2019-11-22 2931 瀏覽
前兩日去淘大商場睇完戲,商場有不同款式食店,見到有間門面裝修得幾有日式感覺既釜飯專門店,佢地主打鰻魚飯,而豬牛雞都亦有。鰻魚飯有兩隻,一個叫金魂,另外係銀魂,主要分別在於鰻魚醬汁,而每種亦有三款鰻魚size分別不同價錢。我個人比較重口味,所以選擇金魂,兩大塊鰻魚,魚肉夠厚,醬汁燒鰻魚非常香,而鰻魚醬汁仲可以免費添加,啱曬我。而飯係用日本珍珠米,軟硬適中有咬口,熱辣辣但無飯蕉,非常好味。另外點左五花豚肉釜,尼個飯有驚喜,一片片豚肉舖滿整個碗,份量十分多,豚肉肥瘦適中,啖啖肉,味道鹹淡適中,而且有半隻温泉蛋,流心蛋黃非常好味。小食方面好多選擇,黑松露玉子燒又香又帶點蛋甜味,黑松露夠曬香,整體唔錯。另外櫻花蝦炸豆腐香脆又可口,外面表面一層厚厚既櫻花蝦,包住中間既豆腐,外脆內軟,啱我口味。最後必食推介既髒髒炸香蕉,一碟兩條香蕉,外表沾滿朱古力粉,口感特別而且非常好味,作為飯後甜品一流。

• 髒髒炸香蕉