2020-02-25 22 瀏覽
星期日最啱同屋企人飲茶 平時最鍾意同屋企人去位於屋企附近既萬怡酒店譽宴飲茶 因為呢度環境寬敞 係一個好唔錯嘅飲茶地方 黑魚子燒賣皇今次試咗呢款比較特別嘅黑魚子燒賣 平時一般嘅燒賣都係用上左蟹籽所以呢款燒賣就帶來左新鮮感 最鍾意嘅就係食到燒賣皮好薄 入面有有粒粒蝦肉再加上脆卜卜既黑魚子 令人非常滿足手切豚肉叉燒腸每次飲茶都必叫腸粉 今次食既呢款腸粉皮薄餡靚 而且晶瑩剔透 食得出用上左好靚嘅粉漿 每一啖都好煙韌 叉燒充滿肉汁同腸粉皮非常夾 而且廚師仲好細心將每條腸粉切開一半 所以更容易入口鮑汁炆鳳爪因為媽咪好鍾意食鳳爪 所以我哋今次都叫咗一份試下 鳳爪嘅份量都比我想像多 鮑魚汁非常濃郁 最犀利嘅就係鳳爪盡吸滿滿既鮑汁 所以非常之入味 而且肉質嫩滑 充滿骨膠原金蒜鮮蝦長春卷炸至金黃色既長春卷 非常香脆 一咬開係脆卜卜 入面釀入滿滿既爽口蝦肉鮮蝦味道鮮甜彈牙 沾上少少沙津醬汁更加可以提升味道高湯鮮竹卷呢個鮮竹卷係用上新鮮嘅腐竹 有別於一般嘅炸腐竹入口更加鮮豆味 鮮竹卷入面有好多有蘿蔔絲、蝦肉 餡料豐富好豐富

黑魚子燒賣皇

手切豚肉叉燒腸