

老婆超鍾意呢一道鹹點,皆因有打得軟滑嘅牛油果蓉,啲牛油果蓉仲加咗啲調味,所以,有種不單調嘅感覺,而鮮蝦好爽口,兩者配合起嚟有種好清新感,好襯個下午茶主題。
脆炸玫瑰香檳燉蛋白

初頭睇餐牌,真喺想像唔到呢一款鹹點喺咩樣!嚟到,切開,就突然叮一聲,好有種大良炸鮮奶嘅感覺,其實,食落去嘅口感亦好相似,外層好香脆,又一啲都唔油,而中間嘅燉蛋白確喺仍然好滑溜,不過,花香味就比較隱若,但都算得上甚有驚喜。
香草青瓜忌廉芝士麥包

眾多鹹點中,就以此「手指三文治」較為平實,簡簡單單麥包三文治,塗上薄薄嘅忌廉芝士,再夾有一片青瓜,實際上味道都唔錯。
香草青瓜忌廉芝士麥包
迷你松露牛肉芝士漢堡

雖然稱之為迷你,但中間嘅牛肉都做得好厚身,而且,入口鬆化,充滿肉香,滲出微微黑松露嘅香氣,而漢堡包嘅包身亦鬆軟,大啖咁咬落去,都食得好過癮。
加州香橙忌廉撻

一輪鹹點,依定就輪到食甜點,所有甜點都做得好賞心悅目,尤其呢款,撻殼專登做成粉紅免,再放隻蝴蝶做裝飾,好搶眼。香橙蓉嘅微酸,非常清新怡人,配合上撻殼內嘅忌廉,入口有種中和感,而撻殼亦都好脆口,別以為「蝴蝶」只做裝飾,其實喺威化紙做,可以入口。
焗富士蘋果芝士蛋糕

試完加州香橙,就再試富士蘋果,以美式芝士餅作為主軸,再淋上富士蘋果肉。芝士餅嘅芝士味好濃郁,而且,質感綿,消化餅底又夠薄;餅面嘅富士蘋果肉煮得軟滑,滲出清甜嘅蘋果香味。
紅莓牛奶布甸

雖然,都無刻意講明喺用咩牛乳,但啲牛奶布甸嘅奶味頗重、頗香濃,口感亦好柔滑,而中間夾有一層紅莓味嘅啫喱,兩者配合下感覺好唔錯。
法式燉蛋泡芙

法式燉蛋 + 泡芙,又幾有心思,而且,擺朶小花,令其賣相變得更加可愛,猶如一身嫩滑肌膚嘅小妮子。泡芙做得幾有水準,脆脆嘅外層,裡面卻喺軟綿綿;中層嘅法式燉蛋做得口感細膩軟滑,且甚具蛋香。
宇冶抹茶紅豆卷

敢用宇冶抹茶個牌頭,而唔喺綠茶,就知用料不賴無hea做,唔止個蛋糕嘅色澤好對辦,嗰陣抹茶味都好濃郁、好幽香,口感亦好軟熟,中心嘅鮮忌廉亦都打得軟滑香甜,紅豆亦煮到綿晒,喺嫌紅豆少咗啲啫。
榛子朱古力慕絲

甜點嘅壓軸,就一定喺食呢一款慕絲蛋糕,賣相已額外加分,外層嘅鏡面朱古力做得「閃爧爧」,而且好夠薄,再加上少少裝飾。入口,朱古力味好香濃,帶點點甘苦,而中間嘅慕絲又滑又香,嗰陣榛子朱古力香味好突出,實在非常好食。
經典鬆餅及提子鬆餅配自家柑橘醬及忌廉

食英式下午茶,又點可以無英式鬆餅嘅份,所以,留到最後先食。當中有自家焗製嘅傳統嘅牛油鬆餅及提子鬆餅,當然,自家製嘅柑橘果醬亦喺另一亮點。柑橘果醬果然好清香,嗰份柑橘味好自然,厚厚咁塗晌鬆餅之上,食落好有滿足感;而忌廉屬於帶淡味嘅忌廉芝士一類,質感好挺身,配搭鬆餅又喺好襯。
意式泡沫咖啡、洋甘菊茶

餐飲可以揀即磨咖啡或有機茶,前者喺機沖,都喺晌自助餐常見嗰啲自助咖啡機,所以,別抱太大期望,但豆靚沖出嚟嘅效果都唔差;而老婆揀洋甘菊,採用「川寧」品牌,所以,質素亦有所保證。
意式泡沫咖啡、洋甘菊茶
整體而言,下午茶時段環境寧靜,招呼熨貼,不時為老婆杯洋甘菊添熱水,而整份下午茶鹹甜都皆出色,種類各有個性,唔會有太重複嘅感覺,可見選材、款式都花過唔少心思,但最意外嘅喺,待我哋用餐近尾聲,店長走過嚟問我哋有無邊款鹹甜點想再試,若意猶未盡,可再次單獨點選
,不過,都已經好飽喇,夠晒滿足!
聖誕節