久不久就會去太和翠怡花園食嘢,因為果度有好多小店,其中一間居酒屋 「鮨一🏮」係一間比較細嘅小店,但見經常座無虛席,所以我就揀咗佢入去試吓。點咗千層海膽飯、味醂魚乾、日本真蠔、炸一口芝士、鮨一沙律、蒲燒鰻魚飯。😋千層海膽飯 賣相極吸引,疊成小山嘅海膽,一片片睇很出新鮮,入口即溶。海膽下是吞拿魚蓉,用紫菜包裹食,真係啖啖滋味!😋日本真蠔🦪 新鮮又肥美,滑溜鮮甜,入口即溶,而且好大隻,好正!😋味醂魚乾 送清洒一流,入口甜甜,咬落去煙韌惹味。😋 炸一口芝士 也是很適合送清酒的小食,外脆內軟,包含著拉絲芝士🧀!😋 鮨一沙律🥗 有三文魚籽、蟹籽,好豐富。而且其他料理都比較濃味,接著食新鮮嘅沙律好適合。😋 蒲燒鰻魚飯 鰻魚大條肥美,用炭火燒到好香,醬汁好惹味。食鰻魚最怕滿口幼魚骨,但呢塊鰻魚肉厚,而且整條食哂,只係得一條又幼又短嘅軟魚骨,高質!

😋味醂魚乾 送清洒一流,入口甜甜,咬落去煙韌惹味。

2024-04-30
  • 千層海膽飯