2025-05-26
一般去完旅行,喺香港食反差唔多類型嘅食物,都特別喜歡比較味道嘅還原度。但主要都係日本,韓國,泰菜,我只係去過一次新加坡,對嗰邊食物印象,除咗咖央多,叻沙,就只有海南雞。但係嗰邊嘅海南雞的確令人念念不忘,今次竟然有過江龍嚟左,我就第一時間過嚟比較一下。 🍖見到呢度海南雞白色嘅雞皮,就已經感覺嚟啱咗地方。我鍾意呢一種做法,因為佢係用水煮,煮好之後,冰鎮(應該係,除非唔係),所以唔會肥,但係皮下嗰一層薄薄嘅透明啫喱又超好味,啲雞肉亦都會好嫩。果然還原度真係好高。我尤其鍾意佢嘅伴碟同埋醬汁。醃蘿蔔同酸瓜,好入味,而且超爽口。傑傑地嘅醬油,辣椒醬同埋超夠味姜茸,三樣嘢點齊放入口最好味。 🍖我哋點嘅係套餐,仲選擇咗咕嚕肉同埋馬拉盞炒通菜。咕嚕肉切成細粒,每粒比起傳統港式大概細粒一半但係個粉漿仍然唔會太厚,仲係非常外脆內軟,最令我覺得特別嘅係佢用咗酸蕎頭同車釐茄一齊炒,所以佢嘅酸甜效果,就未必係來自白醋,而係蕎頭本身,然後食蕎頭亦都會帶出酸爽口感,雙得益彰。通菜炒得好油亮,但係唔係油膩,少少辣辣地之餘,又食到蝦米嘅口感。 🍖最後梗係唔少得要講吓佢嘅燉湯,蟲草花湯好鮮甜,飲得出時間嘅味道,仲有我哋叫咗
🍖最後梗係唔少得要講吓佢嘅燉湯,蟲草花湯好鮮甜,飲得出時間嘅味道,仲有我哋叫咗薏米水,好似仲飲咗少少斑蘭嘅味道,好有新加坡感覺。不得不講埋我哋額外點嘅蝦多士,多士香脆,蝦肉又爽彈,係好香口嘅開胃菜。