2023-12-26
銅鑼灣放工,特登來到上環鮨燐食一間好耐想食嘅Omakase。呢餐廳已經開咗四年,之前捱過咗COVID-19,證明呢間餐廳嘅質素有保證👍🏻我們每人叫咗一個價值$488嘅壽司十一貫と手巻一本😋 包括沙律、四件貴價壽司、七件壽司、吞拿魚卷、燉蛋、麵豉湯、甜品😲食過新鮮壽司之後,就即刻上我最愛嘅壽司😍。第一件上一件比較普通嘅三文魚,餐廳用日本壽司刀鎅上十字坑,再薄薄上日本甜豉油,正😲之後上深海池魚,師傅特登燒咗魚邊,逼出油香,我一口就食咗,滿口魚香😍靜岡縣金目雕,師傅同樣用火炙逼出魚油香,再加上咬落有少少口感👍🏻炙燒三文魚🍣,同樣用上三文魚,不過用上快火燒,比普通三文魚更有油香北海道松葉蟹壽司,師傅在裏面特登加收蟹膏和柚子,直接提升整件壽司鮮甜度🤤長崎縣中拖羅腩、大拖羅腩😍,師傅特意分開上,首先上了中拖,味道鮮甜,亦夠細滑👍🏻 師傅特意用上日本紫菜包住大拖羅腩,滿滿的油脂香,入口即溶,再配紫菜食🥹火炙左口魚裙邊,亦都入口即溶,配火燒更加突出魚油香味😋三文魚子,壽司飯加上柚子皮,令本身已經夠甜的三文魚子更上一層樓😍醬油漬赤身,即是吞拿魚壽司,配上日本豉油,有口感得來,亦有口感🤤最後吞拿魚蓉卷,用
火炙左口魚裙邊,亦都入口即溶,配火燒更加突出魚油香味😋
最後吞拿魚蓉卷,用上燒過的紫菜包住,紫菜香脆,配上吞拿魚腩,簡直是人生一大享受😮💨
熱死還有燉蛋、麵豉湯。最後甜品,送上自家製開心果雪糕,餐廳用上大量新鮮日本牛奶,所以比一般雪糕更加香滑🥹