2025-05-04
喺中午同屋企人經過海天晉商場,發現一間日本餐廳,叫做賀天,於是停低喺門口睇一下餐牌,發現食物價錢正常喎,入咗去試吓。首先餐廳環境寬闊,完全唔會逼。另外,如果唔怕熱,可以坐出去陽台位置,可以睇到將南大橋嘅景色。假如晚上時間嚟食,浪漫感爆燈。咁我就叫咗1個壽喜燒套餐$128-HKD,跟白飯,沙律同埋蒸蛋,價錢正常。然後家人叫咗1個櫻本木便當Set,有蕎麥麵,有壽司,有天婦羅,有麵豉湯同埋蒸蛋,價錢都係$118-HKD,價錢都係屬於合理水平。同時餐廳做梗三文魚壽司優惠,$10-HKD有2件,每人只可叫4件,於是我哋二人就叫咗8件。第一樣上枱嘅係三文魚壽司,好食到不得了,食到鮮味,飯量唔太多,師傅好有心機,將件三文魚肉𠝹坑,魚肉肥美,食得出係一件高質素嘅三文魚壽司,加上特價嘅價錢優惠,我評價為滿分10分。壽喜燒就用上日本牛肉,肉質偏淋,牛味嘗算合格,湯底偏鹹(我喜歡),夠熱,入邊有娃娃菜(應該係),草菇,金菇,粉絲等等,評為7.7分,套餐包埋蒸蛋同埋沙律,蒸蛋內有蝦,銀杏等等,味道合格,夠晒熱。沙律都係沙律菜加麻醬,味道正常。櫻本木便當方面,我本人無去嘗試,所以唔知味道如何,而我家人反映無論是
櫻本木便當方面,我本人無去嘗試,所以唔知味道如何,而我家人反映無論是蕎麥麵同埋天婦羅味道都不錯。
總結,哩間餐廳嘅午餐價錢合理,味道亦都出色,環境不錯,我會再次光顧。
櫻本木便當
櫻本木便當