2018-08-20
識我嘅人都知我超級鐘意食海鮮,尤其係蟹!今次朋友仔特登話陪我食好西,食我最愛嘅炒蟹!黃金流沙蝦球頭盤雖然唔係蟹,但依舊冇令我失望,蝦球對得住佢個名,炸到金黃色,卜卜脆,配埋酸酸甜甜嘅沙律,食落就冇咁熱氣。香芒櫻花蝦炒飯主菜就叫咗一個夏天限定嘅芒果炒飯,芒果唔係好熟透個種,所以唔會好甜膩,反而清清爽爽,幾開胃;另外,又有大大粒嘅蝦仁做配菜,都幾足料!日本金瓜伴野菌日本蔬菜一直都好出名,今次用嘅日本南瓜亦係保證之選,都幾甜,用少少鹽調味就好夠;而菇菌類嘅種類都幾多,本菇、雞髀菇、草菇,係健康之選。避風塘炒蟹重頭戲梗係我深心念念嘅炒蟹啦。炒蟹砌返原型上碟,鋪滿大量乾蒜,未食都感受到佢好入味!輕輕一拆,就可以原隻蟹金箝拆出泥,完全冇痴住蟹殼,一睇就知係新鮮蟹,啲肉好結實,值得一食再食!涼粉西米露由於,今餐都幾多炒炸嘅食品,所以就叫咗杯涼粉飲下,下下火,唔會太甜。
黃金流沙蝦球
香芒櫻花蝦炒飯